Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2015

ΠΕΡΙΕΡΓΕΣ ΑΜΦΙΒΟΛΙΕΣ...

Το παραπάνω απόκομμα προέρχεται από τον Ελεύθερο Τύπο (23/11/2015) και σε αυτό, αν μη τι άλλο, ο άγγλος αρχιεπίσκοπος εξέφρασε κάποιες «απορίες», οι οποίες είναι φυσικό να τις ακούσει κανείς από άτομα που δεν έχουν ασχοληθεί ιδιαιτέρως με το τι λέει ο χριστιανισμός. Όχι όμως από κάποιον που υποτίθεται ότι γνωρίζει από θεολογία, μιας και ηγείται της Αγγλικανικής Εκκλησίας. 

Δεν θα ασχοληθώ εδώ με το τι είναι και τι πρεσβεύει η Αγγλικανική Εκκλησία εν αντιθέσει με την Ορθοδοξία. Όμως δίνοντας μια απάντηση στον άγγλο αρχιεπίσκοπο, θα κάνω πιο κατανοητό το λεγόμενο στη θεολογία, πρόβλημα της θεοδικίας. Δηλαδή το πότε ο Θεός αποδίδει δικαιοσύνη. 
Κατ' αρχάς, γι' ότι συμβαίνει στον κόσμο, δεν ευθύνεται ο Θεός αλλά οι άνθρωποι. Είπε ποτέ ο Χριστός, να σκοτώνεστε μεταξύ σας, να κλέβει ο ένας τον άλλον και να αγαπάτε μόνον όποιον σας συμφέρει; Όχι! Τουναντίον, δίδαξε την ανιδιοτελή αγάπη προς όλους. Όμως οι άνθρωποι, προτιμούν αντί την αγάπη, να ακολουθούν τα αλαζονικά πάθη τους...

Ο Θεός έδωσε στον άνθρωπο την ελευθερία της επιλογής. Και αυτό το δώρο, το σέβεται κι ας αποδεικνύουμε οι περισσότεροι ότι κακώς το λάβαμε και το καταχραστήκαμε εις βάρος μας! Θέλει να ακολουθήσει ο άνθρωπος την οδό της αγάπης και της αρετής από δική του βούληση. Όχι από φόβο, ούτε από εξαναγκασμό. Γιατί τότε η αγάπη θα ήταν αγγαρεία και ψεύτικη. Ο άνθρωπος ελευθέρως και δυστυχώς γι' αυτόν, προτιμά αντί για την αγάπη, τα εγωπαθή και αυτοκαταστροφικά πάθη του. Και για να δικαιολογήσει τις αμαρτίες του, ουκ ολίγες φορές, τις φορτώνει στο... θέλημα του Θεού, παρερμηνεύοντας προκλητικά το Ευαγγέλιο!

Αντί λοιπόν ο άγγλος αρχιεπίσκοπος να αναρωτιέται που ήταν ο Θεός όταν τον χρειάζονταν τα θύματα, ας μάθει, ότι ο Θεός δεν είναι αστυνόμος για να παρεμβαίνει κάθε τρεις και λίγο σε ότι παρεμβατικό κάνουμε εμείς οι άνθρωποι. Μας έδωσε νου και γνώση ώστε άμα θέλουμε, να πράξουμε το καλό. Και μπορούμε να το πράξουμε. Έλα που δεν θέλουμε όμως! Ωστόσο μας βλέπει και γνωρίζει το τι πράττουμε. Και στην ώρα που ο ίδιος (και μόνον αυτός) γνωρίζει, θα αποδώσει τη δικαιοσύνη Του.

Με την αφέλεια (;) του άγγλου αρχιεπ. μπορώ κι εγώ να αναρωτηθώ τότε, που ήταν ο Θεός όταν οι άγγλοι καταδυνάστευαν άλλους λαούς και σκότωναν όσους μάχονταν για την ελευθερία τους... Δυστυχώς δεν παρασύρθηκε απλά από επικοινωνιακή τακτική, αλλά εκφράζει τον αλλοιωμένο δυτικό χριστιανισμό, μιας και δεν εναντιώνεται σε κλιμάκωση αεροπορικών βομβαρδισμών εναντίον του ISIS, όπου στους βομβαρδισμούς πάντα υπάρχουν και πολλοί αθώοι... Μόνο που ο «ὄφθαλμός ἀντί ὀφθαλμοῦ» ανήκει στον ξεπερασμένο Μωσαϊκό Νόμο της Π.Δ. ο οποίος τελειοποιήθηκε από το Χριστό με την αγάπη στην Κ.Δ.! 

