Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2015

ΜΕ ΤΙ ΠΡΟΟΔΕΥΕΙΣ;

Όταν πέφτει το μάτι μου σε δημοσκοπήσεις και λοιπά στατιστικά νούμερα, τότε δεν αντιστέκομαι στον πειρασμό να διαβάσω το τι λένε τα... «νούμερα»! Το παραπάνω γράφημα, προέρχεται από το ΒΗΜαgazino (1/11/2015) και μας λέει τις απαντήσεις των Ελλήνων στην ερώτηση «Τι χρειάζεται για να προοδεύσει κάποιος στη ζωή». Πριν ασχοληθώ με αυτό, σκέφτηκα τι θα απαντούσα σ' αυτό το ερώτημα. Μόνος μου, χωρίς το alter ego μου, το οποίο έχει ρεπό σήμερα... Σκέψου κι εσύ φίλε αναγνώστη/-στρια. Ίσως να συμπίπτουν οι απαντήσεις μας, ίσως όχι, ίσως κάτι ανάμεσα! Κι εξηγούμε:

Βλέποντας τι απάντησαν, αυτοί που απάντησαν, τρεις είναι ουσιαστικώς οι απαντήσεις: 63 υπέρ της τύχης, 3 υπέρ της δωροδοκίας και 52 υπέρ της αφέλειας! Δηλαδή: Για να προοδεύσεις, 19 λένε άμεσα, χρειάζεσαι την τύχη. Έμμεσα, 4 λένε ότι πρέπει να είσαι άντρας. (Παρότι οι ωραίες γυναίκες κατ' εμέ, κάνουν καριέρα κι ας μην έχουν σπουδάσει τίποτα).  Μα το να είσαι άντρας ή γυναίκα είναι θέμα τύχης, και όχι επιλογής. 19 λένε πως πρέπει να είσαι από εύπορη οικογένεια για να προοδεύσεις. Αλλά είναι θέμα τύχης το αν θα γεννηθείς σε πλούσια ή φτωχή οικογένεια, ή αν η οικογένειά σου πλουτίσει κάποια στιγμή ξαφνικά. 21 λένε ότι χρειάζεσαι γνωριμίες. Ε, και για να έχεις τις γνωριμίες ή τους ενδιάμεσους γνωστούς, χρειάζεται και τύχη!

Από την άλλη, 31 μας λένε ότι για να προοδεύσεις χρειάζεσαι καλή εκπαίδευση. Αν είναι για το εξωτερικό ναι, αλλά για την Ελλάδα όχι! Πόσοι και πόσοι με πτυχία, μεταπτυχιακά και γλώσσες είναι άνεργοι... Εκτός κι αν η πρόοδος δεν έχει σχέση με τα οικονομικά! 21 λένε κάτι που παλαιότερα ίσχυε αλλά πλέον έπαψε..., τη σκληρή δουλειά. Τώρα άμα έχεις δουλειά αφενός και αφετέρου απολύονται χαλαρά άνθρωποι παρά τη σκληρή δουλειά που κάνουν... Οπότε όσοι απάντησαν τα δύο τελευταία, επιεικώς είναι αφελής, για να μην πω άσχετοι!

Αλλά αυτό που με προβλημάτισε και ομολογώ δεν έχω πειστική εξήγηση, είναι το μικρό νούμερο που απάντησε τη δωροδοκία. Μόλις 7 απήντησαν μια διαδεδομένη τακτική σε πολλούς τομείς στην Ελλάδα. Το φακελάκι πάει σύννεφο, και ούτε κρίση δεν καταλαβαίνει. Εδώ, ο Έλληνας δωροδοκεί θεούς και δαίμονες από την αρχαιότητα. Κι όμως φαίνεται ότι δεν το ομολογεί στη δημοσκόπηση, ενώ στις παρέες του καμαρώνει που τα 'σκασε και έκανε τη δουλειά του! Μάλλον δεν το λέει λόγῳ ενοχής...(;)

Και μετά τον προβληματισμό με το παραπάνω γράφημα, δεν έχω παρά να απαντήσω στο ερώτημα της δημοσκόπησης. Αγάπη! Ναι, αν δεν αγαπάς, όσα λεφτά και να έχεις, θα σε πνίγει ο εγωισμός και η ανασφάλεια και πολλά άλλα. Θα μου πεις ότι αυτό προφανώς δεν θα το είχε ως επιλογή η δημοσκόπηση. Τότε, η δημοσκόπηση συνδέοντας μόνο την πρόοδο με τα οικονομικά, είναι ανεπαρκής κατ' εμέ. Εν κατακλείδι, καλή πρόοδο σε... ανάλογες δημοσκοπήσεις!

