Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

«Η ΠΟΡΤΑ ΤΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ»


  Σαν κλείσω τα μάτια,
αφήνω τη σκέψη,
και ανοίγω την πόρτα της φαντασίας.
Σ' έναν άλλον κόσμο, δικό μου.
Χωρίς βαβούρα και συννεφιά,
χωρίς κακία και πάθη,
χωρίς δυστυχία,
δίχως σκοτάδι και θάνατο.
Μα πάντα γυρνώ
σ' εκείνη την πόρτα.
Και τρέμω μην δεν την βρω
να με περιμένει ανοιχτή.
Σιμά είν' ο καιρός,
που θα φοβάμαι το αντίστροφο...

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

30/01 ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ


Ἀπολυτίκιον (Ἦχος α')

Τοὺς τρεῖς μεγίστους φωστῆρας τῆς τρισηλίου Θεότητος, τοὺς τὴν οἰκουμένην ἀκτῖσι δογμάτων θείων πυρσεύσαντας∙ τοὺς μελιρρύτους ποταμοὺς τῆς σοφίας, τούς τὴν κτίσιν πᾶσαν θεογνωσίας νάμασι καταρδεύσαντας∙ Βασίλειον τὸν μέγαν, καὶ τὸν Θεολόγον Γρηγόριον, σὺν τῷ κλεινῷ Ἰωάννῃ, τῷ τὴν γλώτταν χρυσορρήμονι∙ πάντες οἱ τῶν λόγων αὐτῶν ἐρασταί, συνελθόντες ὕμνοις τιμήσωμεν∙ αὐτοὶ γὰρ τῇ Τριάδι, ὑπὲρ ὑμῶν ἀεὶ πρεσβεύουσιν.

Τους τρεις μεγάλους φωστήρες του τρισηλίου (=λάμπει σαν τρεις ήλιοι) Θεού, που με τις ακτίνες των θείων δογμάτων έλαμψαν ως πυρσοί, τους ποταμούς που ρέουν «μέλι» (εννοεί την γλυκύτητα των λόγων τους) που ολόκληρη την κτίση πότισαν με τα νάματα της θεογνωσίας∙ τον μέγα Βασίλεο, τον Γρηγόριο το Θεολόγο μαζί με τον ένδοξο Ιωάννη (το Χρυσόστομο) του οποίου η γλώσσα παράγει λέξεις από χρυσό∙ όλοι οι ερστές των λόγων αυτών ας έρθουμε να τους τιμήσουμε με ύμνους∙ διότι αυτοί μεσιτεύουν πάντοτε για εμάς στην Αγία Τριάδα.

το απόλυτίκιο

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ (29/01/2012) ΙΖ ΜΑΤΘΑΙΟΥ (ΤΗΣ ΧΑΝΑΝΑΙΑΣ)

Ακούμε σήμερα από την Β' επιστολή προς Κορινθίους:

τίς δὲ συγκατάθεσις ναῷ Θεοῦ μετὰ εἰδώλων; ὑμεῖς γὰρ ναὸς Θεοῦ ἐστε ζῶντος, καθὼς εἶπεν ὁ Θεὸς ὅτι ἐνοικήσω ἐν αὐτοῖς καὶ ἐμπεριπατήσω, καὶ ἔσομαι αὐτῶν Θεός, καὶ αὐτοὶ ἔσονταί μοι λαός. (6, 16)

«Μπορεί να υπάρχει συμφωνία μεταξύ του ναού του Θεού και των ειδώλων; Διότι εσείς είστε ο ναός του Θεού του ζωντανού, καθώς είπε ο Θεός, θα κατοικήσω μέσα τους και θα περπατήσω μεταξύ τους και θα είμαι θεός τους και αυτοί θα είναι λαός μου.» Οι χριστιανοί, με την πίστη τους προς το Θεό, γίνονται ναοί Του. Δηλαδή, διά της έμπρακτης πίστης τους (πίστης μετά πράξεων), γεμίζει η ύπαρξή τους από τον ζωντανό Θεό, ο οποίος θα συμπορευτεί μαζί τους. Δεν μπορεί λοιπόν οι πιστοί ταυτοχρόνως να δέχονται οτιδήποτε διδάσκει η ειδωλολατρεία. Γιατί έτσι νοθεύουν την πίστη τους και απομακρύνονται από το Θεό.

Εδώ ο Παύλος υπενθυμίζει αυτό που υπόσχεται ο Θεός στην Παλ. Διαθήκη στον Ιεζεκιήλ (37, 27) «καὶ ἔσομαι αὐτοῖς Θεός, καὶ αὐτοί μου ἔσονται λαός» (= θα είμαι σ' αυτούς Θεός και αυτοί θα είναι λαός μου) και στον Ιερεμία (39, 38) «καὶ ἔσονταί μοι εἰς λαόν, καὶ ἐγὼ ἔσομαι αὐτοῖς εἰς Θεόν» (= θα είναι τότε αυτοί για μένα λαός και θα είμαι εγώ σ' αυτούς ο Θεός). Αυτή η υπόσχεση εκπληρώνεται μόνο όταν κρατάμε ανόθευτη την πίστη στο ζωντανό Θεό. Κάτι που η Εκκλησία το υπενθυμίζει μία εβδομάδα πριν το άνοιγμα του Τριωδίου.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

VOYAGE TO CYTHERA (Eleni Karaindrou)

Το «ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ» (1984) του Θεόδωρου Αγγελόπουλου είναι μια ταινία που αφηγείται την επιστροφή ενός πρώην κομμουνιστή στην πατρίδα του, από την ΕΣΣΔ, και την αδυναμία του να προσαρμοστεί σ' αυτήν. Κύκνειο άσμα για τον Μάνο Κατράκη και τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο. Η μελαγχολική μουσική της Καραΐνδρου, εξαιρετική και αλησμόνητη, μας ταξιδεύει και αυτή στα Κύθηρα... Πασίγνωστο δε, το τραγούδι που ερμηνεύει ο Γιώργος Νταλάρας. Κατεβάστε τη!

