Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2011

ΤΟ ΤΑΙΡΙ ΤΟΥ ΕΚΤΟΡΑ...

καί ποτέ τις εἴπῃσιν ἰδὼν κατὰ δάκρυ χέουσαν·
Ἕκτορος ἥδε γυνὴ ὃς ἀριστεύεσκε μάχεσθαι
Τρώων ἱπποδάμων ὅτε Ἴλιον ἀμφεμάχοντο.
Ὥς ποτέ τις ἐρέει· σοὶ δ᾽ αὖ νέον ἔσσεται ἄλγος
χήτεϊ τοιοῦδ᾽ ἀνδρὸς ἀμύνειν δούλιον ἦμαρ.
Ἀλλά με τεθνηῶτα χυτὴ κατὰ γαῖα καλύπτοι
πρίν γέ τι σῆς τε βοῆς σοῦ θ᾽ ἑλκηθμοῖο πυθέσθαι.
(Ιλιάδα Ζ' 459 - 465)

(και κάποιος πει τυχόν, θωρώντας σε να χύνεις μαύρα δάκρυα:
«Κοιτάξτε το ταίρι του Έκτορα που πρώτευε των ιπποδάμων
Τρώων στον πόλεμο, που ολόγυρα στο Ίλιον πολεμούσαν»
Αυτά θα πουν και μέσα σου θα ξαναζήσει ο πόνος
του ανδρός εκείνου, πού δεν ζει για να σε ελευθερώσει.
Αλλά παρά τον θρήνον σου και τ' όνειδος ν' ακούσω,
βαθιά στην γην καλύτερα να με σκεπάσει ο τάφος.)

Πιο πολύ και από την επερχόμενη πτώση της Τροίας, νοιάζει τον Έκτορα όταν η γυναίκα του Ανδρομάχη μετά θα γίνει σκλάβα. Και θα λένε «Να, η γυναίκα του Έκτορα που ήταν ο καλύτερος πολεμιστής των Τρώων». Τη στιγμή που η Ανδρομάχη θα πονά ακούγοντας αυτά τα λόγια, προτιμά ο Έκτορας να 'ναι νεκρός. Να μην ακούσει το θρήνο της γυναίκας του... Δεν θα άντεχε το φιλότιμό του τον ξεπεσμό και την κατάντια. Ο πρώτος των Τρώων δεν θα άντεχε το βάρος της σκλαβιάς.

Διαβάζοντας αυτούς τους στίχους της Ιλιάδας μου ήρθε στο νου η Πηνελόπη Δέλτα. Αυτοκτόνησε όταν έμπαιναν οι γερμανοί στην Αθήνα. Δεν άντεχε κι αυτή τη σκλαβιά. Έγραψε πριν πεθάνει «Τώρα θέλω να δω την ελευθερία αυτή ψυχών και συνειδήσεων. Μα θα την δω άραγε;». Στη θέση της Ανδρομάχης σκέφτομαι την, πάλαι ποτέ κοιτίδα του πολιτισμού, Ελλάδα, που ακούει τις ειρωνείες και τους χλευασμούς. Κάτω από τη σκλαβιά της Ε.Ε.! Χωρίς να έχει ηγέτες να την ελευθερώσουν.

Θέλω κι εγώ να δω την ελευθερία των ψυχών και των συνειδήσεων. Και όχι της τσέπης. Να δω το φιλότιμο που φυλλοροεί, να θυμίσει αυτό του Έκτορα. Ειδάλλως ο θρήνος της Ανδρομάχης είναι πολύ κοντά. Και θα θρηνούμε ανήμποροι, μέσα στις στάχτες μας.

10 σχόλια:

 1. ο θρηνος ειναι οντως πολυ κοντα,μακαρι να την δουμε αυτην την ελευθερια των ψυχων και των συνειδησεων! θα αξιζε τον κοπο ολο αυτο που περναμε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. @ maria

  Πράγματι, είναι μια ελπίδα. Αλλά χρειάζεται πολύ υπομονή και πνευματική δουλειά...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ο Έκτορας τότε είχε φιλότιμο ενώ σήμερα που μας χλευάζουν που είμαστε σκλάβοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθόμαστε και σκύβουμε το κεφάλι. Τότε είχαν ηγέτες με φιλότιμο, τώρα έχουμε ηγέτες της καρπαζιάς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Φιλότιμο??

  Μην κουράζεις φίλε μου Σταμάτη τους Νεοέλληνες με δυσνόητες άγνωστες λέξεις. Μέχρι που είναι επιτέλους ο πάτος αυτού του βαρελιού?
  Πολύ ωραία τα νοήματα και οι συνειρμοί σου!
  Καλό ξημέρωμα!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Εγώ πάλι πιστεύω ότι δεν ήρθε ακόμα η ώρα του Λαού.Θα' ρθει η στιγμή που θα σηκώσει το κεφάλι και θα ξαναπεί το ΟΧΙ. Πολύ καλή η επιλογή από την Ιλιάδα. Καλησπέρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. @ Κρυφή... ματιά!

  Ε, όχι και της καρπαζιάς! Ντροπή! Να μου πεις ότι κατεβάζουν τα παντελόνια, να το καταλάβω! Να μου πεις ότι είναι τσιράκια ξένων δυνάμεων, να συμφωνήσω. Αλλά μόνο της καρπαζιάς; Μην τους υπερτιμούμε κιόλας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. @ περήφανη μανιάτισσα

  Αν ψάχνουμε να βρούμε αυτόν τον πάτο, μάλλον θα χαθούμε στο ψάξιμο! Σήμερα το φιλότιμο περιορίστηκε στο πόσα λεφτά κερδίζει κανείς!
  Όσο για την Ιλιάδα, πολλοί από μας υπερηφανεύονται για τον Όμηρο, αλλά κανείς δεν τον διαβάζει. Πως θα ξαναβρούμε την ταυτότητά μας; Με τα αποκυήματα του δυτικού πολιτισμού; Άντε να βρεις τον πάτο μετά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. @ Ρένα

  Εγώ νομίζω πως κάθε ώρα είναι ώρα του Λαού. Αλλά μας βύθησαν σε έναν λήθαργο διαρκείας που το Όχι το λέει μόνο στο όνειρο! Μέχρι να το πει στον ξύπνιο του...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Σταματη μου...

  αυτος ο πατος...

  μηπως κοιταμε ακομα πρας τα πανω?..

  καλο βραδυ σε φιλωωωωωωωωωω..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. @ evi athanasiou

  Κοιτάμε ότι νομίζουμε πως θα δούμε... Ίσως δεν τολμάμε να κοιτάξουμε προς τα κάτω, θα το κάνουμε έτσι κι αλλιώς!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Το σχόλιό σου, αν δεν χλευάζει και δεν υβρίζει, είναι επιθυμητό και ευπρόσδεκτο.