Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Κυριακή 12 Απριλίου 2020

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ (ΜΕΓ. ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΝ ΤΩ ΟΡΘΡΩ)

Ακούμε σήμερα (από τηλεοράσεως λόγῳ κορωνοϊού) το εξής κοντάκιο σε ήχος πλάγιο του δ':

Ὁ Ἰακὼβ ὠδύρετο, τοῦ Ἰωσὴφ τὴν στέρησιν, καὶ ὁ γενναῖος ἐκάθητο ἅρματι, ὡς βασιλεὺς τιμώμενος· τῆς Αἰγυπτίας γὰρ τότε ταῖς ἡδοναῖς μὴ δουλεύσας, ἀντεδοξάζετο παρὰ τοῦ βλέποντος τὰς τῶν ἀνθρώπων καρδίας, καὶ νέμοντος στέφος ἄφθαρτον.

(Ο Ιακώβ θρηνούσε το χαμό του Ιωσήφ, και εκείνος ο γενναίος καθόνταν σε άρμα σαν βασιλιάς τιμώμενος. Διότι μη θέλοντας να υποκύψει στις ηδονικές απαιτήσεις της Αιγυπτίας (σύζυγο του Πετεφρή), λάμβανε σαν ανταμοιβή δόξα από εκείνον που βλέπει τις καρδιές των ανθρώπων και χαρίζει στεφάνι αμάραντο.)

Τύπος Χριστού στην Παλ. Διαθήκη ο Ιωσήφ, ο οποίος πουλήθηκε από τα αδέλφια του ως σκλάβος και δεν ενέδωσε στις ανήθικες προτάσεις της συζύγου του αιγυπτίου αξιωματούχου Πετεφρή με συνέπεια να τιμωρηθεί άδικα. Είχε το χάρισμα από το Θεό να εξηγεί όνειρα και όταν κλήθηκε να ερμηνεύσει ένα σημαδιακό όνειρο του Φαραώ, το οποίο ήταν προειδοποίηση προς την Αίγυπτο για επερχόμενη ακαρπία και πείνα, ο Φαραώ τον αντάμειψε κάνοντάς τον μεγάλο άρχοντα. Ο ιερός υμνογράφος μπροστά στην εικόνα του νυμφίου και το θρήνο μας για τα πάθη του, αντιπαραβάλει τον οδυρμό του Ιακώβ για τον χαμό του Ιωσήφ. Όπως ο Ιωσήφ, ακέραιος στην πίστη του, μετά τα πάθη του ανταμείφθηκε με το να τιμάται ως βασιλιάς πάνω σε άρμα, έτσι και ο Κύριος διά της Αναστάσεώς του οδηγήθηκε στην άπειρη ουράνια λάμψη και δόξα.