Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου 2011

ΤΟ ΓΕΡΑΚΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΗΔΟΝΙ

Ένα αηδόνι καθόταν σ' ένα κλαδί ενός δέντρου και κελαηδούσε αμέριμνο. Το είδε ένα γεράκι που πέταγε ψηλά, πεινασμένο, ψάχνοντας για τροφή. Όρμηξε καταπάνω του και το έπιασε για να το φάει. Πριν το σκοτώσει, το αηδόνι παρακάλεσε το γεράκι:
- Άσε με να ζήσω. Είμαι πολύ μικρό για να χορτάσεις από μένα. Καλύτερα να ψάξεις να βρεις ένα μεγαλύτερο θήραμα από μένα.
Μα το γεράκι του απάντησε:
- Αυτά που λες είναι ανοησίες. Θαρρείς πως θ' αφήσω το έτοιμο φαΐ, κι ας είναι λίγο, και θα ψάχνω πεινασμένο μήπως βρω περισσότερο φαγητό;

Πόσο διδακτικός αυτός ο μύθος του Αισώπου, που μας θυμίζει πως ο νόμος του ισχυρού σε βάρος του αδύναμου δεν κάνει διακρίσεις. Καλό είναι να το θυμούνται αυτό οι αδύναμοι και να προσέχουν περισσότερο από το να παρακαλούν και να υποτάσσονται στη μοίρα τους.

2 σχόλια:

  1. ναι βέβαια, το δίκιο του ισχυρού πάντα κι όχι η ισχύ του δίκαιου... καιρό τώρα όλοι βαφτίζουν την παρανομία, μαγκιά...καθιστούν την λαμογιά, προνόμιο... θεοποιούν το κονέ, ως κλειδί επιτυχίας...και...και...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ ღ oneiremata ღ
    Το του ισχυρού, σημαίνει πως δεν δείχνει έλεος όταν πρόκειται για τα ζωτικά του συμφέροντα. Και αυτό το πράττουν φερ' ειπείν τα ισχυρά κράτη. Όσον αφορά τον κατ' επίφασιν ισχυρό, που δεν είναι παρά αεριτζής, «μάγκας» κλπ, αυτοί μπορεί μεν καταφέρνουν να επιπλέουν στην επιφάνεια, αλλά από ποιότητα χαρακτήρος παραμένουν αντιπαθέστατοι και δεν έλκουν ανθρώπους αλλά συμφέροντα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το σχόλιό σου, αν δεν χλευάζει και δεν υβρίζει, είναι επιθυμητό και ευπρόσδεκτο.