Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Κυριακή, 29 Νοεμβρίου 2015

ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ (29/11/2015) ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΓ' ΛΟΥΚΑ

Ακούμε στη σημερινή περικοπή: 

ἰδὼν δὲ αὐτὸν ὁ ᾿Ιησοῦς περίλυπον γενόμενον εἶπε· πῶς δυσκόλως οἱ τὰ χρήματα ἔχοντες εἰσελεύσονται εἰς τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ! (Λουκ. 18, 24)

Όταν ο Ιησούς τον είδε, που έγινε περίλυπος, είπε: «Πόσο δύσκολα εκείνοι που έχουν τα χρήματα μπαίνουν στη βασιλεία του Θεού!
Στην απάντηση του Ιησού, να μοιράσει την περιουσία του στους φτωχούς για να κερδίσει την αιώνια ζωή, ο άρχοντας έφυγε περίλυπος. Ο Κύριος τότε έκανε μια πικρή διαπίστωση: Πόσο δύσκολα εκείνοι που έχουν τα χρήματα μπαίνουν στη βασιλεία του Θεού! Δεν είπε, ότι είναι αδύνατον, αλλά δύσκολα. Πολύ δύσκολα, μάλιστα. Όταν είμαστε προσκολλημένοι στα γήινα, τότε μας γίνεται αυτοσκοπός το να πλουτίσουμε. Η απόκτησή του, σημαίνει την κοινωνική μας καταξίωση. Αυτόν τον κόσμο, δυστυχώς, φτιάξαμε και αυτόν διατηρούμε. Η αναζήτηση πνευματικού πλούτου, όχι μόνο έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα, αλλά ουκ ολίγες φορές προκαλεί την περιφρόνηση! Προσκολληθήκαμε στον εφήμερο υλισμό και εγκλωβιστήκαμε σ' αυτόν. 

Όταν ο Κύριος μας λέει να μοιράσουμε τον υλικό πλούτο, εκεί αποσκοπεί: Στο να δώσουμε βάρος στο αιώνιο μέρος του εαυτού μας, την ψυχή. Το σώμα μπορεί να ζήσει με τα απαραίτητα. Ο υλικός πλούτος είτε προέρχεται από τύχη, είτε από παρανομίες, είτε από προκοπή. Αν έρθει από την εργατικότητα και την προκοπή, είναι ευλογία όταν χρησιμοποιηθεί σωστά, για τη βοήθεια και την ανακούφιση φτωχών και κατατρεγμένων. Ποιός όμως πλούσιος, ή νεόπλουτος σκέφτεται να τον χρησιμοποιήσει έτσι; Οι περισσότεροι (σχεδόν όλοι) όχι! Τουναντίον, αυξάνεται το πάθος της πλεονεξίας μας. Γι' αυτό και αυτή μας η αφοσίωση στα υλικά αγαθά, κάνει τόσο εμφανή την πικρία στα λόγια του Ιησού... δεικνύοντας παράλληλα το πόσο αντισυμβατική με τον γήινο κόσμο είναι η οδός που οδηγεί στην αιώνια ζωή! 

Άλλα σχόλια για τη σημερινή περικοπή, εδώ και εδώ.

2 σχόλια:

 1. Τα χρήματα είναι για να βοηθάμε; ναι;
  Οι πολύ πλούσιοι όμως το μόνο που θέλουν είναι να αυξήσουν τον πλούτο τους.
  Τελικά μόνον ένας φτωχός καταλαβαίνει τη φτώχεια του άλλου.

  Καλό βράδυ Κυριακής:)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όπως τα λες είναι. Όσοι αποκτούν πολλά, δεν αυξάνεται μόνο ο πλούτος τους, αλλά και ο εγωισμός τους! Ο φτωχός καταλαβαίνει τον φτωχό... Μόνο που δεν βλέπουμε την πνευματική μας φτώχεια...

   Καλά να περνάς.

   Διαγραφή

Το σχόλιό σου, αν δεν χλευάζει και δεν υβρίζει, είναι επιθυμητό και ευπρόσδεκτο.