14 σχόλια:

 1. Όλα χρειάζονται για να προοδεύψουμε. Ε, για λίγο σπρώξιμο κάνεις έτσι; Το λάδωμα το κάνουν όλοι και είναι αυτονόητο! Εξάλλου το λάδωμα γίνεται από αγάπη για τον εαυτούλη μας!!! Βασικά τύχη χρειάζεται και νιονιό να την εκμεταλευτείς όταν σου παρουσιαστεί καμιά ευκαιρία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τύχη και νιονιό; Το πρώτο είναι προς διαρκή αναζήτηση και το δεύτερο βαριέται να περιμένει αν θα εμφανιστεί η τύχη! Όσο για το λάδωμα, άνευ λαδιού δεν...

   Καλά να περνάς.

   Διαγραφή
 2. Κοίτα να δεις που με παρέσυρες στους συλλογισμούς κι έρχομαι να συμφωνήσω!

  (εγώ θα απαντούσα κατευθείαν εκπαίδευση ...παρ΄όλο που ισχύουν όσα είπες για την εκπαίδευση... απλά για μένα η πρόοδος δεν είναι οικονομική!)
  Την καλησπέρα μου :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ούτε για μένα η πρόοδος είναι σώνει και καλά οικονομική. Προτιμώ την εσωτερική πνευματική πρόοδο, που χωρίς αυτήν, η οικονομική άνθιση αντί για πρόοδος έχει το αντίθετο αποτέλεσμα!

   Καλά να περνάς.

   Διαγραφή
 3. Οι γυναίκες στην Ελλάδα δεν είναι ίσες με τους άνδρες.
  Το σκεπτόμουν το πρωί και κατά τύχη στο BBC είχαν μια έρευνα για τη θέση των γυναικών σε όλο τον κόσμο.
  http://www.bbc.com/news/world-34808717
  Αυτό που ανέφερες για τις ωραίες γυναίκες δεν ισχύει...εκτός αν θέλεις να γίνεις 'γλάστρα' σε κανένα πρωινάδικο.
  Κατά τ' άλλα αν απαντούσα εγώ, θα έλεγα: εύπορη οικογένεια, καλή εκπαίδευση και σκληρή δουλειά.
  Απ' ότι φαίνεται οι περισσότεροι δεν απάντησαν ειλικρινά.

  Φιλάκια:)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κι όμως ισχύει... η ομορφιά είναι πολύ δυνατόν προσόν και το ωραίο φύλο δεν είναι οι άντρες... και αυτό δεν είναι βέβαια επιλογή. Από κει και πέρα, η ειλικρίνια πάντοτε είναι ένας αστάθμιτος παράγοντας μιας και ο καθένας απαντά με ότι θα ήθελε και όχι ότι θα έπραττε...

   Καλά να περνάς.

   Διαγραφή
 4. Καλημέρα Σταμάτη.
  Δε βλέπω πουθενά τη θέληση και τον αγώνα του κάθε ανθρώπου και μου προκαλεί εντύπωση.
  Ισως να τα τοποθετησαν ως κατι αυλο και τα αλλα σαν κατι πιο υπαρκτο αλλα παλι επιμενω πως τα επανω ειναι τα πιο ουσιαστικα

  Να εχεις ενα ομορφο τριημερο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αυτό επισημαίνω κι εγώ, ότι στέκεται επιλεκτικά η δημοσκόπηση. Και αυτό έχει ως συνέπεια τα λάθος συμπεράσματα... ή τα κατευθηνόμενα...

   Καλά να περνάς.

   Διαγραφή
 5. Η πρόοδος είναι να την κυνηγάς και να σου κάτσει! Μιλάμε πάντα για το χρήμα γιατί η ατομική πρόοδος είναι τρε μπανάλ! Και λάδωμα και σπουδές και δουλειά και απ'όλα χρειάζεται η συνταγή της προόδου εκτός κι αν σου πέσει το τζόκερ!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Λίγο απ' όλα, ε; Τουρλού τουρλού! Προτιμώ το τζόκερ...

   Καλά να περνάς.

   Διαγραφή
 6. Εχεις μέσα Πολιτικά πας μπροστά, βρίσκεις εύκολα δουλειά στο Δημόσιο, άλλως δεν κάνεις τίποτε! Το λέω από προσωπική πείρα.Καλησπέρα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ε, αυτά δεν τα λέμε ανοιχτά... εννοούνται! Από κει και πέρα, όλα γίνονται από την προσωπική αξία... και καλά!

   Καλά να περνάς.

   Διαγραφή
 7. Και μην ξεχνάμε τον μπάρμπα στην Κορώνη!
  Κωστής

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το απόλυτο εφόδιο για να πάει κανείς μπροστά, στο Ελλάντα!

   Καλά να περνάς.

   Διαγραφή

Το σχόλιό σου, αν δεν χλευάζει και δεν υβρίζει, είναι επιθυμητό και ευπρόσδεκτο.