Track list
01. Όνειρο / Ταξίδι
Dream / Voyage
02. Κοντσέρτο – (Θέμα Αλεξάνδρου)
Concerto (Alexander's theme)
03. Μπλουζ (Περιπλάνηση στην πόλη)
Blues (Wandering in the town)
04. Θέμα του χωριού
(«Σαράντα μήλα κόκκινα», φωνή Μάνος Κατράκης)
Village's theme ("Forty red apples", vocal Manos Katrakis)
05. Ταξίδι / Φυγή
Voyage / Leaving
06. Ταξίδι στα Κύθηρα - Γιώργος Νταλάρας
Voyage to Cythera - perfomed by George Dalaras
07. Το ροκ της mobil
Mobil's rock
08. Θέμα του χωριού
Village's theme
09. Κοντσέρτο (Η απόφαση) / Το κάλεσμα / Το ταξίδι
Concerto (The decision) / The call / The voyage

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΜΕ
password:999



Καλή ακρόαση / Enjoy!

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

ΗΓΑΠΗΜΕΝΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΙΣ!

Η παλιά τηλεορασούλα μου μετά 10ετούς υπηρεσίας την τελευταία εβδομάδα ησθένησε σφόδρα από ανίατη ασθένεια (τα 'παιξε ο μετασχηματιστής) και εχθές της έκλεισα για τελευταία φορά τα μάτια και τράβηξα το καλώδιο απ' την μπρίζα... Αντικαθιστώντας την από μία καινούργια ασφαλώς! Βάσει αυτού του γεγονότος, σκέφτηκα να βάλω διαφημίσεις τηλεοράσεων από τα παλιά περιοδικά μου. Σε εποχές που η τηλεόραση ήταν πολυτέλεια και η γειτονιά μαζεύονταν στο γείτονα που είχε την τηλεόραση (ασπρόμαυρη για να μην ξεχνιόμαστε) για να δει το σίριαλ. Ναι, όλοι θα έχετε ακούσει για το πιο αγαπημένο σίριαλ τότε, τον Άγνωστο Πόλεμο, του Νίκου Φώσκολου. Αλλά γι' αυτόν, κάτι θα βάλω την ερχόμενη εβδομάδα! ;)





ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

ΕΥΤΥΧΙΑ ΜΕ ΛΕΦΤΑ!

Αντί να κάνει πάταγο αυτή η είδηση και να συνταράξει συθέμελα το... σύστημα, πέρασε στα ψιλά! Το απόκομμα είναι από τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ του Σαββάτου (21/1/12) και λέει αυτό που όλοι,έστω οι περισσότεροι, υποστηρίζουμε το αντίθετο: Τα λεφτά φέρνουν την ευτυχία! Και μάλιστα αποδεδειγμένο επιστημονικώς. Όχι παίζουμε!

«Όσο αυξάνεται το εισόδημα ενός ατόμου τόσο βελτιώνεται η διάθεση» λένε οι ερευνητές του Βρετανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Υποθέσεων. Ισχύει και το αντίστροφο, συμπληρώνω εγώ. Θα μου πεις, σε μια κοινωνία δομημένη όχι στις ανθρώπινες αξίες αλλά στον υλικό πλούτο, τι περίμενες να σου αποδείξουν οι ερευνητές; Το αντίθετο; Αλίμονο! Καπιταλισμό έχουμε, μην το ξεχνάμε. Προφανώς λοιπόν, όσοι επενδύουν στον άνθρωπο λιγοστεύουν.

Ο καπιταλισμός σπρώχνει και προς ένα άλλο δόγμα «στην δυστυχία μαζί, και στην ευτυχία μόνος». Εννοώντας ευτυχία τον πλούτο. Λυκοφιλίες, για να θυμηθώ το Νίτσε... Μπροστά σ' αυτήν την κατάντια, στη θεοποίηση της ύλης διά του χρήματος, δεν έχουμε παρά να αντιτάξουμε την αδιαφορία. Γιατί αν δεν σε ενδιαφέρει το κυνήγι του χρήματος, τότε επιλέγεις με μη καπιταλιστικά κριτήρια. Προσοχή όμως! Αυτό κάνει κακό στο σύστημα, που ξέρει να περιθωριοποιεί τους «αποστάτες». Αλλά κάνει καλό στους ανθρώπους. Αρκεί να το καταλάβουν εμπράκτως...

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

ΗΘΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΠΑΘΟΥΣ...


τοὺς δὴ τοιούτους τίς ἂν λόγος μεταρρυθμίσαι; οὐ γὰρ οἷόν τε ἢ οὐ ῥᾴδιον τὰ ἐκ παλαιοῦ τοῖς ἤθεσι κατειλημμένα λόγῳ μεταστῆσαι· ...οὐ γὰρ ἂν ἀκούσειε λόγου ἀποτρέποντος οὐδ' αὖ συνείη ὁ κατὰ πάθος ζῶν· τὸν δ' οὕτως ἔχοντα πῶς οἷόν τε μεταπεῖσαι; ὅλως τ' οὐ δοκεῖ λόγῳ ὑπείκειν τὸ πάθος ἀλλὰ βίᾳ. δεῖ δὴ τὸ ἦθος προϋπάρχειν πως οἰκεῖον τῆς ἀρετῆς, στέργον τὸ καλὸν καὶ δυσχεραῖνον τὸ αἰσχρόν. (Ηθικά Νικομάχεια Κ)

Ποιά ομιλία μπορεί να μετατρέψει τέτοιους (παραδομένους στα πάθη) ανθρώπους; Είναι αδύνατον ή τουλάχιστον δύσκολο να ξεριζώσει κάποιος με λόγια ελαττώματα ριζωμένα από πολύ καιρό στην ψυχή.
...Γιατί εκείνος που ζει παραδομένος στα πάθη δεν ακούει τους συμβουλευτικούς λόγους αυτού που τον αποτρέπει από το κακό, αλλά ούτε και είναι ικανός να τους νιώσει. Πως μπορεί λοιπόν να τον μεταπείσει κάποιος; Γενικά φαίνεται πως τα πάθη δεν περιορίζονται με συμβουλές αλλά με τη βία. Γι' αυτό και πρέπει να προϋπάρχει ήθος, κατά τρόπο συγγενικό με την αρετή, που να αγαπά το καλό και να αηδιάζει με το κακό.

