Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

ΚΑΒΑΛΑΡΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΩΣ ΣΤΗΝ... ΑΙΓΥΠΤΟ;

Η είδηση κυκλοφόρησε ευρέως στο διαδίκτυο με βίντεο και εικόνες ότι τάχα κατά τη διάρκεια των επεισοδίων σε μια γέφυρα κοντά στην πλατεία Ταχρίρ, ανάμεσα από πλήθη που τρέχουν και φωτιές που καίνε, μια αχνή μορφή κάνει την εμφάνισή της για λίγα δευτερόλεπτα. Η μορφή μοιάζει με ιππέα, στον οποίο βλέπουν τον τέταρτο καβαλάρη που αναφέρεται στην Αποκάλυψη του Ιωάννου (στ, 8). Την είδηση την αναπαραγάγει στο σημερινό της πρωτοσέλιδο (19/02) και η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ. Βέβαια, καλή η γοητεία των προφητειών, αλλά όταν αυτή στηρίζεται στην άγνοια, τότε μιλάμε για έντεχνη παραπληροφόρηση, για να μην πω ύποπτο εκφοβισμό!

Καλό θα ήταν όσοι αφειδώς αναφέρονται στην Αποκάλυψη, να κάτσουν και να διαβάσουν το κείμενο. Να δουν τι λέει για τους τέσσερις καβαλάρηδες, και μετά να αναπαραγάγουν καταστροφολογίες. Ας τρέξουμε λοιπόν να δούμε τι γράφει για τον τέταρτο στη σειρά καβαλάρη που εμφανίζεται με το άνοιγμα της τέταρτης σφραγίδας:
καὶ εἶδον, καὶ ἰδοὺ ἵππος χλωρός, καὶ ὁ καθήμενος ἐπάνω αὐτοῦ, ὄνομα αὐτῷ ὁ θάνατος, καὶ ὁ ᾅδης ἠκολούθει μετ᾿ αὐτοῦ· καὶ ἐδόθη αὐτῷ ἐξουσία ἐπὶ τὸ τέταρτον τῆς γῆς, ἀποκτεῖναι ἐν ῥομφαίᾳ καὶ ἐν λιμῷ καὶ ἐν θανάτῳ καὶ ὑπὸ τῶν θηρίων τῆς γῆς. (στ, 8)
Και είδα· Και ιδού ένα κίτρινο άλογο, (που συμβολίζει τις επιδημίες και το θανατικό) και εκείνος που κάθονταν επάνω σ' αυτό, είχεν όνομα του· Ο θάνατος. Και ακολουθούσε μαζί του ο Αδης, για να μαζεύει τις ψυχές εκείνων, που θα πέθαιναν. Και παρεχωρήθηκε σ' αυτόν από τον Θεό η εξουσία επάνω στο εν τέταρτον των κατοίκων της γης, να τους φονεύσει με τη μάχαιρα και με τον λιμό και με το θανατικό και με τα θηρία της γης, που θα κατασπαράξουν μερικούς.

Όπως λέει το κείμενο, θα δωθεί στον καβαλάρη που συμβολίζει το θάνατο, εξουσία στο 1/4 των κατοίκων της γης, εννοώντας σε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της γης. Χωρίς να μας προσδιορίζεται γεωγραφικώς αυτή η μάζα του πληθυσμού. Κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να εκτείνεται σε όλο τον πλανήτη. Προφανώς λοιπόν δεν μπορούμε να δούμε στην Αίγυπτο, που δεν είναι μια χώρα με τόσο μεγάλο πληθυσμό, σαν την Κίνα φερ' ειπείν, τον τόπο που θα δράσει ο τέταρτος καβαλάρης.

Το προαναφερθέν 1/4 του πληθυσμού της γης, θα φονευθεί από τον καβαλάρη. Φαίνεται τρομακτική αυτή η προφητεία. Στην Αίγυπτο είχαμε γύρω στους 300 νεκρούς, που δεν μπορούν να θεωρηθούν αριθμητικά ως το 1/4 του ανθρωπίνου πληθυσμού. Σημειοτέον εδώ, πως στους δύο καβαλάρηδες που προηγούνται του τετάρτου (β' ο πόλεμος και γ' οι στερήσεις), δεν αναφέρεται αριθμητικός προσδιορισμός νεκρών. Ενώ μπορούμε να νοήσουμε είτε ότι ο καθένας θα δράσει ξεχωριστά, είτε θα δράσουν από κοινού.

Στο κείμενο αναφέρεται και ο τρόπος που θα θανατωθούν οι άνθρωποι: με μαχαίρι (όπλα), λιμό, θανατικό (ασθένειες) καθώς και από τα θηρία που θα τραφούν από άταφα πτώματα. Αυτοί οι τρόποι θυμίζω πως αναφέρονται και στον προφήτη Ιεζεκιήλ στην Παλ. Διαθήκη: τάδε λέγει Κύριος· ἐὰν δὲ καὶ τὰς τέσσαρας ἐκδικήσεις μου τὰς πονηράς, ῥομφαίαν καὶ λιμὸν καὶ θηρία πονηρὰ καὶ θάνατον, ἐξαποστείλω ἐπὶ Ἱερουσαλὴμ τοῦ ἐξολοθρεῦσαι ἐξ αὐτῆς ἄνθρωπον καὶ κτῆνος (Ιεζεκ. ιδ, 21) Στην Αίγυπτο όμως έχουμε μόνο νεκρούς από όπλα και όχι γενικευμένους θανάτους.

Τέλος, η μορφή του καβαλάρη στην Αποκάλυψη, προφανώς είναι συμβολική. Όπως πολλά μας δίνονται με μεταφορικές εικόνες και ονομασίες, επί παραδείματι το «θηρίον», οι «ακρίδες» της 5ης σάλπιγγας, ο πόλεμος του Αρμαγεδώνος κ.α. Το ότι συμβολίζονται ως ιππείς οι καβαλάρηδες των 4 πρώτων σφραγίδων σημαίνει πως θα έχουν δύναμη, όπως οι ιππείς στρατιώτες την εποχή που γράφτηκε η Αποκάλυψη. Δεν σημαίνει πως θα παρουσιαστούν κατ' ανάγκην με αυτόν τον τρόπο. Και το κυριότερο, δεν ξέρουμε καν αν θα είναι σε θέση οι άνθρωποι να τους δουν οπτικώς! Και το περίργο είναι πως μπορέσε να τους «δει» η τεχνολογία ενώ θέλουν να περάσουν απαρατήρητοι... !

Το θέμα είναι το βίντεο που κυκλοφορεί στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ, εύκολα μπορεί να επηρεάσει τους αφελείς. Μιας και η τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα σε πολλούς ερασιτέχνες να φτιάξουν παρόμοια βίντεο έχοντας μοντάζ με ιπτάμενους δίσκους, με φαντάσματα κ.α. Και προβληματίζει η αβίαστη υιοθέτηση του περιεχομένου του βίντεο χωρίς μια στοιχειώδη επιφύλαξη. Προφανώς γιατί τέτοιες ειδήσεις «πουλάνε». Δεδομένου πως πολλοί θα πιστέψουν την «εικόνα» παρά θα τρέξουν να διαβάσουν και να πληροφορηθούν. Προσοχή λοιπόν, μιας και μέσῳ του διαδικτύου μπορεί να κυκλοφορήσει το οτιδήποτε!

να το σχετικό βίντεο με τον «καβαλάρη»: