Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Πέμπτη 12 Απριλίου 2018

ΓΚΑΛΟΠ ΣΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ;

Η είδηση ότι στις ΗΠΑ 2 στους 3 νέους νομίζει ότι η Γη είναι επίπεδη κάνει το γύρο του κόσμου αυτές τις ημέρες. Δεν θα αναλύσω το πως και το γιατί εμφανίζεται αυτός ο μεσαίωνας στην χώρα που παριστάνει το αφεντικό του κόσμου! Πάντως δεν φταίει ούτε το νερό που πίνουν, ούτε ο αέρας που ανασαίνουν. Απλά θα κάνω δύο παρατηρήσεις, μιας και πάλι στας ανατολάς προς Συρία, μαζεύονται σύννεφα πολέμου με πολλούς παίχτες...

α. Θα ανησυχούσα αν το γκάλοπ είχε φυσιολογικά αποτελέσματα! Ναι, διότι το σύστημα παράγει ηλίθιους και αποχαυνωμένους ανθρώπους, οι οποίοι θα γίνουν τα αναλώσιμα πιόνια στη σκακιέρα με την ανά τον κόσμο υπεράσπιση των εθνικών (και των πολυεθνικών) συμφερόντων! Ποιός θα πάει να κάνει τον πεζοναύτη και να πολεμήσει στου διαόλου τη μάνα; Ο νέος που θα σπουδάσει στο πανεπιστήμιο και θα προσπαθήσει να κάνει καριέρα; Ή ο πανύβλακας που πιστεύει ότι η γη είναι επίπεδη και προφανώς στο τέρμα, εκεί που τελειώνει το ίσωμα, θα απαιτήσει να μπουν κάγκελα μην πέσει κανείς στα άδυτα της... αβύσσου; Συνεπώς λοιπόν, το σύστημα κάνει πολύ καλή δουλειά! 

β. Το σημαντικότερο: Γιατί γίνονται αυτά τα γκάλοπ; Ποιός πληρώνει για την καταμέτρηση της μέσης ευφυΐας και γιατί; Αν κάποιος δημοσκόπος στο δρόμο, σε ρωτήσει κάτι αυτονόητο, π.χ. αν στη θάλασσα υπάρχει νερό (μη το γελάς καθόλου, φίλε αναγνώστη), γιατί το κάνει; Προφανώς, κάτι μετράει, μιας και οι δημοσκοπήσεις κάτι μετρούν, το οποίο όμως δεν θα στο πει, αντ' αυτού θα πει κάτι άσχετο. Ας προβληματιστούμε λίγο επ' αυτού. Η μέση ευφυΐα, όχι η γνώση εγκυκλοπαιδικών γνώσεων, φαίνεται και από την αντίδραση σε μια αθώα πανεύκολη ερώτηση. Για παράδειγμα, αν κάποιος αργεί να απαντήσει γιατί δεν περίμενε μια τέτοια ερώτηση, δείχνει μειωμένα αντανακλαστικά. Όμως κανείς δεν θα σου έλεγε ότι καταμετρά τα αντανακλαστικά σου, ε; Θα σε έβαζε σε υποψίες. Οπότε σου λέει ότι κάνει ένα γκάλοπ για κάτι εντελώς άσχετο... Έτσι μπορούν να μετρούν και άλλα πράγματα εκτός από τα αντανακλαστικά, όπως την καχυποψία («γιατί με ρωτάς αυτό» είναι μια πιθανή άμεση απάντηση του ερωτώμενου) ή την έλλειψη διπλωματικών ικανοτήτων να χειριστούν κάτι απλό, κ.α.

Αυτά τα ολίγα, για να μην μείνουμε μόνο σε αστεϊσμούς περί του αποτελέσματος περί της σφαιρικότητας της Γης, στις ΗΠΑ. Περισσότερα επ' αυτού, στο newsbomb, απ' όπου και το παραπάνω screen-shot.