Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021

ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ (7/11/2021) ΚΥΡΙΑΚΗ Ζ' ΛΟΥΚΑ

Ακούμε στην αυριανή περικοπή:

ἰδοῦσα δὲ ἡ γυνὴ ὅτι οὐκ ἔλαθε, τρέμουσα ἦλθε καὶ προσπεσοῦσα αὐτῷ δι᾿ ἣν αἰτίαν ἥψατο αὐτοῦ ἀπήγγειλεν αὐτῷ ἐνώπιον παντὸς τοῦ λαοῦ, καὶ ὡς ἰάθη παραχρῆμα. (Λουκ. 8, 47)

Μόλις η γυναίκα είδε ότι δεν ξέφυγε την προσοχή του, ήρθε τρέμοντας κι έπεσε στα πόδια του και μπροστά σ’ όλο τον κόσμο τού είπε για ποια αιτία τον άγγιξε κι ότι είχε γιατρευτεί αμέσως.
Καθώς πήγαινε ο Ιησούς μαζί με τον Ιάειρο στο σπίτι του να του θεραπεύσει την κόρη, μαζί τους ακολουθούσε πολύς όχλος, μία αιμοροούσα επί σειρά ετών γυναίκα, ακούμπησε τον Ιησού και γιατρεύτηκε. Ο Ιησούς την κατάλαβε και ρώτησε ποιός τον άγγιξε. Η θεραπευθείσα γυναίκα τρόμαξε. Δεν ήθελε προφανώς να την καταλάβει ο Κύριος και προσπάθησε να περάσει απαρατήρητη. Μάταια όμως. Ο Ιησούς ως Θεός που είναι, δεν θα μπορούσε να μην γνωρίζει εκ των προτέρων όχι μόνο ποιά τον ακούμπησε αλλά και τι έκρυβε στην καρδιά της... Εκείνη πάλι, λόγῳ της μεγάλης της πίστης, είχε καταλάβει ότι ο Ιησούς ήταν κάτι περισσότερο από ένας απλός προφήτης. Μόνο με το άγγιγμα κανείς προφήτης μέχρι τότε δεν είχε κάνει θαύματα. Δεν είχε όμως μόνο μεγάλη πίστη. Είχε και πολύ ταπείνωση. Τρόμαξε και φοβήθηκε μπροστά στην ερώτηση του Ιησού, αλλά αμέσως είπε την αλήθεια γονατιστή φοβούμενη μήπως θεωρήσει ο Κύριος ότι του υφάρπαξε λίγη από τη δύναμή Του και θελήσει να την τιμωρήσει γι' αυτό. Γονάτισε μπροστά Του για να ζητήσει συγγνώμη, που δίχως την έγγρισή Του, προσπάθησε να γιατρευτεί. Και το κυριότερο, δεν προσπάθησε να πει ψέμματα εξαιτίας του φόβου της. Ούτε καν δικαιολογήθηκε. Παραδέχτηκε αμέσως το τι έκανε και γιατί το έκανε. Αν δεν είχε καθαρή καρδιά και ταπείνωση, θα προσπαθούσε να κοροϊδέψει τον Ιησού. Ή δεν θα μιλούσε καθόλου και θα κοίταγε να κρυφτεί μέσα στο πλήθος. Δεν το έκανε όμως. Έκατσε γονατιστή να δεχτεί τις συνέπειες της πράξης της, διότι δεν είχε πονηρά κίνητρα.
Η θεραπευθείσα πρώην αιμορροούσα γυναίκα, είναι για εμάς ένα υπόδειγμα πίστης και ταπεινότητας. Η στάση της αμέσως μετά τη θαυματουργή θεραπεία της, επιβεβαίωσε το λόγο που ο Κύριος έκανε το θαύμα δίχως καν να του το ζητήσει. Αυτήν την ταπεινότητα και αυτήν την πίστη της γυναίκας επέτρεψε να δει το πλήθος, ενώ παρακάτω το θαύμα της ανάστασης της κόρης του Ιαείρου προέτρεψε να μην το δημοσιοποιήσουν (στχ. 56). Διότι αυτή η ταπεινότητα και αυτή η πίστη, είναι οι προϋποθέσεις για να μας δώσει τη θεία Του χάρη.

Άλλα σχόλια για την αυριανή περικοπή, εδώ, εδώ, εδώ και εδώ.