Ο Αριστοτέλης μας λέει πως το πάθος δεν είναι μια απλή συνήθεια που μπορούμε εύκολα να την κόψουμε. Και οι λεκτικές παραινέσεις δεν αρκούν. Οι ρίζες του είναι πολύ βαθιές για να τις ξεριζώσει ο λόγος. Εξάλλου οι περισσότεροι γνωρίζουν τις συνέπειες των παθών τους, αλλά αυτή η γνώση από μόνη της δεν επαρκεί για να σταματήσουν. Οπότε λοιπόν ο φιλόσοφος προτείνει αντί των συμβουλών τη βία, δηλαδή τον εξαναγκασμό. Μιας και ο παθών δεν δύναται από μόνος του να απαλλαγεί από τα πάθη του. Ο εξαναγκασμός δεν νοείται εδώ τόσο ως τιμωρία, αλλά κυρίως ως βοήθεια.

Βασική προϋπόθεση για την επιτυχία της βοήθειας εναντίον των παθών, είναι να υπάρχει ήθος που να ρέπει προς το καλό και να αποστρέφεται το κακό. Δηλαδή αν κάποιος είναι πωρωμένος με κακό, και δεν του αρέσει το καλό, τότε δεν πρόκειται να απαλλαγεί από κανένα πάθος. Το πάθος επιφέρει το κακό. Οπότε η προσπάθεια καλυτέρευσης είναι προσπάθεια πλησιάσματος και ταύτισης με το καλό.

Σίγουρα, το απόσπασμα αυτό του Σταγειρίτη φιλοσόφου, εύκολα θα πει κανείς πως ταιριάζει στους πολιτικούς μας, που παραδομένοι στο πάθος της φιλαργυρίας δεν έχουν κανέναν ηθικό πλέον φραγμό, στους οποίους πρέπει να ασκηθεί βία για να αλλάξουν μυαλά. Ωστόσο ισχύει και για εμάς που τους ψηφίζουμε...

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Η ΑΛΕΠΟΥ ΚΑΙ... Η ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ!!!

- Καλημέρα κυρ λαγέ. Τι μουρμουράς πάλι; Όποτε περνάω σε βρίσκω να μουρμουρίζεις! Τι τρέχει πάλι;
- Τι να τρέχει κυρ αλεπού; Τα γνωστά. Με την φτώχεια μου τα έχω. Εσύ πως τα πας.
- Εγώ καλά τα πάω, και ήρθες ο καιρός να τα πας και εσύ!
- Δηλαδή; Τι σκαρφίστηκες αυτή τη φορά;
- Να, λέω να ανοίξουμε εταιρία.
- Τι εταιρία;
- Εταιρία προστασίας!
- Των ζώων;
- Όχι ρε λαγέ! Εταιρία προστασίας επιχειρήσεων!
- Τι, σεκιούριτι;
- Όχι βέβαια. Κάτι πιο... επικερδές!
- Ε, πες μου και μ' έσκασες κυρ αλεπού!
- Λοιπόν. Θα πουλάμε προστασία σε επιχειρήσεις και θα τα 'κονομάμε χοντρά!
- Ποιοί θα πουλάνε προστασία, εσύ κι εγώ; Με δουλεύεις; Θα μας πάρουν στο μεζέ!
- Όχι εσύ κι εγώ. Θα προσλάβουμε γορίλες!
- Μα αυτό δεν είναι παράνομο;
- Μη στέκεσαι κυρ λαγέ στις... λεπτομέρειες! Εδώ υπάρχει παράς με ουρά!
- Ρε αλεπού, σύνελθε. Θα μας χώσουν μέσα!
- Μην ανησυχείς. Θα κάνουμε την επιχείρηση νόμιμη!
- Πως θα γίνει αυτό;
- Θα κόβουμε νόμιμες αποδείξεις!
- Ε, αφού θα κόβουμε αποδείξεις, θα μας φάει το κέρδος ο Βενιζέλος με τους φόρους και τα χαράτσια. Οπότε...
- Βρε μη το σκέφτεσαι καθόλου! Άμα διαφημίσουμε κιόλας την εταιρία, θα χεστούμε στα ευρώ!
- Εμ, θα κάνουμε παρανομίες, εμ θα τις διαφημίσουμε κιόλας; Δεν πας καλά μου φαίνεται! Διαφημίζονται οι κομπινοδουλειές;
- Βρε μη σε νοιάζει. Σε αυτά μετράει η διαφήμιση. Εξάλλου στην Ελλάδα είσαι ότι δηλώσεις. Με μόνο 1000€ θα νοικιάσουμε την Ακρόπολη, θα βάλουμε μοντέλες με τόπλες και θα κάνουμε ένα διαφημιστικό σποτ, σούπερ!
- Μόνο 1000€ για την Ακρόπολη;
- Βέβαια! Τόσο λίγο την κοστολογεί το Υπουργείο Πολιτισμού! Τσάμπα πράμα δηλαδή!
- Ρε αλεπού, μια τέτοια εταιρία προστασίας δεν μπαγλαρώσανε στη Θεσ/νίκη; Άστο γιατί θα μπλέξουμε.
- Μα έχει πολλά κέρδη!
- Δεν μπορείς να σκεφτείς κάτι με... λιγότερα λεφτά και πιο τίμιο;
- Μπορώ ρε λαγέ. Πως δεν μπορώ. Αλλά το κακό ξέρεις που είναι;
- Που;
- Στο ότι για να ξεκινήσεις κάτι το νόμιμο και το τίμιο, θα πάρεις δάνειο στην αρχή και πριν καλά-καλά ξεκινήσεις, θα έχεις χάσει χρόνο και χρήμα στη γραφειοκρατία. Και στο καπάκι θα σου την πέσει το κράτος με τους φόρους! Και μετά θα στην πέσουν οι εταιρίες προστασίας να σε εκβιάζουν! Και άντε με αυτήν την κρίση να βρεις πελάτες. Δεδομένου πως δεν πολυκυκλοφορεί ρευστό στην αγορά! Οπότε καλύτερα μια κι έξω, στην παρανομία! Από το να κάθομαι στην κακομοιριά... Μπήκες;
- Άμα μπλέξω μαζί σου θα μπω! Στη στενή! Και όχι τίποτις άλλο, αλλά άμα σε τσακώσουνε, που θα σε τσακώσουνε δηλαδή, θα σε κάνουνε και άρμα στον Καρνάβαλο, τώρα που ανοίγει το Τριώδιο! Και εγώ θα γελάω και θα ξεγελάσω την κακομοιριά μου! Το 'πιασες κυρ αλεπού;

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ (22/01/2012) ΙΕ ΛΟΥΚΑ (ΤΙΜΟΘΕΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ)


Ακούμε τη συμβουλή του Παύλου στην προς Τιμοθέου Α' επιστολή:

μηδείς σου τῆς νεότητος καταφρονείτω, ἀλλὰ τύπος γίνου τῶν πιστῶν ἐν λόγῳ, ἐν ἀναστροφῇ, ἐν ἀγάπῃ, ἐν πνεύματι, ἐν πίστει, ἐν ἁγνείᾳ. (4, 12)

«Ας μη σε καταφρονεί κανείς επειδή είσαι νέος, αλλά γίνε παράδειγμα για τους πιστούς στην ομιλία, στη συμπεριφορά, στην αγάπη, στο πνεύμα, στην πίστη, στην αγνότητα.»
Να μια προτροπή αντίθετα με το πνεύμα της εποχής. Συνήθως αγνοούμε τους νέους ως άπειρους και τους προτρέπουμε να ζήσουν τα νιάτα τους με όση το δυνατόν κρεπάλη και υλικές απολαύσεις. Να γίνουν σκιά του εαυτού τους, καταντώντας παράδειγμα προς αποφυγήν!
Γίνε λέει ο Παύλος στον Τιμόθεο παράδειγμα για τους άλλους. Διότι για να μπορέσει να πείσει για τα όσα διδάσκει ο Χριστός, οφείλει και ο ίδιος πρώτος να τα εφαρμόσει. Δεν υπάρχει δυνατότερο επιχείρημα από το προσωπικό παράδειγμα. Σε όλους τους τομείς. Για να μην γίνει έρμαιο του νεανικού ενθουσιασμού και διότι για να αποδώσει η πνευματική προκοπή χρειάζεται πολύ και συνεχής αγώνας.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

MIDNIGHT COWBOY (John Barry)

Η ταινία Ο ΚΑΟΥΜΠΟΪ ΤΟΥ ΜΕΣΟΝΥΧΤΙΟΥ (1969) του John Schlesinger, έχει σχέση με το ρατσισμό, την εκμετάλλευση, την αποξένωση, και την περιθωριοποίηση της σκληρής πραγματικότητας της αστικής ζωής. Εξαιρετικές ερμηνείες από τον Dustin Hoffman και τον Jon Voight, ενώ η μουσική του John Barry παραμένει αλησμόνητη. Αξίζει να το κατεβάσετε!

Track list
01. Everybody's Talkin
Sung by Nilsson
02. Joe Buck Rides Again
03. A Famous Myth
Sung by The Group
04. Fun City
05. He Quit Me Man
Sung by Leslie Miller
06. Jungle Gym At The Zoo
Sung by Elephants Memory
07. Midnight Cowboy
08. Old Man Willow
Sung by Elephants Memory
09. Florida Fantasy
10. Tears And Joys
Sung by The Group
11. Science Fiction
12. Everybody's Talkin
Sung by Nilsson

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΜΕ
password:999


Καλή ακρόαση / Enjoy!


ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ... ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ!!!

Μάταια ο πρωθυπουργός μας ο Παπαδήμος προσπαθεί σαν το σκιάχτρο να προστατέψει την Ελλάδα από οικονομική «κακοκαιρία»! Επιπλέον, του έβαλε η τρόικα να βρει τις 5 διαφορές από τις παρακάτω εικόνες που... φωτογραφίζουν το δύσκολο έργο του! Δώστε του μια βοήθεια, τι να πρωτοκάνει μόνος του... Σημειωτέον δε, η μία είναι καθρέπτισμα της άλλης. Όποιος έχει λίγο περισσότερο νιονιό από τον εγκέφαλο του Παπανδρέου (που δεν έχει καθόλου), θα τις βρει εύκολα. Για τους υπόλοιπους ακολουθεί και η λύση.



Η λύση:


ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ!

Καμιά φορά οι αριθμοί λένε πιο πολλά από τις λέξεις. Οι εκπτώσεις ξεκίνησαν, αλλά για ποιούς είναι το ερώτημα. Το απόκομμα από τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ του Σαββάτου (14/1/12) δεν αφήνει περιθώρια για πολλές ερμηνείες και αναλύσεις. Η αγορά είναι σε ελεύθερη πτώση. Και δεν θα αργήσει να πιάσει πάτο! Από τα νούμερα θα σταθώ σε 2: Στο 91,1% περιορισμού εξόδων ένδυσης και υπόδησης, και στο 63% που δηλώνει ότι θα κάνει περιορισμό στα είδη διατροφής. Μετά τα ρούχα έπονται τα τρόφιμα. Τη στιγμή που η στροφή στην ιδιωτική ετικέτα αυξήθηκε κατακόρυφα, έρχεται και η νηστεία. Καλά τα ονομάζει η εφημερίδα «νούμερα του τρόμου». Μόνο που είναι του τρόμου για όσους τα βιώνουν. Για τους πολιτικάντηδες πέρα βρέχει...

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ, ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ!

Μπήκαμε στην περίοδο των εκπτώσεων. Μείον τόσο τις εκατό λένε οι ταμπέλες κολλημένες στις βιτρίνες των, δεινοπαθούντων από την κρίση, καταστηματαρχών. Βέβαια τα έσοδα του λαού είναι ακόμη πιο μείον έως καθόλου... Σχετικά με τις εκπτώσεις δεν βρήκα πολύ και ενδιαφέρον υλικό από τη συλλογή των παλιών περιοδικών, οπότε και παρουσιάζω προσφορές από διάφορα προϊόντα. Και οι προσφορές, είτε σε δώρα είτε σε μείωση τιμών, είναι ένα δέλεαρ. Γνωστά μέχρι και σήμερα προϊόντα όπως ΟΜΟ, ΚΛΙΝΕΞ, ROLL κ.α. Ίδού μια πρώτη γεύση:





ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

«ΣΚΙΑΧΤΡΟ» Η ΖΩΗ...


