Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Δευτέρα 13 Απριλίου 2020

ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ (ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ ΕΝ ΤΩ ΟΡΘΡΩ)

Ακούμε σήμερα (από τηλεοράσεως λόγῳ κορωνοϊού) τον ειρμό της Η' ωδής σε ήχο β':

Τῷ δόγματι, τῷ τυραννικῷ, οἱ ὅσιοι τρεῖς Παῖδες μὴ πεισθέντες, ἐν τῇ καμίνῳ βληθέντες, Θεὸν ὡμολόγουν ψάλλοντες· Εὐλογεῖτε τὰ ἔργα, Κυρίου τὸν Κύριον.

(Την τυρανική διαταγή (του Ναβουχοδονόσορα) μη υπακούσαντες οι άγιοι τρεις παίδες, ρίχτηκαν στο αναμμένο καμίνι όπου ομολογούσαν τον αληθινό Θεό κράζοντας, «Ευλογείτε τα έργα του Κυρίου, δοξολογείτε τον Κύριο».)

Ο ιερός υμνογράφος αναφέρεται στη γνωστή διαταγή του βασιλιά Ναβουχοδονόσορα, όπου επέβαλε να τον λατρεύουν ως θεό οι υπήκοοί του και να προσκυνούν τη χρυσή του εικόνα. Αυτή τη διαταγή δεν την εκτέλεσαν τρεις ισραηλίτες νέοι, με συνέπεια να τους ρίξουν σε αναμμένο καμίνι αλλά ο Θεός τους προστάτευσε και δεν τους πείραξαν οι φλόγες. Προτίμησαν οι τρεις νέοι να υπακούσουν στα δόγματα του Θεού και όχι του βασιλιά. Δόγμα στην Εκκλησία, είναι η αλήθεια που έχει οριοθετηθεί για να μην αναμιγνύεται από κακοδοξίες ή παρερμηνείες. Αυτήν την αλήθεια, μας την έδωσε ο Θεός μέσα από την Αγία Γραφή και την αυθεντική της ερμηνεία την εξέφρασαν οι Οικουμενικές Σύνοδοι. Είναι αναλλοίωτη, αμετάβλητη και ασφαλώς πολύτιμη για να κερδίσει ο άνθρωπος τη σωτηρία. Το τυραννικό δόγμα, όπως ακούμε στο τροπάριο, είναι  απόφαση  με υποχρεωτική την τήρησή του. Όμως έχει σχετικό και περιορισμένο κύρος. Ενίοτε έχει καταπιεστικό και τυραννικό περιεχόμενο φέρνοντας δυσαρέσκεια και καμιά φορά την εξέγερση εκ μέρους των πολιτών. Τι οφείλει να ακολουθήσει ο πιστός όταν το κράτος προστάζει αντίθετα με την αλήθεια της Εκκλησίας; Την απάντηση τη δίνουν οι τρεις νέοι που αναφέρονται στο τροπάριο. Όπως πολύ εύστοχα απαντούν και οι απόστολοι «πειθαρχεῖν δεῖ Θεῷ μᾶλλον ἢ ἀνθρώποις» (Πραξ. 5, 29)