Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Η ΑΛΕΠΟΥ ΚΑΙ Ο... ΠΙΚΑΣΟ!

- Σκεφτικό σε βλέπω σήμερα κυρ λαγέ. Τι τρέχει πάλι;
- Δεν είδες στις ειδήσεις που έκλεψαν από την Πινακοθήκη πίνακες;
- Και βέβαια είδα. Μάλιστα έκλεψαν έναν πίνακα του Πικάσο μεγάλης αξίας!
- Γι' αυτό απορώ.
- Δηλαδή;
- Τι δηλαδή; Τον είδες τον πίνακα;
- Τον είδα.
- Και αυτό κοστίζει ένα κάρο λεφτά;
- Ασφαλώς!
- Μα κυρ αλεπού, ο πίνακας δείχνει ένα κακομούτσουνο τέρας που φτιάχτηκε στο άρπα κόλα όπως ζωγραφίζουν τα παιδάκια στο νηπιαγωγείο! Για να μη σου πω, πως τα παιδάκια ζωγραφίζουν καλύτερα τους ανθρώπους από τον Πικάσο!
- Δεν ξέρεις τι σου γίνεται αμόρφωτε!
- Μπα; Και γιατί παρακαλώ;
- Καταρχάς, απαίδευτε και αγράμματε λαγέ, ο πίνακας, αυτό το αριστούργημα, απεικονίζει την φωτογράφο Ντόρα Μάαρ που ήταν επί χρόνια σύντροφος του Πικάσο.
- Σοβαρά; Φαίνεται πως όταν έφτιαξε τον πίνακα την είχε βαρεθεί! Γι' αυτό την έκανε σαν τον Πολύφημο με ένα μάτι! Και της κότσαρε και ένα εξόγκωμα με ένα άλλο μάτι σαν να ήταν σιαμαία! Μάλλον θα του είχε ψήσει το ψάρι στα χείλη, δεν εξηγείται αλλιώς!
- Αυτά που λες είναι βλακείες γιατί είσαι αγροίκος και δεν έχεις βγάλει ούτε το Γυμνάσιο! Εγώ, που έχω σπουδάσει και γνωρίζω από... υψηλή τέχνη, σου λέω πως αυτό που ονομάζεις έκτρωμα, είναι υψηλού επιπέδου αντισυμβατική απεικόνιση της υποκειμενικής αντίληψης μέσα από το υπόστρωμα της εσωτερικής αμφίδρομης σχέσης που διέπει την ψυχική ένωση του δημιουργού με την μορφή που αναδεικνύεται πέραν των χρωμάτων και των σχημάτων!
- Ναι ε; Πω, πω! Εσύ κυρ αλεπού δείχνεις πολύ... διαβασμένη! Αν και δεν κατάλαβα γρι απ' όσα είπες, αυτό που ξέρω είναι ένα! Ότι η μαντάμ δεν είδε τον πίνακα όταν τον τελείωσε ο Πικάσο!
- Μπα; Και πως έβγαλες αυτό το συμπέρασμα;
- Γιατί αν το έβλεπε θα του τον φόραγε κολάρο του Πικάσο! Εκτός κι αν ήταν κι αυτή γκαβή!
- Στούρνος είσαι και στούρνος θα παραμείνεις λαγέ! Και μάλιστα για να ξέρεις, ο ίδιος ο Πικάσο δώρησε τον πίνακα στην Ελλάδα! Για την αντίστασή των Ελλήνων κατά της διάρκεια της γερμανικής κατοχής.
- Τι λες; Δεν λες καλύτερα, πως του έμεινε απούλητος ο πίνακας και μας τον πάσαρε! Για να μη σου πως έτσι προσβάλει τους Έλληνες δίνοντάς τους ένα έκτρωμα! Στη χώρα που γέννησε τον Οδυσσέα, τους χάρισε την κόρη του Πολύφημου!
- Κοίτα, με έναν χωριάτη σαν κι εσένα, δεν είναι να μιλάει κανείς για υψηλή τέχνη! Εσύ είσαι ένα τούβλο και μισό! Που να καταλάβεις από υψηλή τέχνη!
- Ενώ εσύ ε; Μου αναλύεις την κακογουστιά μόνο και μόνο για να δώσεις άλλοθι σ' αυτήν τη βλακεία. Και ξέρεις γιατί;
- Γιατί;
- Διότι άμα ήταν ωραίος ο πίνακας απλά θα τον θαύμαζες και θα σου άρεσε. Όταν αρχίζεις τις αναλύσεις και τα φιλολογικά... άστα βράστα! Και τρία μάτια ξώφαλτσα να είχε, πάλι τα ίδια θα μου έλεγες! Λες και η αισθητική είναι θέμα θέμα επιστημονικής ανάλυσης! Άμα φας ένα φαγητό και σου αρέσει το αναλύεις;
- Όχι!
- Άμα δεν σου αρέσει όμως, κάθεσαι να το ερμηνεύσεις. Έτσι κάνεις και με τον πίνακα. Κι ας μην κατέχω από υψηλή... τέχνη! Μπήκες;