Στη φύση αναγνωρίζεται ακόμα η ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Διότι, όταν θέλει κανείς να κρατήσει τα πουλιά μακριά από τα δένδρα, τότε ορθώνει κάτι που να μοιάζει με άνθρωπο, και ήδη αρκεί η μακρινή ομοιότητα με τον άνθρωπο, που έχει το σκιάχτρο, για να εμπνεύσει σεβασμό.
(Ζαίρεν Κίερκεγκωρ, «Είτε-Είτε» κλικ εδώ, μετάφραση Γεωργίου Ρούκαλη)

Η ανθρώπινη φιγούρα, έστω και ψεύτικη, εμπνέει το σεβασμό στη φύση. Έναν φόβο πως υπάρχει η ανθρώπινη παρουσία, ώστε να εμποδίσει τα πουλιά να φάνε τον καρπό. Όχι τρόμο, ούτε πανικό. Όπως τα δυνατά ζώα προστατεύουν την περιοχή τους από αντίπαλους διεκδικητές. Μια άμυνα στη μάχη της επιβίωσης. Ένα τέχνασμα το σκιάχτρο, που ξεγελά προστατεύοντας τους καρπούς.

Πόσο τρομακτικότερο όμως γίνεται αυτό το σκιάχτρο όταν μ' αυτό θέλει κανείς να κοροϊδέψει τους συνανθρώπους του... Όταν αυτή η ψεύτικη φιγούρα χρησιμοποιείται για να γοητεύσει και να παραπλανήσει ώστε να παγιδεύσει και φέρει κακό. Όταν αντί για άμυνα, όπως στην φύση, το σκιάχτρο γίνεται επιθετικό όπλο. Ένα καμουφλάζ δολιότητας και πονηριάς. Εξάλλου το σκιάχτρο του χαρακτήρα δεν τρομάζει μόνο, αλλά πολλές φορές κολακεύει.

Αν στη φύση με το σκιάχτρο προστατεύουμε καρπούς, εναντίον των ανθρώπων τους υφαρπάζουμε! Εννοώντας «καρπό» ότι μας συμφέρει. Και δυστυχώς επειδή ἔξις δευτέρα φύσις (= η συνήθεια γίνεται δεύτερη φύση μας) η χρήση της ψεύτικης φιγούρας επιφέρει αλλοίωση του χαρακτήρα και ο αληθινός εαυτός εγκλωβίζεται στον ψεύτικο. Καταντάει έτσι να αντιμετωπίζει και τους άλλους καχύποπτα ως δυνάμει σκιάχτρα που τριγυρνούν ως αρπακτικά.

Τουλάχιστον η φύση δείχνει σεβασμό στον άνθρωπο, αληθινός ή ψεύτικος. Στο σκιάχτρο που απλά στέκεται ακούνητο. Δεν γνωρίζει το τέχνασμα. Ούτε και ο άνθρωπος γνωρίζει το τέχνασμα του συνανθρώπου του. Σε έναν κόσμο που γέμισε «σκιάχτρα» χάνοντας το σεβασμό και την αγάπη για τον άλλο. Επιδιώκουμε το σεβασμό με το ψέμα παρά με την αλήθεια. Προστατεύοντας το χωράφι ενός εαυτού χωρίς καρπούς. Κρύβοντας την εσωτερική ακαρπιά και στειρότητα. «Σκιάχτρα» οι άνθρωποι, «σκιάχτρο» και η ζωή...

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ (15/01/2012)

Ακούμε στη σημερινή αποστολική περικοπή:

ὅπου οὐκ ἔνι Ἕλλην καὶ Ἰουδαῖος, περιτομὴ καὶ ἀκροβυστία, βάρβαρος, Σκύθης, δοῦλος, ἐλεύθερος, ἀλλὰ τὰ πάντα καὶ ἐν πᾶσι Χριστός. (Κολ. 3, 11)

Στους ανακαινισμένους ανθρώπους από το Χριστό, δεν υπάρχει διαφορά Έλληνα και Ιουδαίου, περιτμημένου Ισραηλίτη και απερίτμητου εθνικού. Δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ βαρβάρου, Σκύθη, δούλου, ελευθέρου, αλλά όλα αυτά και εις όλους τους πιστούς είναι ο Χριστός.
Στη νέα εν Χριστῷ δημιουργία αίρεται ο φραγμός των εθνικοτήτων, των φυλών της θρησκευτικής αποκλειστικότητας και των κοινωνικών διακρίσεων. Ο Χριστός είναι τα πάντα σε όλους. Αυτή η μεταβολή και αλλοίωση των διακρίσεων είναι πέρα από τους εξωτερικούς τύπους και εισέρχεται στην ουσία των πραγμάτων και δημιουργεί την κοινωνία της χάριτος, όπου ο καθένας δεν ενδιαφέρεται τόσο για τον εαυτό του όσο για τον άλλο, και όλοι είναι σύμψυχοι και ομοφωνούν συμφώνως του θείου θελήματος.
Οι διαφορές μεταξύ των ανθρώπων είναι ανθρώπινα κατασκευάσματα και διά της κατάργησής τους ο Παύλος τονίζει την παγκοσμιότητα του Θεού και της εν Χριστῷ λύτρωσης πέρα από τη στενή ιουδαϊκή αποκλειστικότητα.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

ΠΟΙΟΝ ΚΟΥΡΕΑ ΘΑ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ;

Βρήκα ένα έξυπνο κουίζ από το βιβλίο ΞΕΚΛΕΙΔΩΣΕ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΜΥΑΛΟΥ ΣΟΥ των I. Howarth & P. Green, το οποίο εύκολα προσαρμόζεται σε πολλές περιπτώσεις όταν έχουμε να επιλέξουμε (π.χ. τα πολιτικά κόμματα, το κούρεμα του χρέους κ.α.). Για σκεφτείτε το λίγο! Ξέρω ότι τη λύση θα τη βρείτε αμέσως, αλλά για τυπικούς λόγους την παραθέτω πιο κάτω...

-----
Η λύση:
Ο Γιάννης πρέπει να πάει στον κουρέα που έχει κακό κούρεμα. Αν ο ένας κουρέας κουρεύει τον άλλο, τότε αυτός με το κακό κούρεμα, κουρεύει καλά!

