Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Παρασκευή 3 Μαρτίου 2023

ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΜΝΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΥΜΝΟΥ (Α' ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ)

Θα ακούσουμε σήμερα σε ήχο δ' το παρακάτω τροπάριο της ε' ωδής:

Ῥωννύμενοι σθένει σου, πιστῶς ἀναβοῶμέν σοι· Χαῖρε πόλις τοῦ Παμβασιλέως, δεδοξασμένα, καὶ ἀξιάκουστα, περὶ ἧς λελάληνται σαφῶς, ὄρος ἀλατόμητον, χαῖρε βάθος ἀμέτρητον.

Παίρνοντας δύναμη από τη δική σου δύναμη, σου φωνάζουμε με πίστη· χαίρε η πόλη του Βασιλιά των όλων, για την οποία πολλά ειπώθηκαν, δεδοξασμένα και αξιάκουστα. Χαίρε που είσαι όρος το οποίο δεν λατομήθηκε ποτέ. Χαίρε βάθος μυστηρίου αμέτρητο.

Οι πιστοί παίρνουν δύναμη από το σθένος της Θεοτόκου και την χαιρετίζουν ως πόλη του Βασιλιά των όλων. Γι' αυτήν έχουν ειπωθεί πολλά στις προφητείες, που έχουν δείξει την δόξα της και λέγονται αποδεικνύοντας την αξία της. Στο κέντρο των προφητειών η Θεοτόκος και συνέκλιναν σ' αυτήν οι προφητείες για το μυστήριο της θείας ενσαρκώσεως του Υιού. Έτσι, χαρακτηρίζεται ως όρος που δεν λατομήθηκε. Δηλαδή κανείς δεν έχει δουλέψει ποτέ χέρι ανθρώπου, δεν αφαιρέθηκε τίποτα και παραμένει ακατέργαστο. Ωσαύτως και στην Μαρία τίποτα δεν έγινε από άνθρωπο, αλλά μυστηριωδώς μόνο με την πνοή του πνεύματος του Θεού συνέλαβε και γέννησε, χωρίς βιολογική αλλοίωση. Η μήτρα της άνοιξε για να δεχτεί τον Υιό Λόγο, αλλά διατηρήθηκε η παρθενιά της. Αυτό το μυστήριο είναι απρόσιτο από τον ανθρώπινο νου, αδυνατώντας να φτάσει στον πυθμένα του και το να βυθομετρήσει.