Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Πέμπτη 25 Απριλίου 2019

ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ (ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΕΝ ΤΩ ΟΡΘΡΩ)

Ακούμε σήμερα στο Αντίφωνο ΙΑ, μετά το 4ο ευαγγέλιο, σε ήχο πλ. β':

Οὔτε γῆ ὡς ἐσείσθη, οὔτε πέτραι ὡς ἐρράγησαν, Ἑβραίους ἔπεισαν, οὔτε τοῦ Ναοῦ τὸ καταπέτασμα, οὔτε τῶν νεκρῶν ἡ ἀνάστασις. Ἀλλὰ δὸς αὐτοῖς Κύριε, κατὰ τὰ ἔργα αὐτῶν, ὅτι κενά, κατὰ σοῦ ἐμελέτησαν.

(Ούτε η γη όταν σείστηκε, ούτε οι πέτρες όταν έσπασαν, ούτε όταν το καταπέτασμα του Ναού σχίστηκε, ούτε και η ανάσταση των νεκρών από τα μνήματα έπεισαν τους Εβραίους. Αλλά δώσε σ' αυτούς Κύριε αμοιβή σύμφωνα με τα έργα τους διότι σχεδίασαν εναντίον σου άδικα πράγματα.)

Λένε πολλοί είτε κακοπροαίρετα, είτε καλοπροαίρετα: «Να δω κάποιο θαύμα και θα πιστέψω». Μόνο κάτι το υπερφυσικό θα τους κάνει να αντιληφθούν την ύπαρξη του Θεού προφανώς. Αν το δουν, ή θα το πιστέψουν το Θεό λόγῳ φόβου, ή θα το αμφισβητήσουν. Οι Εβραίοι λοιπόν, είδαν θαύματα πριν συλλάβουν και σταυρώσουν τον Κύριο. Είδαν όμως και την ώρα της σταύρωσης. Και μάλιστα πολλά, και μη αμφισβητήσιμα! Ούτε πριν πείσθηκαν, ούτε τώρα! Αν ο Ιησούς βιώσε την άκρα ταπείνωση, εκείνοι βίωσαν την άκρα πώρωση συνειδήσεως! Πόσο τύφλωση και πόσο σκοτάδι μπορεί να φέρει η εμμονή στην προκατάληψη και πώρωση! Είχαν κοντά τους το Θεό ενσαρκωμένο και δεν κατάλαβαν τίποτα... Ούτε η διδασκαλία Του, ούτε η υπερφυσική Του παρέμβαση τους συγκίνησε. Αρνήθηκαν πεισματικά το Φως. Δεν το αμφισβήτησαν απλά. Το χλεύασαν και προσπάθησαν φευ, να το σβήσουν. Πόσο κενόδοξοι... Τι ανταμοιβή λοιπόν θα λάβουν; Τι τους αξίζει; Τίποτα περισσότερο απ' ότι οι ίδιοι επέδειξαν. Είναι για εμάς παράδειγμα προς αποφυγή. Να δουλέψουμε πνευματικά για να μην ομοιάσουμε με αυτούς.