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

«ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ - ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ»

Ποιό είναι το μωρό στην φωτογραφία; Αν διαβάσετε το κείμενο που τη συνοδεύει, δεν είναι άλλη από τη Ζωή Λάσκαρη στην αγκαλιά του πατέρα της! Βέβαια βάζω αποκόμματα από ανερχόμενους τότε (και νυν φτασμένους) καλλιτέχνες, αλλά εδώ κάνω μια εξαίρεση. Το απόκομμα είναι από τη ΒΕΝΤΕΤΑ Νο 279 (10/9/1970).

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Η ΑΛΕΠΟΥ ΚΑΙ Ο... ΠΙΚΑΣΟ!

- Σκεφτικό σε βλέπω σήμερα κυρ λαγέ. Τι τρέχει πάλι;
- Δεν είδες στις ειδήσεις που έκλεψαν από την Πινακοθήκη πίνακες;
- Και βέβαια είδα. Μάλιστα έκλεψαν έναν πίνακα του Πικάσο μεγάλης αξίας!
- Γι' αυτό απορώ.
- Δηλαδή;
- Τι δηλαδή; Τον είδες τον πίνακα;
- Τον είδα.
- Και αυτό κοστίζει ένα κάρο λεφτά;
- Ασφαλώς!
- Μα κυρ αλεπού, ο πίνακας δείχνει ένα κακομούτσουνο τέρας που φτιάχτηκε στο άρπα κόλα όπως ζωγραφίζουν τα παιδάκια στο νηπιαγωγείο! Για να μη σου πω, πως τα παιδάκια ζωγραφίζουν καλύτερα τους ανθρώπους από τον Πικάσο!
- Δεν ξέρεις τι σου γίνεται αμόρφωτε!
- Μπα; Και γιατί παρακαλώ;
- Καταρχάς, απαίδευτε και αγράμματε λαγέ, ο πίνακας, αυτό το αριστούργημα, απεικονίζει την φωτογράφο Ντόρα Μάαρ που ήταν επί χρόνια σύντροφος του Πικάσο.
- Σοβαρά; Φαίνεται πως όταν έφτιαξε τον πίνακα την είχε βαρεθεί! Γι' αυτό την έκανε σαν τον Πολύφημο με ένα μάτι! Και της κότσαρε και ένα εξόγκωμα με ένα άλλο μάτι σαν να ήταν σιαμαία! Μάλλον θα του είχε ψήσει το ψάρι στα χείλη, δεν εξηγείται αλλιώς!
- Αυτά που λες είναι βλακείες γιατί είσαι αγροίκος και δεν έχεις βγάλει ούτε το Γυμνάσιο! Εγώ, που έχω σπουδάσει και γνωρίζω από... υψηλή τέχνη, σου λέω πως αυτό που ονομάζεις έκτρωμα, είναι υψηλού επιπέδου αντισυμβατική απεικόνιση της υποκειμενικής αντίληψης μέσα από το υπόστρωμα της εσωτερικής αμφίδρομης σχέσης που διέπει την ψυχική ένωση του δημιουργού με την μορφή που αναδεικνύεται πέραν των χρωμάτων και των σχημάτων!
- Ναι ε; Πω, πω! Εσύ κυρ αλεπού δείχνεις πολύ... διαβασμένη! Αν και δεν κατάλαβα γρι απ' όσα είπες, αυτό που ξέρω είναι ένα! Ότι η μαντάμ δεν είδε τον πίνακα όταν τον τελείωσε ο Πικάσο!
- Μπα; Και πως έβγαλες αυτό το συμπέρασμα;
- Γιατί αν το έβλεπε θα του τον φόραγε κολάρο του Πικάσο! Εκτός κι αν ήταν κι αυτή γκαβή!
- Στούρνος είσαι και στούρνος θα παραμείνεις λαγέ! Και μάλιστα για να ξέρεις, ο ίδιος ο Πικάσο δώρησε τον πίνακα στην Ελλάδα! Για την αντίστασή των Ελλήνων κατά της διάρκεια της γερμανικής κατοχής.
- Τι λες; Δεν λες καλύτερα, πως του έμεινε απούλητος ο πίνακας και μας τον πάσαρε! Για να μη σου πως έτσι προσβάλει τους Έλληνες δίνοντάς τους ένα έκτρωμα! Στη χώρα που γέννησε τον Οδυσσέα, τους χάρισε την κόρη του Πολύφημου!
- Κοίτα, με έναν χωριάτη σαν κι εσένα, δεν είναι να μιλάει κανείς για υψηλή τέχνη! Εσύ είσαι ένα τούβλο και μισό! Που να καταλάβεις από υψηλή τέχνη!
- Ενώ εσύ ε; Μου αναλύεις την κακογουστιά μόνο και μόνο για να δώσεις άλλοθι σ' αυτήν τη βλακεία. Και ξέρεις γιατί;
- Γιατί;
- Διότι άμα ήταν ωραίος ο πίνακας απλά θα τον θαύμαζες και θα σου άρεσε. Όταν αρχίζεις τις αναλύσεις και τα φιλολογικά... άστα βράστα! Και τρία μάτια ξώφαλτσα να είχε, πάλι τα ίδια θα μου έλεγες! Λες και η αισθητική είναι θέμα θέμα επιστημονικής ανάλυσης! Άμα φας ένα φαγητό και σου αρέσει το αναλύεις;
- Όχι!
- Άμα δεν σου αρέσει όμως, κάθεσαι να το ερμηνεύσεις. Έτσι κάνεις και με τον πίνακα. Κι ας μην κατέχω από υψηλή... τέχνη! Μπήκες;

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

ΜΙΑ ΑΠ'ΤΑ ΙΔΙΑ!

