Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Πέμπτη 16 Απριλίου 2020

ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ (ΜΕΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΕΝ ΤΩ ΟΡΘΡΩ)

Ακούμε σήμερα (από τηλεοράσεως λόγῳ κορωνοϊού) το θ' αντίφωνο σε ήχο γ' πριν την δ' περικοπή του ευαγγελίου: 

Ἔδωκαν εἰς τὸ βρῶμά μου χολήν, καὶ εἰς τὴν δίψαν μου ἐπότισάν με ὄξος· σὺ δὲ Κύριε ἀνάστησόν με, καὶ ἀνταποδώσω αὐτοῖς.

(Μου έδωσαν αντί φαγητού χολή και στη δίψα μου με πότησαν με ξύδι. Εσύ Κύριε (εννοεί τον Πατέρα) ανάστησέ με (εκ του τάφου) και θα ανταποδώσω σε αυτούς (ανάλογα με τις πράξεις τους).

Ο ιερός υμνογράφος δεν βάζει μόνο στο στόμα του Ιησού το παράπονο του για τη συμπεριφορά των ρωμαίων στρατιωτών ενόσω ήταν ζωντανός επάνω στο σταυρό. Κάνει επίσης αναφορά σε μία δύσκολη στην κατανόησή της, δογματική αλήθεια σχετική με τις δύο φύσεις του Κυρίου, την λεγόμενη κένωση. Λέει, στο τροπάριο, προς τον Πατέρα ο Ιησούς «ανέστησέ με». Δεν ήταν θεός ο Κύριος; Αν ναι, γιατί ζητά να τον αναστήσει ο Πατήρ; Ο Χριστός γενόμενος άνθρωπος, δεν έχασε τις θεϊκές ιδιότητες της φύσης του. Ωστόσο, τις απαρνήθηκε αυτοβούλως και κένωσε τον εαυτό του, δηλαδή τον άδειασε, από τα θεία χαρίσματα και τον ταπείνωσε. Στο θείο πάθος θα μπορούσε να υποφέρει φαινομενικά και επειδή είναι θεός να μην αισθάνεται πόνο. Θα μπορούσε, αλλά δεν το έκανε! Έφτασε, λόγῳ της αγάπης του προς τον άνθρωπο, στην άκρα ταπείνωση. Θα τον αναστήσει ο Πατήρ όχι γιατί δεν μπορεί ο ίδιος να αυτοαναστηθεί, αλλά γιατί η ανάσταση υπέρ του ανθρώπινου γένους, είναι έργο της Αγ. Τριάδας. 
Επιπλέον, ο υμνογράφος κάνει ακόμα μια νύξη περί της κρίσης στη Δευτέρα Παρουσία. Ακούμε να λέει ο εσταυρωμένος Ιησούς, «θα ανταποδώσω σε αυτούς». Δεν λέει, ούτε θα εκδικηθώ, ούτε θα τους κάνω τα ίδια. Το ανταποδώσω, σημαίνει ότι θα τους προσφέρει ανταμοιβή αναλόγως των πράξεών τους, και των διαθέσεών τους που είχαν όταν τις διέπρατταν. Έκαναν καλά πράγματα; Τα έκαναν από καρδιάς ή κατόπιν εξαναγκασμού; Αυτά θα τα λάβει υπ' όψιν του ο Κύριος. Μη λησμονούμε τη συγχώρεση του ληστή που βρίσκονταν πλησίον του. Δεν ήξεραν τι έκαναν οι στρατιώτες μεν, αλλά η διάθεσή τους προφανώς δεν ήταν αγαθή, και πουθενά δεν φαίνεται να είχαν έστω ένα δισταγμό για να δώσουν χολή και ξύδι σε κάποιον που σταυρώθηκε δίχως να έχει κάνει τίποτα το αξιόποινο...