Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Σάββατο 9 Μαρτίου 2019

ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ (10/3/2019) ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΤΥΡΙΝΗΣ


Μας λέει ο Κύριος στην αυριανή περικοπή:

Ὅταν δὲ νηστεύητε, μὴ γίνεσθε ὥσπερ οἱ ὑποκριταὶ σκυθρωποί· ἀφανίζουσι γὰρ τὰ πρόσωπα αὐτῶν ὅπως φανῶσι τοῖς ἀνθρώποις νηστεύοντες· ἀμὴν λέγω ὑμῖν ὅτι ἀπέχουσι τὸν μισθὸν αὐτῶν. (Ματθ. 6, 16)

«Όταν νηστεύετε, να μη γίνεστε σκυθρωποί, όπως οι υποκριτές, που παραμορφώνουν την όψη τους για να δείξουν στους ανθρώπους πως νηστεύουν. Σας βεβαιώνω πως έτσι έχουν κιόλας λάβει την ανταμοιβή τους.» 
Μπαίνοντας στην Μεγάλη Τεσσαρακοστή, (η οποία ξεκινά την Κυριακή της Τυρινής και όχι την Καθαρά Δευτέρα όπως εσφαλμένως νομίζουν κάποιοι) η Εκκλησία μας θυμίζει κάποιες οδηγίες του Κυρίου, όχι για καλύτερη νηστεία, αλλά για το πως θα εισέλθουμε στην ουράνια βασιλεία.

Μία εξ αυτών μιλά για τους νηστεύοντας. Να μη γινόμαστε σκυθρωποί. Δηλαδή να μη δείχνουμε, όπως έκαναν τότε, ότι νηστεύουμε. Αυτό είναι δικός μας προσωπικός αγώνας. Η νηστεία δεν είναι ούτε για προβολή, ούτε αυτοσκοπός. Η αυτοπροβολή ότι εμείς νηστεύουμε τι δείχνει; Ότι εμείς είμαστε καλοί χριστιανοί, ενώ όσοι δεν νηστεύουν δεν είναι; Ότι εμείς τελούμε το καθήκον μας ενώ οι άλλοι είναι αμελείς; Ή ότι εμείς υπερτερούμε των άλλων στην πνευματική άσκηση; Τίποτα απ' όλα αυτά. Δείχνει ότι πάνω απ' όλα βάζουμε τον εγωισμό μας! Μας αρέσει να εξυψώνουμε τον εαυτό μας έναντι των άλλων! Κοκορευόμαστε περιμένοντας επαίνους που «τελούμε» το... καθήκον μας! Δεν διαφέρουμε έτσι καθόλου από τον Φαρισαίο που «προσεύχονταν» (στην παραβολή του Τελώνου και Φαρισαίου, εδώ) υποκριτικά, γεμάτος αλαζονεία και αυταρέσκεια. Ας θυμόμαστε δύο πράγματα: 1ον Το γιατί κάποιος άλλος δεν νηστεύει, δεν μας αφορά. Είναι δικαίωμά του. Και 2ον νηστεύουμε για συγκρατήσουμε τον εγωισμό μας. Έστω να τον «κλαδέψουμε» γιατί θα μας πνίξει. Αν είναι να επιδεικνύουμε την προσπάθειά μας, πετυχαίνουμε δυστυχώς το αντίθετο!

Λέει και κάτι άλλο όμως εδώ ο Κύριος. Όσοι νηστεύουν υποκριτικά, έχουν λάβει ήδη την ανταμοιβή τους. Τους επαίνους που επιθυμούσαν να ακούσουν και τίποτα περισσότερο. Κανένας έπαινος από το Θεό. Καμία θετική απόκριση. Τίποτα υπέρ τους στην ώρα της κρίσεως. Αυτήν τους η προσπάθεια αντί να τους οδηγήσει προς το Θεό, τους πάει αντίθετα. Όποιος επιζητά τα γήινα και τα κοσμικά, δεν έχει θέση στην ουράνια βασιλεία. Θα ζημιωθούμε αν νηστεύσουμε μέσα στην καύχηση και τον κομπασμό. Ο Χριστός δεν αγαπά τους υποκριτές και αν θέλουμε να έχει αποτέλεσμα η νηστεία που κάνουμε, να την κρατάμε για τον εαυτό μας. Το αν θα έχει καλό αποτέλεσμα θα φανεί από τη συμπεριφορά μας. 

Άλλα σχόλια για την περικοπή, εδώ, εδώ, εδώ και εδώ.