- Πάπαλα και οι γιορτές!
- Καλύτερα!
- Γιατί; Δεν σου αρέσουν οι γιορτές;
- Τι να μ' αρέσουν; Τα έξοδα ή τα παραπανίσια κιλά που μας φορτώνουν;
- Άμα προσέχεις δεν θα ξοδέψεις πολλά και ούτε θα πάρεις κιλά.
- Άντε πες ὀτι σ' αυτά προσέχεις. Με τη μελαγχολία τι κάνεις;
- Ποιά μελαγχολία;
- Τη μελαγχολία των εορτών! Μα καλά, δεν βλέπεις τηλεόραση, δεν διαβάζεις εφημερίδες; Πάντα στις γιορτές θα αναφερθούν στη μελαγχολία των εορτών!
- Και εσένα σε πιάνει αυτή η μελαγχολία;
- Όχι! Αλλά με πιάνει το άγχος να μη με πιάσει! Λίγο είναι αυτό; Ενώ χωρίς τις γιορτές δεν θα είχα άγχος!
- Δηλαδή θα προτιμούσες τη μελαγχολία, τα κιλά και τα έξοδα της ρουτίνας;
- Τι εννοείς;
- Το πράγμα είναι απλό: Την ακρίβεια την τρώμε στη μάπα, είτε είναι γιορτές είτε όχι. Σωστά;
- Ε, ναι.
- Μόνο στις γιορτές παχαίνεις εσύ; Τον υπόλοιπο καιρό αν δεν προσέχεις δεν παίρνεις κιλά; Όπως το καλοκαίρι που πλακώνεις τα παγωτά.
- Ε, ναι!
- Με τόσους φόρους φόρους που βάζει η κυβέρνηση, η απειλή της ανεργίας, η φτώχεια δεν σου προκαλούν άγχος και πονοκέφαλο εκτός από μελαγχολία;
- Ε, έτσι όπως τα λες, μου προκαλούν.
- Οπότε ποιό είναι το νόημα;
- Ποιό είναι;
- Ότι περίοδος γιορτών και καθημερινότητα, είναι μία η άλλη! Δυό πλευρές του ίδιου νομίσματος! Μια απ' τα ίδια δηλαδή. Το 'πιασες;
- Και δεν διαφέρουν;
- Βεβαίως και διαφέρουν! Στο... στόλισμα!
ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ (08/01/2012)


Ακούμε στην αποστολική περικοπή:

Ἑνὶ δὲ ἑκάστῳ ἡμῶν ἐδόθη ἡ χάρις κατὰ τὸ μέτρον τῆς δωρεᾶς τοῦ Χριστοῦ. (Εφεσ. 4, 7)

Στον καθένα μας όμως έχει δοθεί κάποιο ιδιαίτερο χάρισμα, σύμφωνα με το μέτρο που δωρίζει ο Χριστός Εδώ ο απ. Παύλος, μας λέει πως στον καθένα μας ο Θεός, δίνει τη χάρη Του. Εννοεί τα προτερήματα, τις ικανότητες και τα χαρίσματα. Και αυτά μας τα δίνει δωρεάν, χωρίς να τα αξίζουμε. Και γι' αυτό θα πρέπει να τον ευχαριστούμε και όχι να συγκρίνουμε, με εγωιστική διάθεση, τα χαρίσματα του ενός με τον άλλο, με αποτέλεσμα να έχουμε και παράπονα από πάνω! Ας θυμηθούμε εδώ την παραβολή των ταλάντων (Ματθ. 25, 14-25) που έλαβε ο καθένας δούλος διαφορετικό ποσό από τον αφέντη του και αναλόγως το τι πήρε ο καθένας το επένδυσε και το αύξησε πλην αυτού που δεν το καλλιέργησε καθόλου επειδή θίχτηκε μιας και πήρε το μικρότερο ποσόν. Ο Θεός δε μεροληπτεί εναντίον μας, αλλά εμείς ζητάμε περισσότερα. Αντί να αναπτύξουμε αυτά που μας έδωσε, ζηλεύουμε τους άλλους, και ως... θιγμένοι, ψάχνουμε άλλοθι για την δική μας ραθυμία.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

300 SPARTANS (Manos Hadjidakis)

Η ταινία 300 SPARTANS (1962) του Rudolph Maté αναφέρεται στη μάχη των Θερμοπυλών με τον ηρωισμό του βασιλιά Λεωνίδα με τους 300 Σπαρτιάτες εναντίον των Περσών. Η υπέροχη μουσική του Μάνου Χατζηδάκη δυστυχώς δεν εκδόθηκε ποτέ σε βινύλιο, ούτε και σε CD.

Πρώτο soundtrack για το 2012, και παρότι βάζω μουσική από βινύλιο (λάτρης γαρ του παλιού καλού αναλογικού ήχου) εδώ θα κάνω μια μικρή εξαίρεση. Η μουσική που παραθέτω, είναι από μαγνητοφώνηση εκπομπής του Γ' Προγράμματος το 1995, που μεταδόθηκε στα πλαίσια αφιερώματος στο συνθέτη (ο Μ. Χατζηδάκης είχε διατελέσει διευθυντής στο Γ' Πρόγραμμα). Η ηχογράφηση έγινε από τον ίδιο το συνθέτη με την ορχήστρα του Γ' Προγράμματος στις 30/8/1965, αλλά δεν εκδόθηκε σε βινύλιο για άγνωστους λόγους. Επίσης έβαλα και το βασικό θέμα της ταινίας, από μια δυσεύρετη συλλογή με μουσική του Χατζηδάκη.

[The music from 300 SPARTANS never released on LP or CD officially. This is a record from the National Radio]

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΜΕ
password:999



Καλή ακρόαση / Enjoy!

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

06/1 ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ


Ιδιόμελο από τη Λιτή (Ἦχος πλ. δ΄)
Σήμερον ἡ κτίσις φωτίζεται, σήμερον τὰ πάντα εὐφραίνονται, τὰ οὐράνια ἅμα καὶ τὰ ἐπίγεια. Ἄγγελοι καὶ ἄνθρωποι συμμίγνυνται· ὅπου γὰρ Βασιλέως παρουσία, καὶ ἡ τάξις παραγίνεται. Δράμωμεν τοίνυν ἐπὶ τὸν Ἰορδάνην, ἴδωμεν πάντες τόν Ἰωάννην, πῶς βαπτίζει Κορυφήν, ἀχειροποίητον καὶ ἀναμάρτητον. Διὸ Ἀποστολικὴν φωνὴν προσᾴδοντες, συμφώνως βοήσωμεν· Ἐπεφάνη ἡ χάρις τοῦ Θεοῦ, ἡ σωτήριος πᾶσιν ἀνθρώποις, καταυγάζουσα καὶ παρέχουσα πιστοῖς τὸ μέγα ἔλεος.

