Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2011

ΚΕΝΗ Η ΕΛΠΙΣ

σοφίαν γὰρ καὶ παιδείαν ὁ ἐξουθενῶν ταλαίπωρος, καὶ κενὴ ἡ ἐλπὶς αὐτῶν, καὶ οἱ κόποι ἀνόνητοι καὶ ἄχρηστα τὰ ἔργα αὐτῶν· (Σοφ. Σολομώντος 3,11)

(Είναι δυστυχής εκείνος που νομίζει ότι δεν έχουν αξία η σοφία και η παιδεία, και σ' αυτούς δεν υπάρχει καμιά ελπίδα, και οι κόποι τους είναι μάταιοι και τα έργα τους άχρηστα)

Χωρίς σοφία και παιδεία ο άνθρωπος, δεν έχει παρά φρούδα και ασόβαρη ελπίδα. Κενή την λέει εύστοχα ο Σολομώντας. Δηλαδή, άδεια. Όπως κενός είναι ο άνθρωπος που υποβαθμίζει τη σοφία και την παιδεία. Μπροστά στο θάμπωμα του υλικού πλούτου, η πνευματικότητα παραμερίζεται. Η ύλη προτάσσεται ως το πρωτεύον ιδανικό. Η σοφία γίνεται ανάλογη της οικονομικής επιφάνειας ενώ η παιδεία περιορίζεται στα πλαίσια της εκπαίδευσης.

Κενή η ελπίδα, άχρηστα τα έργα, μάταιοι οι κόποι. Η περίοδος της ζωής μας στον υλικό κόσμο περιορισμένη και περιορισμένη είναι η χρήση της ύλης. Και η απόκτησή της φέρνει τη δυστυχία μιας και χωρίς παιδεία και σοφία, επέρχεται η απομάκρυνση από τους άλλους. Η ύλη υπόσχεται ευτυχία, αλλά δεν την φέρνει. Αυξάνει την εγωπάθεια και την απομόνωση...

Τα υλικά «Χριστούγεννα» πλησιάζουν, και το μυαλό πολλών είναι στο ότι δεν έχουν λεφτά να ξοδέψουν σε δώρα και διασκεδάσεις. Γιατί να μην ξοδέψουν σοφία και παιδεία άραγε; Μήπως δεν έχουν; Γιατί να έχουν; Τις υποβαθμίσαμε καταλλήλως... Η ελπίδα εγκλωβίστηκε στον τζόγο και έγινε κενή σαν κι αυτόν. Τα πνευματικά Χριστούγεννα θα παραμείνουν στην αφάνεια, μακριά από ρεβεγιόν, φωτάκια και βιτρίνες. Όπως πάντα άλλωστε.

6 σχόλια:

 1. Για τον καπιταλισμό η σοφία και η παιδεία είναι επικίνδυνα εφόδια. Γι' αυτό και τα Χριστούγεννα τα έχουν συνδέσει με τα λαμπάκια και τα στολίδια και το ξόδεμα των χρημάτων. Σκέτη αποχαύνωση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Σοφία και παιδεία κατέχει ο άνθρωπος ο οποίος είναι ελεύθερος και ανεξάρτητος ακόμα και από τον ίδιο του τον εαυτό.

  Οπως η γέννηση του Σωτήρος ήταν στήν αφάνεια, έτσι σε κάθε εποχή και γεννεά παραμένει στήν αφάνεια για εκείνους που δεν θέλουν να αναγνωρίσουν και να εγκολπωθούν τον Χριστό ως προσωπικό τους Σωτήρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. σοφια,παιδεια,ελευθερια,απομονωση,εγωπαθεια,ιδανικα, συνειδηση κρυβονται ευκολα και απλα κατω απο πολλα χαρτονομισματα..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. @ Κρυφή... ματιά!

  Ακριβώς! Ο στόχος είναι η αποχαύνωση. Και τον έχουν πετύχει δυστυχώς...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. @ Ιωάννης

  Πράγματι, η σοφία και η παιδεία προϋποθέτουν την ελευθερία και την ανεξαρτησία. Οφείλουμε τουλάχιστον να αγωνιζόμαστε για αυτά τα αγαθά διότι το σύστημα τα υπονομεύει έξυπνα και ύπουλα...

  Ο Χριστός ως σωτήρας, είναι η σωστή χριαστιανική βάση για να δούμε τα Χριστούγεννα από την πνευματική και σωτηριολογική τους διάσταση. Ειδάλλως, τα Χριστούγεννα θα είναι ένα επιφανειακό δρώμενο «βιτρίνας», με «κοσμικό» χαρακτήρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. @ maria

  Τα χαρτονομίσματα μπορούν να κρύψουν πολλά, από τη στιγμή που θεοποιούμε τον υλικό πλούτο. Όπως λέει και ο Ιωάννης στο μήνυμά του, πρέπει να δούμε το Χριστό ως προσωπικό Σωτήρα για να ξεφύγουμε από τη θηλειά του χρήματος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Το σχόλιό σου, αν δεν χλευάζει και δεν υβρίζει, είναι επιθυμητό και ευπρόσδεκτο.