Ακούμε στην αυριανή περικοπή:
ἄλλοι ἔλεγον· οὗτός ἐστιν ὁ Χριστός· ἄλλοι ἔλεγον· μὴ γὰρ ἐκ τῆς Γαλιλαίας ὁ Χριστὸς ἔρχεται;
οὐχὶ ἡ γραφὴ εἶπεν ὅτι ἐκ τοῦ σπέρματος Δαυΐδ καὶ ἀπὸ Βηθλεὲμ τῆς κώμης, ὅπου ἦν Δαυΐδ, ὁ Χριστὸς ἔρχεται; (Ιω. 7, 41-42)
Άλλοι έλεγαν: «Αυτός είναι ο Χριστός». Ενώ άλλοι έλεγαν: «Μήπως ο Χριστός θα έρθει από τη Γαλιλαία; Η Γραφή δεν είπε πως ο Μεσσίας θα προέρχεται από τους απογόνους του Δαβίδ και θα γεννηθεί στη Βηθλεέμ, το χωριό καταγωγής του Δαβίδ;»
Αντικρουόμενες οι απόψεις περί του Ιησού, απ' όσους άκουσαν το κήρυγμά Του. Άλλοι ήταν βέβαιοι για το ότι ήταν ο Μεσσίας. Δίχως να αναφέρουν κάποια απόδειξη από τις γραφές. Τα όσα άκουσαν τους εμφύσησαν τη σιγουριά γι' αυτό. Άλλοι πάλι, ήταν πιο δύσπιστοι και με μια αρνητική διάθεση, χρησιμοποιούσαν πρόχειρα κάποια εδάφια από τη γραφή για να εναντιωθούν στους πρώτους. Βέβαια, αυτό δείχνει ότι αφενός οι ίδιοι δεν είχαν μελετήσει ιδιαιτέρως τις προφητείες περί του Μεσσία, ειδάλλως θα ήξεραν ότι στη Βηθλεέμ θα γεννιόταν ο Χριστός (Μιχ. 5, 1). Προφανώς είχαν επηρεαστεί από τα όσα έλεγαν οι φαρισαίοι, οι οποίοι τόνιζαν μόνο τα εδάφια που τους βόλευαν... Αφετέρου, είχαν πλημμελή γνώση περί των γραφών και προσπαθούσαν να δικαιολογήσουν την αρνητική τους στάση. Τελικώς, για να πειστούν οι άνθρωποι της εποχής για τον Ιησού, χρειάζονταν μόνο να ταιριάζουν τα εδάφια των προφητειών; Αν ναι, τότε δεν θα κήρυττε, ούτε θα έκανε θαύματα ο Κύριος. Εδώ, οι αντιρρήσεις δεν προέρχονται για τα όσα άκουσαν από τον Ιησού, αλλά από τα όσα λίγα γνώριζαν και τα όσα τους είχαν διδάξει όσοι εναντιωνόντουσαν σε Εκείνον. Δεν είναι τυχαίο, το ότι οι ευαγγελιστές Ματθαίος και Λουκάς παραθέτουν τη γενεαλογία του Ιησού, για να τονιστεί η καταγωγή Του από τη γενεά του Δαυΐδ. Αποδεικνύουν έτσι τις προφητείες της Παλ. Διαθήκης, σε όσους δεν γνώριζαν πολλά περί του Κυρίου.
Βλέπουμε εδώ όμως κάτι πολύ σημαντικό. Το πόσο χρήσιμη είναι στο κακό η αμάθεια των ανθρώπων, για να πλήξει την πίστη των δεκτικών ανθρώπων στο καλό. Κάποιοι μες το πλήθος, εύκολα διέσπειραν αμφιβολίες για τον Κύριο, δίχως να έχουν πλήρη επιχειρηματολογία, και κυρίως δίχως να υπάρχει αντίλογος. Το ίδιο δεν συμβαίνει και σήμερα από αιρετικές ομάδες; Λένε όσα χωρία της Αγ. Γραφής τους βολεύουν, αποσιωπώντας όμως αυτά που τους αποστομώνουν, και μάλιστα παραποιώντας σκοπίμως την απόδοση στη νεοελληνική, διότι πολύς κόσμος δεν γνωρίζει τα αρχαία ελληνικά. Και βέβαια αποφεύγουν τους θεολόγους γιατί γνωρίζουν ότι θα αποκαλύψουν τις πλάνες τους... Δυστυχώς όμως αντί να αφιερώσει λίγο χρόνο για μελέτη ο κάθε χριστιανός, αμελεί ή αδιαφορεί επικινδύνως την πνευματική του κατάρτιση. Τα όσα γνωρίζει περί του Χριστού, προέρχονται από... τον κινηματογράφο και τις τηλεοπτικές σειρές! (Καταντήσαμε να λέμε και πάλι καλά... παρότι ορισμένες φορές οι σκηνοθέτες δεν αποδίδουν καθόλου πιστά τα ευαγγέλια!) Πόσο λοιπόν είναι εύκολο να παρασυρθεί κανείς είτε από άτομα με πλημμελή γνώση, είτε από άτομα με πονηρό σκοπό! Η ημέρα της Πεντηκοστής, δεν εορτάζεται από την Εκκλησία μόνο για να γονατίζουμε, αλλά συν τοις άλλοις για να μελετήσουμε τα όσα επιφοίτησε (φώτισε και ενέπνευσε) το Άγιο Πνεύμα στους αποστόλους και μας τα παρέδωσαν διά της Αγίας Γραφής και της Ιεράς Παράδοσης για τη σωτηρία μας.