Σήμερα φωτίζεται η κτίση, σήμερα τα πάντα χαίρονται, τα ουράνια μαζί με τα επίγεια. Διότι όπου υπάρχει η παρουσία του Βασιλέως (Χριστού) οι άγγελοι μαζί με τους ανθρώπους αναμιγνύονται και παρίσταται η τάξη. Ας έρθουμε λοιπόν στον Ιορδάνη να δούμε όλοι τον Ιωάννη πως βαπτίζει την Κορυφή (=Χριστό) που είναι αναμάρτητη και έχει θεϊκή φύση. Γι' αυτό ας φωνάξουμε συνάδοντας την αποστολική φωνή «Φάνηκε η χάρη του Θεού που είναι σωτήρια για όλους τους ανθρώπους, φωτίζοντας και παρέχοντας στους πιστούς το μέγα έλεος.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Ο ΛΑΓΟΣ ΚΑΙ Η... ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ!

- Καλημέρα κυρ αλεπού, χρόνια πολλά, καλή χρονιά!
- Καλή χρονιά και σε σένα κυρ λαγέ! Πως τα πέρασες;
- Πως να τα περάσω με τις αφραγκιές μου; Σπίτι, οικογενειακά. Τηλεόραση και βασιλόπιτα.
- Και 'γω μια απ' τα ίδια! Πέτυχες το φλουρί φέτος;
- Μπα... Που τέτοια τύχη! Εσύ;
- Κοίτα, εγώ δεν θα το έβρισκα ούτως ή άλλως!
- Και γιατί κυρ αλεπού;
- Διότι η βασιλόπιτα μου, δεν είχε φλουρί μέσα!
- Πως γίνεται αυτό;
- Είναι απλό κυρ λαγέ. Για οικονομία, αγόρασα ένα φτηνό τσουρεκάκι, του έφτιαξα με λίγη ζάχαρη άχνη από πάνω το 2012 και το βάφτισα βασιλόπιτα!
- Ναι, αλλά έτσι χαλάει το έθιμο!
- Ε, και; Αφού δεν περισσεύει φράγκο! Και εσύ που καταξοδεύτηκες, το φλουρί δεν το βρήκες!
- Είναι σαν να το βρήκα όμως! Και καλύτερα μπορώ να σου πω!
- Δηλαδή, κυρ λαγέ;
- Το ίδιο το κομμάτι της βασιλόπιτας είναι το φλουρί. Γιατί φέτος μπόρεσα και έφαγα με τη φαμίλια μου βασιλόπιτα. Του χρόνου, έτσι όπως το πάνε με τους φόρους και τα χαράτσια, ίσως να μην έχω να αγοράσω ούτε το φθηνό τσουρέκι που μετέτρεψες σε βασιλόπιτα! Και τότε αντίο έθιμο!
- Λες σιγά σιγά να αποχαιρετούμε τα γαστρονομικά έθιμα;
- Χωρίς λεφτά, τι άλλο να κάνουμε;
- Έλα μου ντε! Τι μπορούμε να κάνουμε; Καλή μας χρονιά και ο Θεός βοηθός κυρ λαγέ! Και ο Θεός βοηθός!

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

«ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΠΡΩΙ»

Αυτό το άρθρο το αλίευσα από το περιοδικό ΠΡΟΣ ΤΗ ΝΙΚΗ Νο 131 (1/1/1969). Με κέντρισε η ιδέα των βλεμμάτων των ανθρώπων το πρωί της Πρωτοχρονιάς. Πολύ λίγοι βέβαια κυκλοφορούν τέτοια μέρα το πρωί. Οι περισσότεροι κοιμούνται αφού ξενύχτησαν λόγῳ του εορτασμού του νέου έτους. Ξεχνώντας τη σοφή ρήση του Σόλωνα προς τον Κροίσο, «μηδένα πρό τοῦ τέλους μακάριζε»... Το βλέμμα λέει πολλά, πάρα πολλά...

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2012

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ (01/01/2012) ΜΕΓΑΛΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Στο σημερινό αποστολικό ανάγνωσμα ακούμε το εξής:

ὅτι ἐν αὐτῷ κατοικεῖ πᾶν τὸ πλήρωμα τῆς θεότητος σωματικῶς (Κολασσαείς 2, 9)

«Ότι σ' Αυτόν (τον Χριστό) μέσα στο σώμα του, κατοικεί ολόκληρη η θεότητα.» Με βάση αυτήν την φράση του Παύλου, καλό είναι να δούμε την ένωση των δύο φύσεων του Χριστού («περιχώρηση», την ονομάζει ο Ιωάννης ο Δαμασκηνός). Με την ενανθρώπηση του ο Χριστός αποκτά εκτός από τη θεϊκή φύση του, και ανθρώπινη. Οι δύο φύσεις ενώθηκαν μεταξύ τους, ατρέπτως, ασυγχύτως, αδιαιρέτως, αχωρίστως. Δηλαδή, δεν συγχέονται μεταξύ τους, δεν χωρίζονται και δεν επηρεάζει η μία την ποιότητα της άλλης ούτε την μεταβάλλει.

Μετά την ένωση των δύο φύσεων σε μία υπόσταση, τον Θεάνθρωπο Ιησού Χριστό, η ανθρώπινη φύση τελειώθηκε. Δεν έφερε καμία μεταβολή στο Θεό και δεν αντιβαίνει με το αναλλοίωτο του Θεού. Η ανθρώπινη φύση, που προσελήφθη κατά τη στιγμή της σύλληψης από τη θεία φύση, παραμένει ενωμένη μαζί της. Και όπως αναστήθηκε ο Χριστός και αναλήφθηκε στους ουρανούς, έτσι θα επιστρέψει στη γη για να κρίνει ζώντες και νεκρούς.



Το blog της Αποκαλύψεως του 999 εύχεται στους αναγνώστες και στους επισκέπτες του, υγεία ευτυχία και πνευματική πρόοδο. Το νέο έτος να βρει εν γρηγόρσει το νου και την καρδιά, για να παραμείνει η ελπίδα ζωντανή για ό,τι καλύτερο.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...