Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021

ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΜΝΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΥΜΝΟΥ (Α' ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ)

Στη Δ' Ωδή ακούμε σήμερα τον ειρμό σε ήχο δ':

Ὁ καθήμενος ἐν δόξῃ ἐπὶ θρόνου Θεότητος, ἐν νεφέλῃ κούφῃ, ἦλθεν Ἰησοῦς ὁ ὑπέρθεος, τῇ ἀκηράτῳ παλάμῃ, καὶ διέσωσε, τοὺς κραυγάζοντας· Δόξα Χριστέ, τῇ δυνάμει σου.

Αυτός που κάθεται στην Τριαδική δόξα της θεότητας, ήλθε μέσα σε ελαφρύ σύννεφο, ο Ιησούς ο υπέρθεος, ο οποίος με τη δύναμη της αμόλυντης παλάμης Του έσωσε (από την αμαρτία) αυτούς που κραυγάζουν, δόξα Χριστέ, στην θεία σου δύναμη.

Ο Χριστός, ως υπόσταση και πρόσωπο, μετέχει της θείας δόξας η οποία απορρέει από την θεία ουσία, που είναι κοινή και στα τρία πρόσωπα του τριαδικού Θεού. Ερχόμενος στη γη, δεν συνέβη καμία αλλαγή σε αυτό. Ωστόσο στα ανθρώπινα μάτια, η θεία δόξα δεν ήταν άμεσα ορατή αλλά κρατήθηκε κρυφή, και καλύφθηκε από την ταπεινότητα της φτωχής και λιτής ζωής. Το μυστήριο της κένωσης του Λόγου κατά την περίοδο της ενανθρώπησης είχε σκοπό και αυτό. Ήρθε στη γη μέσω του ελαφρού σύννεφου της Παναγίας. Νεφέλη κούφη όπως μας λέει παραστατικά ο ιερός υμνογράφος. Ελαφρά λοιπόν γιατί ήταν ταπεινή και δεν την βάρυνε η φθορά της αμαρτίας. Και παρότι ήρθε ως άσημος και ταπεινός, με την καθαρή και αμόλυντη παλάμη του συνέτριψε την φθορά της αμαρτίας σώζοντας αυτούς που τον πιστεύουν και κραυγάζουν το όνομα του, δοξάζοντας και ανυμνώντας Τον.