Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019

ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ (10/11/2019) ΚΥΡΙΑΚΗ Η' ΛΟΥΚΑ

Ακούμε στην αυριανή περικοπή:

ὑπολαβὼν δὲ ὁ Ἰησοῦς εἶπεν· ἄνθρωπός τις κατέβαινεν ἀπὸ Ἱερουσαλὴμ εἰς Ἱεριχώ, καὶ λῃσταῖς περιέπεσεν· οἳ καὶ ἐκδύσαντες αὐτὸν καὶ πληγὰς ἐπιθέντες ἀπῆλθον ἀφέντες ἡμιθανῆ τυγχάνοντα. (Λουκ. 10, 30)

Πήρε τότε αφορμή ο Ιησούς και είπε: «Κάποιος άνθρωπος, κατεβαίνοντας από τα Ιεροσόλυμα για την Ιεριχώ, έπεσε πάνω σε ληστές. Αυτοί τον ξεγύμνωσαν, τον τραυμάτισαν και έφυγαν παρατώντας τον μισοπεθαμένο.
Ο Ιησούς ξεκινά την παραβολή του καλού Σαμαρείτη με ένα δυσάρεστο περιστατικό. Στο δρόμο από Ιεροσόλυμα προς την Ιεριχώ, κάποιος έπεσε θύμα ληστών που όχι μόνο τον λήστεψαν αλλά τον άφησαν μισοπεθαμένο. Δεν διευκρινίζει αν ο δυστυχής γνώριζε ότι υπάρχουν ληστές και ήταν πιθανό το ενδεχόμενο να πέσει θύμα τους. Ούτε αν αδιαφόρησε λόγῳ έπαρσης να πάρει προφυλάξεις, ή αν οι προφυλάξεις του ήταν ελλιπείς. Μένει ο Κύριος στο αποτέλεσμα: Δεν απέφυγε τους ληστές και ούτε ήταν σε θέση να βοηθήσει καν τον εαυτό του με το θάνατο προ των πυλών!

Δεν μας είπε ο Κύριος αν ο δυστυχής ήταν δίκαιος ή αμαρτωλός. Διότι εύκολα θα λέγαμε «δοκιμάστηκε η πίστη του» αφενός, ή «τιμωρήθηκε για τις αμαρτίες του» αφετέρου. Ένας άγνωστος άνθρωπος λοιπόν. Ένα ακόμη θύμα των ληστών. Στις κακοτοπιές όλοι μπορούμε να πέσουμε είτε καλοί, είτε κακοί. Και οι ληστές, εν προκειμένῳ οι δαίμονες αλληγορικά, δεν κάνουν διακρίσεις. Παραμονεύουν και προσπαθούν να ληστέψουν τους πάντες.

Πριν λοιπόν ασχοληθούμε με την υπέρβαση του καλού Σαμαρείτη, που δύσκολα μπορούμε όλοι να κάνουμε, ας δούμε το θύμα και ας ταυτιστούμε με αυτόν. Στην δεινή του κατάσταση που δυστυχώς όλοι μπορούμε να βρεθούμε. Ενδεχομένως βέβαια αλλά μην το αποκλείουμε. Και τότε θα χρειαστούμε βοήθεια. Όχι από... μακριά, τέτοια εύκολη (για εμάς) βοήθεια προσφέρουμε οι περισσότεροι σήμερα. Αλλά ουσιαστική. Και ο μόνος που μπορεί να μας την προσφέρει είναι η Εκκλησία. Αν στις πτώσεις μας δεν στραφούμε στον Κύριο, τότε δεν θα έχουμε τη σωστή προφύλαξη για τη μετέπειτα πορεία μας. Ο σίγουρος καλός Σαμαρείτης είναι ο Χριστός και μπορούμε να τον έχουμε συνοδοιπόρο. Κανείς δρόμος δεν είναι εύκολος και μη λησμονούμε ότι οι δυνάμεις μας είναι περιορισμένες. 

Άλλα σχόλια για την αυριανή περικοπή, εδώ, εδώ, εδώ και εδώ.