Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019

ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΜΝΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΥΜΝΟΥ (Α' ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ)


Στην Α' Ωδή ακούμε το εξής τροπάριο σε ήχο δ': 

Ἀδὰμ ἐπανόρθωσις, χαῖρε Παρθένε Θεόνυμφε, τοῦ ᾍδου ἡ νέκρωσις, χαῖρε πανάμωμε, τὸ παλάτιον, τοῦ μόνου Βασιλέως. χαῖρε θρόνε πύρινε, τοῦ Παντοκράτορος. 

Χαίρε εσύ Παρθένε που είσαι η επανόρθωση του Αδάμ και η νέκρωση του Άδη. Χαίρε Πανάμωμε, που το παλάτι του μοναδικού Βασιλιά (δηλ. του Θεού), χαίρε που είσαι ο πύρινος θρόνος στον οποίο κάθεται ο Παντοκράτορας Κύριος.
Ο ιερός υμνογράφος κάνει μία εύστοχη αντιπαραβολή. Ο Αδάμ από τη μια, ο οποίος ενώ πλάστηκε τέλειος, δοκιμάστηκε και απέτυχε, και από την άλλη η Παναγία, γυναίκα, η οποία γεννήθηκε με το προπατορικό αμάρτημα, δοκιμάστηκε, το απέβαλε διά της θείας χάριτος, και γίνεται εκείνη που συμβάλλει στην επανόρθωση του ανθρώπου από την πτώση. Διορθώνει αυτό που ο Αδάμ κατέστρεψε. Με τον Αδάμ γεννήθηκε ο Άδης για να φυλακίσει τις ψυχές, με την Παναγία ο Άδης πεθαίνει. Την αγιότητα που έχασε ο Αδάμ, την επέδειξε η Παρθένος κόρη και γι' αυτό ο Θεός την επέλεξε για να εισέλθει ένσαρκος να σώσει τον άνθρωπο. Ο Αδάμ απώλεσε τον παράδεισο, η Παναγία έγινε το παλάτι, ένας νέος παράδεισος, στο οποίο θα μας υποδεχτεί (αν το αξίζουμε βέβαια) ο Κύριος. Από τη μια η αμαρτία και από την άλλη η αγνότητα. Γίνεται ο θρόνος γεμάτος από την ενέργεια της θείας χάριτος για να αναπαυθεί ο Κύριος, ο μοναδικός Βασιλιάς.