Ακούμε στην αυριανή περικοπή:
Καὶ ἰδοὺ νομικός τις ἀνέστη ἐκπειράζων αὐτὸν καὶ λέγων· διδάσκαλε, τί ποιήσας ζωὴν αἰώνιον κληρονομήσω; (Λουκ. 10, 25)
Κάποιος νομοδιδάσκαλος σηκώθηκε, και για να τον φέρει σε δύσκολη θέση τον Ιησού, του είπε: «Διδάσκαλε, τι πρέπει να κάνω για να κληρονομήσω (δηλ. κερδίσω) την αιώνια ζωή;»
Κι ενώ ο Ιησούς μιλούσε σε καθιστό ακροατήριο, σηκώθηκε ένας νομοδιδάσκαλος να ρωτήσει κάτι τον Ιησού με σκοπό να τον φέρει σε δύσκολη θέση. Προφανώς δεν πήγε εκεί ούτε για να διδαχθεί, ούτε για να ακούσει από πρώτο χέρι το κήρυγμα του Κυρίου. Ο σκοπός του ήταν πονηρός· ήθελε να εκθέσει τον Ιησού ενώπιον ακροατηρίου, ώστε να τον μειώσει. Έθεσε ένα θεολογικό ερώτημα, προσποιούμενος ότι δεν ήξερε την απάντηση. Αμέσως παρακάτω, ο Ιησούς με τον τρόπο του βέβαια, τον έκανε να απαντήσει ο ίδιος. Νόμισε ο νομοδιδάσκαλος ότι ο Ιησούς δεν γνώριζε την απάντηση; Νόμισε ότι δεν θα απαντούσε πλήρως ή θα μάσαγε τα λόγια του; Ή νόμισε ότι αδύνατο σημείο Του, ήταν η γνώση και η μελέτη των γραφών, μιας και ο Ιησούς δεν άνηκε στους «σπουδαγμένους» της τότε εποχής; Ότι και να 'χε στο μυαλό του, επιχείρησε να Τον πειράξει με ένα θεολογικό αλλά και πρακτικό ζήτημα. Και ευθύς αμέσως να Τον διαπομπεύσει και να τον χλευάσει στο κοινό. Να θυμηθούμε ότι με παρόμοιο τρόπο, ο διάβολος επιχείρησε να πειράξει τον Κύριο στην έρημο και μάλιστα τρεις φορές.
Δεν γνωρίζουμε το κατά πόσο η ερώτηση που έθεσε ο νομοδιδάσκαλος ήταν σχετική με την μέχρι στιγμής ομιλία του Ιησού. Αλλά σίγουρα δείχνει το ότι δεν είχε ξανακούσει το τι κήρυττε μέχρι στιγμής ο Κύριος. Ρώτησε λοιπόν, «Τι πρέπει να κάνω για να κληρονομήσω την αιώνια ζωή;». Πολύ αφελής ερώτηση, για κάποιον που υποτίθεται ότι διαβάζει και μελετάει τις γραφές και τους νόμους. Θα περιμέναμε κάτι πιο εξειδικευμένο για να βρει τον Ιησού απροετοίμαστο. Στην απάντηση που ίδιος ο νομοδιδάσκαλος δίνει στο στίχο 27, λέει «Ν’ αγαπάς τον Κύριο το Θεό σου (...) και τον πλησίον σου». Προφανώς όμως είχε περιορισμένη ερμηνεία για την αγάπη, διότι αντί να αγαπάει το πλησίον του, προτίμησε να το πειράξει. Έπραττε αντιθέτως με τα όσα διάβαζε! Κακοπροαίρετα λοιπόν βρέθηκε εκεί, αλλά ο Ιησούς εκμεταλλεύτηκε αυτήν την κακή του πρόθεση, για να πει την παραβολή του καλού Σαμαρείτη. Αν σκεφτόμαστε πονηρά για το πλησίον μας, όπως ο νομοδιδάσκαλος, τότε πριν σκεφτούμε το πως θα κληρονομήσουμε την αιώνια ζωή, καλό θα ήταν να γνωρίζουμε το πως δεν την κληρονομούμε. Αν θέτουμε πειρασμούς αντί αγάπης και εμπόδια αντί βοήθειας, με πονηρό σκοπό βέβαια, τότε πόρρω απέχουμε από την αιώνια ζωή...
Άλλα σχόλια για την αυριανή περικοπή, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ και εδώ.
Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021
ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ (14/11/2021) ΚΥΡΙΑΚΗ Η' ΛΟΥΚΑ
Ετικέτες
ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