Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2012

ΓΙΑ ΣΤΟΛΙΔΙΑ ΚΑΙ ΛΑΜΠΑΚΙΑ ΜΟΝΟ;

- Δεν θα είναι καλά τα Χριστούγεννα φέτος.
- Από που το έβγαλες αυτό το συμπέρασμα; 
- Να, πολλά μαγαζιά κλειστά, λιγότερες στολισμένες βιτρίνες, τα λεφτά δεν περισσεύουν για ψώνια...
- Και τι σχέση έχει αυτό με τα Χριστούγεννα; Πριν την εορταστική περίοδο, τα μαγαζιά ήταν όλα ανοιχτά και το χρήμα περίσσευε; 
- Όχι βρε παιδί μου. Αλλά τώρα που είναι γιορτές, αυτό γίνεται πιο έντονο!
- Ε, να τις καταργήσουμε τότε για να μη σε πειράζει τόσο... έντονα!
- Εγώ εννοώ πως τώρα δεν υπάρχουν λεφτά ούτε για ένα δώρο στα παιδιά που λέει ο λόγος.
- Ακόμα καλύτερα!
- Γιατί; 
- Για να εκτιμήσουν τα προηγούμενα δώρα καλύτερα!
- Για κάτσε ρε στριμμένε, εσύ δηλαδή δεν ξόδευες κανένα φράγκο σε περίοδο γιορτών; Εσένα δεν σου αρέσουν τα στολίδια και η ατμόσφαιρα; 
- Ότι ξόδευα, ξόδευα. Δεν αντιλέγω. Αλλά οι βιτρίνες και τα στολίδια δεν μου δημιουργούν καμιά χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα!
- Μπα; Και γιατί παρακαλώ; 
- Είναι απλό. Ας υποθέσουμε ότι ένας φίλος σου έχει σε 10 μέρες γενέθλια, εντάξει; 
- Εντάξει.
- Και εσύ θα πας σπίτι του να του ευχηθείς, έτσι; 
- Έτσι.
- Δεν θα περιμένεις εκείνη τη μέρα να έχει στολίσει τρόπο τινά το σπίτι του για να είναι πιο εορταστικό; 
- Ναι.
- Άμα τύχει και πας στο σπίτι του νωρίτερα από τα γενέθλιά του, για μια δουλειά ή για οτιδήποτε, θα του παραπονεθείς ότι δεν έχει το σπίτι του στολισμένο για τα γενέθλιά του; 
- Όχι βέβαια. 
- Ε, έτσι και με τα Χριστούγεννα! Την ημέρα που έχει γενέθλια ο φίλος μου ο Χριστός, θα πάω στο σπίτι του, δηλαδή στην εκκλησία για να τον τιμήσω! Τι τα θέλω λοιπόν τα λαμπάκια και τα στολίδια πριν τα γενέθλιά του;
- Ναι αλλά χωρίς λαμπάκια και στολίδια πως θα κινηθεί το εμπόριο; 
- Αμ, βλέπεις που δεν είναι ο Χριστός το πρόβλημα αλλά το εμπόριο! Δηλαδή το χρήμα!
- Μα...
- Τι μα και ξε μα! Ο Χριστός έχει μιλήσει εναντίον του πλούτου, το ξέχασες ή μόνο τα γενέθλια του θυμάσαι;  Οπότε άμα θέλεις γνήσια χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα δεν θα την βρεις βολτάροντας στις στολισμένες βιτρίνες!
- Και που θα τη βρω; 
- Τράβα σε κανένα μοναστήρι, στη φύση, οπουδήποτε μακριά από τα εμπορικά κέντρα και τα τζέρτζελα με λαμπάκια και χαζομελωδίες!
- Τώρα τα παραλές!
- Ας τα παραλέω. Γιατί ο κόσμος εθίστηκε στο να καταλαβαίνει Χριστούγεννα μόνο όταν βλέπει λαμπάκια και στολίδια στις βιτρίνες. Για να γίνει κανείς πνευματικός άνθρωπος πρέπει να υπερβαίνει αυτές τις υπανάπτυκτες αντιλήψεις!
- Γιατί υπανάπτυκτες;
- Γιατί με τα λαμπάκια και τα στολιδάκια κορόιδευαν οι ευρωπαίοι τους άγριους στην Αφρική για να τους παίρνουν το χρυσάφι. Κάπως έτσι κάνει και ο καπιταλισμός με τα εορταστικά στολίδια παίρνοντάς μας όχι μόνο το χρυσάφι, δηλαδή τα λεφτά μας, αλλά κυρίως υποβιβάζοντας το πνεύμα μας!

