Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Σάββατο 8 Ιουλίου 2023

ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ (09/07/2023) ΚΥΡΙΑΚΗ Ε' ΜΑΤΘΑΙΟΥ

Ακούμε στην αυριανή περικοπή:

καὶ εἶπεν αὐτοῖς· ὑπάγετε. οἱ δὲ ἐξελθόντες ἀπῆλθον εἰς τὴν ἀγέλην τῶν χοίρων· καὶ ἰδοὺ ὥρμησε πᾶσα ἡ ἀγέλη τῶν χοίρων κατὰ τοῦ κρημνοῦ εἰς τὴν θάλασσαν καὶ ἀπέθανον ἐν τοῖς ὕδασιν. (Ματθ. 8, 32)

Κι εκείνος τους είπε: «Πηγαίνετε». Αυτοί βγήκαν και πήγαν στο κοπάδι των χοίρων. Και όλο το κοπάδι των χοίρων όρμησε και γκρεμίστηκε στη λίμνη και πνίγηκαν μέσα στα νερά.
Ο Ιησούς συναίνεσε στο αίτημα των δαιμόνων να πάνε να καταλάβουν το κοπάδι των χοίρων, αφού τους έβγαλε από τους δύο δαιμονισμένους. Τους είπε να πάνε και αυτοί πήγαν. Του ζήτησαν την άδεια διότι παραδέχονται ότι ο Ιησούς είναι Θεός και αυτοί ενώπιόν Του είναι αδύναμοι. Δεν παρακάλεσαν ούτε για να ζητήσουν βέβαια συγγνώμη, ούτε για να απομακρυνθούν· έψαχναν κάπου να ξεσπάσουν την οργή τους μιας και ο Κύριος τους ματαίωσε το απωλεστικό τους έργο επί των δύο ανθρώπων. Κατέλαβαν το κοπάδι με τους χοίρους, το οποίο το οδήγησαν στο κρημνό και το γκρέμισαν στη θάλασσα. Γιατί επέτρεψε ο Ιησούς στους δαίμονες να πάνε σε ένα κοπάδι που δεν του ανήκε; Μα ως δημιουργός όλου του κόσμου (ορατού και αόρατου), έχει δικαίωμα σε οτιδήποτε. Οι νόμοι περί ιδιοκτησίας αφορούν μόνο τους ανθρώπους. Και κυρίως γιατί άφησε να γίνει αυτή η καταστροφή ο Κύριος; Ως Θεός ασφαλώς τη γνώριζε. Για δύο λόγους: 
α. Ο μωσαϊκός νόμος απαγόρευε την κατανάλωση χοιρινού κρέατος και την εκτροφή χοίρων. Συνεπώς το κοπάδι ήταν παράνομο και έτσι τιμωρήθηκαν οι ιδιοκτήτες του. Μια παρανομία που μας ενδεικνύει ότι οι Γεργεσηνοί δεν ήταν εναρμονισμένοι με το νόμο μιας και κατανάλωναν χοιρινό κρέας. 
β. Μας φανερώνει ο Κύριος το τι είναι οι δαίμονες. Πλάσμα πωρωμένα με το κακό. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η καταστροφή και ο αφανισμός. Όσοι παρασύρονται από αυτούς ούτε οίκτο, ούτε καλοσύνη θα λάβουν. Ενώπιον του Κυρίου, συνέχισαν δίχως ντροπή το καταστρεπτικό τους έργο. Έστω στα ζώα. Και το κοπάδι το εξόντωσαν εύκολα και γρήγορα γιατί πήραν την άδεια. Τους ανθρώπους όμως, που έχουν ανώτερη ψυχή και προορίζονται για την κατά χάριν θέωση δεν μπορούν να στους σκοτώσουν όπως τα ζώα. Τους παρασέρνουν στην αμαρτία, τους απομακρύνουν από το Θεό και τους βάζουν εκουσίως να αλληλοεξοντώνονται ή να αυτοκτονούν... 
Από τη μια λοιπόν ο Ιησούς θεραπεύει δύο δαιμονισμένους, και από την άλλη οι δαίμονες καταστρέφουν ένα παράνομο (στην εκτροφή) κοπάδι. Τι πιο φανερό παράδειγμα για το τι πρέπει να ακολουθήσουμε... Το πράττουμε όμως; Θέλουμε να έχουμε την κατάληξη των χοίρων;      

Άλλα σχόλια για την αυριανή περικοπή, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, και εδώ.