Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ (30/1/2022) ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ

Ακούμε στην αυριανή περικοπή:

διδαχαῖς ποικίλαις καὶ ξέναις μὴ παραφέρεσθε· καλὸν γὰρ χάριτι βεβαιοῦσθαι τὴν καρδίαν, οὐ βρώμασιν, ἐν οἷς οὐκ ὠφελήθησαν οἱ περιπατήσαντες. (Εβρ. 13, 9)

Μην παρασύρεστε από διάφορες ξένες διδασκαλίες. Είναι προτιμότερο να στηρίζετε την καρδιά σας στη χάρη του Θεού παρά σε φαγητά. Όσοι βασίστηκαν σ’ αυτά, δεν είδαν καμιά ωφέλεια.
Ο απ. Παύλος τονίζοντας την ενότητα της χριστιανικής αλήθειας, προτρέπει σε κάτι αυτονόητο. Να μην παρασυρόμαστε από διάφορες ξένες προς αυτήν, διδασκαλίες. Δεν εννοεί μόνο από διδασκαλίες άλλων θρησκειών, αλλά και από διδασκαλίες που εισάγουν αιρέσεις και αποκλίσεις από τη διδασκαλία της Εκκλησίας. Είτε γιατί αυτές προϋπήρχαν του χριστιανισμού και ήταν αποδεκτές με συνέπεια να υπάρχει προς αυτές κάποια ανοχή, είτε γιατί αυτές παρουσιάζονται ως «αθώες» και άνευ σημαντικής αξίας. Αν δούμε σήμερα φερ' ειπείν, θεωρίες μετενσάρκωσης, μελλοντολογίες, ζώδια, ή ακόμη και πρακτικές που κατάγονται από τον παλαιότερο παγανισμό, εύκολα υιοθετούνται ειδικά από χριστιανούς που δεν ασχολούνται με τα όσα διδάσκει η Εκκλησία. Η αδιαφορία προς τη μελέτη του ευαγγελίου, πολλῷ δε μᾶλλον προς τη βίωση του, οδηγεί στην παρέκκλιση από την αλήθεια. Μόνο με την προσήλωση στην πίστη θα στερεωθεί μέσα μας, διά της χάριτος του Κυρίου, η ορθή διδασκαλία. Και όχι με αιρετικές (κατ' ουσίαν) διδασκαλίες και ανούσιες τυπολατρίες. Επί παραδείγματι, αναφέρει τις ψευτοδιδασκαλίες των εβραίων περί καθαρών και ακάθαρτων φαγητών, που δεν ωφέλησαν σε τίποτα όσους πρόσεχαν τη διάκριση αυτή στα φαγητά. Να θυμίσω εδώ, το πόσοι σήμερα, σε περίοδο νηστείας αρέσκονται να νηστεύουν μόνο στα φαγητά... Η χάρη του Θεού δεν βρίσκεται στην αυστηρή τυπολατρία (ή την προσήλωση στο γράμμα του νόμου) και βέβαια ούτε στη νόθευση της αλήθειας με οτιδήποτε κυκλοφορεί ξένο από αυτήν. Βρίσκεται στην πνευματική άσκηση και μελέτη και την πράξη που βασίζεται σε αυτήν. Και η θεία χάρη είναι το σίγουρο στήριγμα του κάθε χριστιανού που προσπαθεί για τη σωτηρία του.