Όταν πέφτει το μάτι μου σε δημοσκοπήσεις και λοιπά στατιστικά νούμερα, τότε δεν αντιστέκομαι στον πειρασμό να διαβάσω το τι λένε τα... «νούμερα»! Το παραπάνω γράφημα, προέρχεται από το ΒΗΜαgazino (1/11/2015) και μας λέει τις απαντήσεις των Ελλήνων στην ερώτηση «Τι χρειάζεται για να προοδεύσει κάποιος στη ζωή». Πριν ασχοληθώ με αυτό, σκέφτηκα τι θα απαντούσα σ' αυτό το ερώτημα. Μόνος μου, χωρίς το alter ego μου, το οποίο έχει ρεπό σήμερα... Σκέψου κι εσύ φίλε αναγνώστη/-στρια. Ίσως να συμπίπτουν οι απαντήσεις μας, ίσως όχι, ίσως κάτι ανάμεσα! Κι εξηγούμε:
Βλέποντας τι απάντησαν, αυτοί που απάντησαν, τρεις είναι ουσιαστικώς οι απαντήσεις: 63 υπέρ της τύχης, 3 υπέρ της δωροδοκίας και 52 υπέρ της αφέλειας! Δηλαδή: Για να προοδεύσεις, 19 λένε άμεσα, χρειάζεσαι την τύχη. Έμμεσα, 4 λένε ότι πρέπει να είσαι άντρας. (Παρότι οι ωραίες γυναίκες κατ' εμέ, κάνουν καριέρα κι ας μην έχουν σπουδάσει τίποτα). Μα το να είσαι άντρας ή γυναίκα είναι θέμα τύχης, και όχι επιλογής. 19 λένε πως πρέπει να είσαι από εύπορη οικογένεια για να προοδεύσεις. Αλλά είναι θέμα τύχης το αν θα γεννηθείς σε πλούσια ή φτωχή οικογένεια, ή αν η οικογένειά σου πλουτίσει κάποια στιγμή ξαφνικά. 21 λένε ότι χρειάζεσαι γνωριμίες. Ε, και για να έχεις τις γνωριμίες ή τους ενδιάμεσους γνωστούς, χρειάζεται και τύχη!
Από την άλλη, 31 μας λένε ότι για να προοδεύσεις χρειάζεσαι καλή εκπαίδευση. Αν είναι για το εξωτερικό ναι, αλλά για την Ελλάδα όχι! Πόσοι και πόσοι με πτυχία, μεταπτυχιακά και γλώσσες είναι άνεργοι... Εκτός κι αν η πρόοδος δεν έχει σχέση με τα οικονομικά! 21 λένε κάτι που παλαιότερα ίσχυε αλλά πλέον έπαψε..., τη σκληρή δουλειά. Τώρα άμα έχεις δουλειά αφενός και αφετέρου απολύονται χαλαρά άνθρωποι παρά τη σκληρή δουλειά που κάνουν... Οπότε όσοι απάντησαν τα δύο τελευταία, επιεικώς είναι αφελής, για να μην πω άσχετοι!
Αλλά αυτό που με προβλημάτισε και ομολογώ δεν έχω πειστική εξήγηση, είναι το μικρό νούμερο που απάντησε τη δωροδοκία. Μόλις 7 απήντησαν μια διαδεδομένη τακτική σε πολλούς τομείς στην Ελλάδα. Το φακελάκι πάει σύννεφο, και ούτε κρίση δεν καταλαβαίνει. Εδώ, ο Έλληνας δωροδοκεί θεούς και δαίμονες από την αρχαιότητα. Κι όμως φαίνεται ότι δεν το ομολογεί στη δημοσκόπηση, ενώ στις παρέες του καμαρώνει που τα 'σκασε και έκανε τη δουλειά του! Μάλλον δεν το λέει λόγῳ ενοχής...(;)
Και μετά τον προβληματισμό με το παραπάνω γράφημα, δεν έχω παρά να απαντήσω στο ερώτημα της δημοσκόπησης. Αγάπη! Ναι, αν δεν αγαπάς, όσα λεφτά και να έχεις, θα σε πνίγει ο εγωισμός και η ανασφάλεια και πολλά άλλα. Θα μου πεις ότι αυτό προφανώς δεν θα το είχε ως επιλογή η δημοσκόπηση. Τότε, η δημοσκόπηση συνδέοντας μόνο την πρόοδο με τα οικονομικά, είναι ανεπαρκής κατ' εμέ. Εν κατακλείδι, καλή πρόοδο σε... ανάλογες δημοσκοπήσεις!