Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019

ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ (1/12/2019) ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΔ' ΛΟΥΚΑ

Ακούμε στην αυριανή περικοπή:

καὶ παραχρῆμα ἀνέβλεψε, καὶ ἠκολούθει αὐτῷ δοξάζων τὸν Θεόν· καὶ πᾶς ὁ λαὸς ἰδὼν ἔδωκεν αἶνον τῷ Θεῷ. (Λουκ. 18, 43)

Αμέσως ο τυφλός βρήκε το φως του κι ακολουθούσε τον Ιησού δοξάζοντας το Θεό. Και όλος ο κόσμος, όταν τον είδε, δοξολογούσε το Θεό. 
Ο Ιησούς μετά το θαύμα, επιτρέπει στον θεραπευμένο πλέον τυφλό της Ιεριχούς, να εκδηλώσει την ευγνωμοσύνη του δημόσια. Και αυτός δόξασε το Θεό. Μαζί του και ο κόσμος που τον είδε θεραπευμένο. Σε αυτήν την περίπτωση το θαύμα του Κυρίου, δεν χρειάστηκε αποδείξεις, ούτε αμφισβητήθηκε. Σε αντιπαραβολή με τη θεραπεία του εκ γενετής τυφλού (Ιω. 9, 1-41), όπου πολλοί διετύπωσαν αμφιβολίες για το αν ο αναβλέψας ήταν ο τυφλός που ήξεραν. Θεραπευθείς και λαός λοιπόν δόξασαν το Θεό. Θα περίμενε κανείς να δοξάσουν τον Ιησού, μιας και Εκείνος έκανε το θαύμα. Δεν γνώριζαν όμως ποιός ήταν στην πραγματικότητα. Όπως και αλλού, νόμιζαν ότι ήταν κάποιος προφήτης, κάποιος άγιος, κάποιος απεσταλμένος από το Θεό. Συνεπώς λοιπόν, το θαύμα προέρχονταν από το Θεό, δι' Εκείνου. Εμμέσως λοιπόν, δόξασαν και τον Κύριο. 

Η χαρά του θεραπευμένου τυφλού, ήταν έκδηλη. Δεν την κράτησε μόνο για τον εαυτό του. Μπορεί να ήταν ζητιάνος, ένας παρίας της τοπικής κοινωνίας, εντούτοις θέλησε να μοιραστεί τον ενθουσιασμό και την ευγνωμοσύνη του μαζί με όλους τους συντοπίτες του. Να ανταποδώσει στις ελεημοσύνες του προς αυτόν, μεταφέροντας τους το χαρμόσυνο μήνυμα, ότι ο Θεός διά του Ιησού είναι κοντά τους. Και απόδειξη αυτού, το ότι θεραπεύτηκε. Πόσο παρήγορη είναι η θετική αντίδραση του κόσμου. Δίχως αμφισβήτηση, δίχως ζηλοφθονία, δίχως να ζητήσουν και άλλα θαύματα για να πεισθούν, δοξολογούσαν και ευχαριστούσαν το Θεό. Το καλό σε έναν, ήταν καλό για όλους! Ένιωθαν με αυτό το θαύμα, την παρουσία του Θεού κοντά τους. Σίγουρα μια πολύ ευχάριστη εικόνα στα μάτια του Χριστού. Θα μπορούσαμε άραγε κι εμείς να συμμετάσχουμε αν ήμασταν εκεί; Συνειδητά βεβαίως, όχι από παρόρμηση. Ας το σκεφτούμε πριν απαντήσουμε θετικά. Και σήμερα γίνονται θαύματα, είτε υπερφυσικά είτε όχι, αλλά κυριαρχεί η δυσπιστία...

Άλλα σχόλια για την αυριανή περικοπή, εδώ, εδώ και εδώ.