Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024

ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΜΝΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΥΜΝΟΥ (Α' ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ)

Θα ακούσουμε σήμερα σε ήχο δ' το παρακάτω τροπάριο της στ' ωδής:

Ἰδοὺ σοι Χαῖρε κραυγάζομεν, λιμὴν ἡμῖν γενοῦ θαλαττεύουσι καὶ ὁρμητήριον, ἐν τῷ πελάγει τῶν θλίψεων, καὶ τῶν σκανδάλων πάντων, τοῦ πολεμήτορος.

Ιδού, σου φωνάζουμε δυνατά «χαίρε». Γίνε λιμάνι σε μας που θαλασσοδερνόμαστε και ορμητήριο στο πέλαγος των θλίψεων και όλων των παγίδων που μας βάζει ο εχθρός μας (ο διάβολος).

Ο ιερός υμνογράφος παρομοιάζει τη ζωή σαν τη φουρτουνιασμένη θάλασσα που απειλεί να βουλιάξει και να καταπιεί το πλοίο με το οποίο ταξιδεύουν οι πιστοί. Την προβάλει ως πέλαγο γεμάτο θλίψη και δυστυχία, στο οποίο συνεχώς ελλοχεύει ο διάβολος που μας βάζει σκάνδαλα και παγίδες. Δύσκολη η πορεία των πιστών, μιας και η οδός για την ουράνια βασιλεία, περνά μέσα από βάσανα και δοκιμασίες. Σ' αυτήν την συνεχή τρικυμία, που τα κύματα απειλούν να μας 'ξοκείλουν, το λιμάνι στο οποίο μπορούμε να βρούμε προστασία και απάγκιο είναι η Παναγία. Σ' αυτήν θα βρούμε παρηγοριά και ελπίδα και θα προστρέξουμε να μεσιτεύσει στον Κύριο για μας. Σ' αυτήν θα βρούμε την εσωτερική γαλήνη για να διώξουμε τον φόβο και την αγωνία. Γι' αυτό και την χαιρετίζουμε, για να είναι δίπλα μας, σε ότι εμπόδιο μας παρουσιάζεται.