Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ (2/10/2024) ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤ' ΛΟΥΚΑ

Ακούμε στην αυριανή περικοπή:

Ἀδελφοί, ἐὰν καὶ προληφθῇ ἄνθρωπος ἔν τινι παραπτώματι, ὑμεῖς οἱ πνευματικοὶ καταρτίζετε τὸν τοιοῦτον ἐν πνεύματι πρᾳότητος σκοπῶν σεαυτόν, μὴ καὶ σὺ πειρασθῇς. (Γαλ. 6, 1)

Αδελφοί, κι αν ακόμα δείτε πως κάποιος έπεσε σε κάποιο παράπτωμα, εσείς που ζείτε σύμφωνα με το Πνεύμα να διορθώνετε έναν τέτοιο άνθρωπο με πράο πνεύμα. Mόνο να προσέχεις τον εαυτό σου, εσύ που το κάνεις αυτό, μην κυριευτείς κι εσύ από τον πειρασμό.
Δύο πολύ σημαντικές προτροπές δίνει ο απ. Παύλος, σε όσους από εμάς ζούμε ζωή ἐν Πνεύματι, δηλαδή μελετάμε το ευαγγέλιο, ασκούμαστε πνευματικά και δεν παρεκτρεπόμαστε και λίγο και λιγάκι σε αμαρτωλά κελεύσματα. Οι προτροπές έχουν να κάνουν με τη συμπεριφορά μας απέναντι σε κάποιον που αντιληφθούμε ότι υπέπεσε στην αμαρτία. Πρώτον, να τον διορθώνουμε με πραότητα. Αυτό είναι δύσκολο, μιας και εμείς με ευκολία μετατρεπόμαστε σε παγερούς δικαστές που επικρίνουμε τους άλλους εξαντλώντας κάθε αυστηρότητα! Εδώ λοιπόν, χρειάζεται ακριβώς η αντίθετη τακτική. Αντί να μοιράζουμε επιτίμια ως αυτόκλητοι κήνσορες, πρέπει να πλησιάσουμε και να συμπεριφερθούμε νηφάλια και με ηρεμία. Σκοπός μας δεν είναι να δικάσουμε αλλά να βοηθήσουμε. Και αντί να προκαλέσουμε τον φόβο της τιμωρίας, κάτι που θα απομακρύνει ακόμη περισσότερο τον εκπεσόντα από την Εκκλησία, να προσφέρουμε τη δυνατότητα ανακούφισης και θεραπείας ώστε να τον έλξουμε προς αυτήν. Του υποδεικνύουμε το λάθος, και του προσφέρουμε το χέρι να επανέλθει. Κατανοούμε τους λόγους για τους οποίους ξεστράτισε και συμβάλουμε (όσο μπορούμε) στο να εξαλειφθούν. Σε αυτό το στάδιο, ο απ. Παύλος μας λέει τη δεύτερη προτροπή. Ερχόμενοι σε επαφή με την αμαρτία του εκπεσόντος (όχι ως εμπειρία, ασφαλώς δεν θα τη δοκιμάσουμε, αλλά ως γνώση μιας και θα την ακούσουμε για να δούμε πως θα αντιμετωπιστεί) να μην μας κυριεύσει ο πειρασμός! Η αμαρτία αν ήταν αποκρουστική, κανείς δεν θα την έπραττε. Αντιθέτως είναι ελκυστική, και μόνο στο άκουσμά της, κάποιοι ενδεχομένως να μπουν σε πειρασμό. Γι' αυτό και εξ αρχής αναφέρεται ο απ. Παύλος σε αυτούς που ζουν ἐν Πνεύματι, διότι αυτοί μπορούν να δείξουν σθεναρή αντίσταση. Δεν είναι πάντα εύκολο να βοηθήσουμε κάποιον εκπεσόντα, κι αν δεν μπορούμε να το πράξουμε, ας αποταθούμε σε κάποιον που μπορεί. Ειδάλλως ελλοχεύει ο κίνδυνος να παρασυρθούμε...

Άλλα σχόλια για την αυριανή περικοπή, εδώ.