12 σχόλια:

 1. Σωστό κι αυτό Σταμάτη μου αλλά να που ζούμε στην εποχή του εμπορίου και κάπως πρέπει να ζήσουν κι αυτοί οι άνθρωποι. Προσωπικά δεν με ενοχλεί αυτό αλλά ότι αρχίζουν οι στολισμοί από τέλος Νοεμβρίου και χάνουν την μαγεία τους όταν φτάνουν εκείνες οι μέρες των γιορτών.
  Το ακόμα πιο ενοχλητικό είναι να ξοδεύεις απίστευτα ποσά για να στολίσεις το σπίτι σου σαν σημαιοστολισμένο καράβι στο παρθενικό του ταξίδι και δίπλα στην παράγκα να πεινάνε οικογένειες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Οι πρόωροι στολισμοί, λόγῳ του εμπορίου, πράγματι κουράζουν. Οι γιορτές είναι ωραίες αλλά να μη γίνονται και... λάστιχο! Όσο για το στόλισμα, καλύτερα είναι να στολίζει κανείς την ψυχή του με αρετές περισσότερο, και λιγότερο ίσως το σπίτι του. Οι καιροί που περνάμε είναι δύσκολοι και μέσα στη λιτότητα πρέπει να επιβιώσουμε με διαφορετική νοοτροπία και για τις γιορτές.

   Διαγραφή
 2. Δεν έχεις άδικο, αλλά όλα μέσα στο πρόγραμμα είναι. Ας χαρεί ο καθένας μας όπως μπορεί, γιατί δεν έχουμε πολλές ευκαιρίες έτσι όπως είναι τώρα πια τα πράγματα.
  Ας αφήσουμε για λίγο γκρίνια και μιζέρια στην άκρη, αλλιώς... Ξέρεις ε! Έτσι θα καταλήξουμε!:p https://www.youtube.com/watch?v=8Mc1doWd5rI
  Καλή εβδομάδα Αpokalipsis.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Λες να καταλήξουμε σαν τον Σκρουτζ; Πολύ πιθανό, κατ' αναλογία! Τουλάχιστον να σκάσουμε ένα χαμόγελο αυτές τις μέρες κι ας μην έχουμε λεφτά, έτσι, για να πάμε κόντρα στη μιζέρια.
   Καλά να περνάς.

   Διαγραφή
 3. Μου αρέσει που στα Χριστούγεννα υπάρχουν δώρα και ατμόσφαιρα γιορτινή. Αυτό που δεν μου αρέσει είναι ότι δεν έχω λεφτά!!!! Άσε που τώρα έχω πολύ διάβασμα!!!! Αλλά εντάξει άλλο το εμπόριο και άλλο ο Χριστός. Εμείς τα έχουμε μπερδέψει μεταξύ τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τα λεφτά είναι το παν στις γιορτές, ε; Κοίτα στρώσου στο διάβασμα γιατί ο καιρόε γαρ εγγύς για τις εξετάσεις!!!

   Διαγραφή
 4. Εγώ θα ευχηθώ καλές Γιορτές έστω και φτωχικές αλλά τουλάχιστον με Υγεία.Τώρα για τα παιδιά χρειάζεται και λίγη χαρά με παιχνίδια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Και η υγεία για να υπάρξει, πάλι λεφτά απαιτούνται... Και τα παιχνίδια κοστίζουν, και λεφτά δεν υπάρχουν. Τουλάχιστον μπορούμε ακόμα να ευχόμαστε. Αν χαθεί και η ελπίδα...
   Καλές Γιορτές για όλο τον κόσμο.

   Διαγραφή
 5. Καλή εβδομάδα να ευχηθώ ......... Χριστούγεννα έρχονται !
  καλό είναι να εθελοτυφλούμε κάπου κάπου ! έτσι για να μην ξεχνάμε τι είναι αυταπάτη!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Λες να χρειαζόμαστε την αυταπάτη; Μήπως να τολμήσουμε κάτι... διαφορετικό;

   Διαγραφή
 6. τολμήσουμε=? Άγνωστη λέξη για τους Έλληνες πλέον!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η την κάνουμε τη λέξη γνωστή, ή «έχε γεια καημένε κόσμε»! :)

   Διαγραφή

Το σχόλιό σου, αν δεν χλευάζει και δεν υβρίζει, είναι επιθυμητό και ευπρόσδεκτο.