Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Κυριακή, 9 Μαρτίου 2014

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ (9/03/2014) ΚΥΡΙΑΚΗ Α' ΝΗΣΤΕΙΩΝ (ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ)

Ακούμε στη σημερινή περικοπή το εξής: 

ὃν γὰρ ἀγαπᾷ Κύριος παιδεύει, μαστιγοῖ δὲ πάντα υἱὸν ὃν παραδέχεται. (Εβρ. 12, 6)

Γιατί αυτόν που αγαπά ο Κύριος παιδεύει και μαστιγώνει κάθε γιο που παραδέχεται.
Αυτήν την φράση εύκολα την παρεξηγούν πολλοί για να μιλήσουν εναντίον του Θεού. Το ρήμα παιδεύω δεν σημαίνει βασανίζω ή τυραννώ όπως καταχρηστικά το χρησιμοποιούμε σήμερα, αλλά διδάσκω, εκπαιδεύω, ανατρέφω, σωφρονίζω. Και με αυτή την έννοια, ο Κύριος όποιον αγαπά, τον εκπαιδεύει και τον διδάσκει, δηλαδή τον παιδαγωγεί όπως ο πατέρας το παιδί του. Η αγάπη Του απευθύνεται προς όλους, αλλά δεν είναι δεκτικοί όλοι στην παιδαγωγία Του. Το ρήμα μαστιγώνω (= δέρω, προξενώ πληγές) εδώ χρησιμοποιείται μεταφορικά. Δεν σηκώνει ο Κύριος το φραγγέλιο σ' αυτούς που τον αποδέχονται, αλλά τους παιδαγωγεί και διά των δοκιμασιών και των θλίψεων. Εξάλλου είναι σταυρός για τους χριστιανούς η οδός προς την ουράνια βασιλεία. Η τριβή και η παιδαγωγία από τις δυσκολίες ωριμάζουν τον άνθρωπο και τον καθιστούν έτοιμο για να δεχτεί βαθιά μέσα του το Χριστό.     

2 σχόλια:

 1. Πολύ καλή ανάρτηση. Χρόνια πολλά πέρασα να αφήσω για τη σημερινή μεγάλη γιορτή και χάρηκα που βρήκα ένα τόσο καλό κείμενο!
  Τι είναι αλήθεια το φραγγέλιο;

  Καλή συνέχεια! :)))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Έτυχες σήμερα που ασχολήθηκα με μια φράση που έχει παρεμνηνευτεί κατά καιρούς, από πολλούς και διάφορους.
   Χρόνια πολλά.

   Φραγγέλιο: Μαστίγιο με ιμάντες στις άκρες των οποίων συνήθως είναι δεμένα βαριά ή αιχμηρά αντικείμενα. Με φραγγέλιο μαστιγώθηκε ο Ιησούς από τους Ρωμαίους...

   Να περνάς καλά.

   Διαγραφή

Το σχόλιό σου, αν δεν χλευάζει και δεν υβρίζει, είναι επιθυμητό και ευπρόσδεκτο.