12 σχόλια:

 1. Kαλημέρα Σταμάτη.
  Διάβασα το άρθρο σου, την απάντησή σου αν θες και ομολογώ πως τη διάβασα με πάρα πολύ προσοχή και με έκανες με έναν περίεργο τρόπο να νιώσω έντονα όλα όσα υποστηρίζεις.
  Ομολογώ πως τα ίδια πιστεύω και εγώ. Ο Θεός δεν είναι τιμωρός, εμείς κάνουμε ότι κάνουμε και ρίχνουμε τις ευθύνες πάνω του.
  Μπορώ να κατανοήσω όσους νιώθουν αδικημένους μα η ιστορία μου έχει δείξει πως οι αδικημένοι γιατί υπάρχουν κι αυτοί που μπορούν και έχουν λόγο να αναρωτοθούν ένα "Γιατί Θεέ μου", δε το κάνουν, αντίθετα μάλιστα συνεχίζουν να δοξάζουν και να ευχαριστούν το Θεό. Νομίζω πως η στάση αυτών των ανθρώπων τα λέει όλα.
  Να είσαι πάντα καλά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δυστυχώς, η δυστυχία είναι κακός σύμβουλος και στρεφόμαστε στο Θεό για όσα κακά μας τυχαίνουν, ενώ τον ξεχνάμε στα όσα καλά μας συμβαίνουν! Το «γιατί Θεέ μου» δείχνει εκτός από την πικρία, το πόσο απροετοίμαστοι είμαστε για τα όσα συμβαίνουν στην εύθραστη (σωματική) φύση μας... Κάποιοι μετά από κακό στρέφονται στο Θεό, κάποιοι απομακρύνονται. Στον πόνο είναι δύσκολο να δει κανείς καθαρά και να καταλάβει το ότι ο Θεός δεν φταίει για όσα είναι ο άνθρωπος υπεύθυνος...

   Να περνάς καλά.

   Διαγραφή
 2. Με πρόλαβες γιατί θα έγραφα: που ήταν ο θεός όταν οι Αγγλοι είχαν τις αποικίες και τυραννούσαν τους Ινδούς για παράδειγμα.
  Που ήταν ο θεός του τα 700 (ναι εφτακόσια) χρόνια της κατοχής της Ιρλανδίας απ' αυτούς;
  Μπορεί να μην πιστεύω όπως εσύ αλλά θυμώνω όταν επικαλούνται τον θεό για τους Γάλλους και όχι για τα παιδάκια στην Αφρική ή στο διπλανό σχολείο(στην Ελλάδα)που λιμοκτονούν!
  Αντε γιατί τα πήρα τώρα με τον Αρχιεπίσκοπο @#%*@#*@

  Φιλάκια πολλά:))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Α, όλα κι όλα! Το Θεό το επικαλούνται μόνο για τα δικά τους θύματα! Όχι για όσα δημιουργούν οι ίδιοι... Έτσι είναι ο «ανώτερος» δυτικός πολιτισμός! Δηλαδή δυτική κατάντια...

   Καλά να περνάς.

   Διαγραφή
 3. Για ό,τι συμβαίνει στο κόσμο δεν ευθύνεται ο θεός αλλά ο άνθρωπος!
  Ακριβώς Σταμάτη μου!
  Βαρέθηκα να δικαιολογούν κάθε τι τόσο εγωιστικά οι άνθρωποι - τώρα και οι εκκλησιαστικοί παράγοντες! Ολέ!
  Τι να πει κανείς;
  Την καλημέρα μου :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τι να κάνουμε; Αφού οι δικαιολογίες όχι μόνο ρίχνουν τις ευθύνες στο Θεό, αλλά πείθουν κιόλας! Κάνουν το Θεό αποδιοπομπαίο τράγο για τα δικά τους εγκλήματα! Φευ...

   Καλά να περνάς.

   Διαγραφή
 4. Αυτός ο εγγλέζος ας δει τι έκαναν οι συμπατριώτες του οι Αγγλοι και μετά να προσευχηθεί στο θεό για να τους τιμωρήσει!!! Ο άνθρωπος όσους πολέμους και να κάνει όσες δυστυχίες και να πάθει μυαλό δεν βάζει και θα παραμένει ανώρυμος. Βούρδουλας που μας χρειάζεται!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Από ανωριμότηττα πάμε καλά! Δόξα τῷ Θεῷ!

   Καλά να περνάς.

   Διαγραφή
 5. Μα πως περιμένουμε από αιρετικούς, που δεν έχουν τη φώτιση του Θεού, να Τον καταλάβουν; Πως να βοηθήσουν τους ανθρώπους ,να διώξουν τις αμφιβολίες τους, όταν οι ίδιοι αμφιβάλουν;
  Κωστής

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Έλα μου ντε! Αφού αμφιβάλουν οι «ηγέτες» άντε μετά να μην μεταδώσουν τις αμφιβολίες τους στον κόσμο! Έχασαν την επαφή τους με το Θεό και έγιναν κοσμικοί...

   Καλά να περνάς.

   Διαγραφή
 6. Όταν τον χειροτόνησαν αρχιεπίσκοπο αμφέβαλε για το Θεό; Και όταν καλοπέρναγε με τη γυναίκα του στο Παρίσι αμφέβαλε; Αυτός είναι γιαλαντζί χριστιανός γιατί είναι μόνο για τα εύκολα!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Α, στα καλά, δεν υπάρχουν αμφιβολίες! Μόνο για τα κακά! Τι γιαλαντζί; Μόνο; Μαϊμού να λες καλύτερα!

   Καλά να περνάς.

   Διαγραφή

Το σχόλιό σου, αν δεν χλευάζει και δεν υβρίζει, είναι επιθυμητό και ευπρόσδεκτο.