Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2022

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ (9/01/2022) ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΤΑ ΤΑ ΦΩΤΑ

Ακούμε στην αυριανή περικοπή:

καὶ αὐτὸς ἔδωκε τοὺς μὲν ἀποστόλους, τοὺς δὲ προφήτας, τοὺς δὲ εὐαγγελιστάς, τοὺς δὲ ποιμένας καὶ διδασκάλους (Εφεσ. 4, 11)

Αυτός, λοιπόν, σε άλλους έδωσε το χάρισμα του αποστόλου, σε άλλους του προφήτη, σε άλλους του ευαγγελιστή και σ’ άλλους του ποιμένα και δασκάλου
Ο απ. Παύλος αναφέρεται στον Χριστό, ο οποίος μετά την ανάληψή του στους ουρανούς, δεν άφησε την Εκκλησία του χωρίς τους κατάλληλους διακόνους να την υπηρετούν. Έδωσε αξιώματα σε ανθρώπους για να συνεχίσουν το έργο Του ώστε η Εκκλησία να φέρει σε πέρας την σωτηριολογική αποστολή της. Τα αξιώματα αυτά, είναι του αποστόλου, του προφήτη, του ευαγγελιστή, του ποιμένα και του διδασκάλου. Δεν είναι αντίστοιχα των κοσμικών, που σχετίζονται με την εξουσία ή τη δημόσια προβολή. Είναι θέσεις που έχουν να κάνουν με την υπηρεσία προς τους συνανθρώπους και την απάρνηση των προσωπικών φιλοδοξιών. Ενίοτε κάποιοι έχουν είτε όλα, είτε έστω ένα από αυτά. Οι απόστολοι ήσαν και προφήτες και δύο εξ αυτών και ευαγγελιστές. Κάποιες φορές, προφήτες είναι και ποιμένες ή πολλές φορές ποιμένες είναι και διδάσκαλοι. Οι ευαγγελιστές είχαν την έμπνευση του Αγίου Πνεύματος, οι προφήτες έχουν εξ Θεού αποκάλυψη, οι διδάσκαλοι καλή αντίληψη από τη διαρκή μελέτη, οι ποιμένες τη διάκριση να διαχειριστούν τα προβλήματα του ποιμνίου τους. Βέβαια, όσοι έλαβαν τέτοια αξιώματα, τα έλαβαν έχοντας πρώτα ασκηθεί πολύ στον πνευματικό αγώνα. Άνθρωποι που προτίμησαν το φρόνημα του Κυρίου από το κοσμικό. Το πως, πότε και γιατί αυτούς, εναπόκειται αποκλειστικώς στην κρίση του Χριστού. Κι αν εμείς βλέπουμε ότι δεν έχουμε άξιους ποιμένες ή δεν ακούμε πλέον προφητικό λόγο, ή οι διδάσκαλοι παρεκκλίνουν της αλήθειας του ευαγγελίου, αυτό δεν σημαίνει ότι ο Κύριος έπαψε να μεριμνά και να προνοεί για το σώμα του. Ούτε βέβαια αδιαφορεί. Βλέπει ότι εμείς το ποίμνιό Του, πάψαμε να έχουμε ζήλο στον πνευματικό μας αγώνα και παραχωρεί σε λιγότερο ικανούς και στοργικούς ποιμένες να μας κατευθύνουν, ώστε να μας δοκιμάσει και να μας υπενθυμίσει τα καταστροφικά αποτελέσματα της αμαρτίας.  

Άλλα σχόλια για την αυριανή περικοπή, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ και εδώ.