Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019

ΡΟΜΠΟΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ ΒΟΥΔΙΣΜΟ!

Η είδηση από το in.gr (εδώ) όσο και να προκαλεί εντύπωση, εύκολα περνάει στα ψιλά, και ακόμη πιο εύκολα κάποιος θα τη δει με χιουμοριστικό ύφος. Θα ήταν όμως αφελές να ειπωθεί ότι «δεν μπορεί να πείσει ο Βουδισμός με τη διδασκαλία του, και επιστράτευσαν την τεχνολογία». Διαβάζοντας αυτήν την είδηση, στάθηκα σε δύο σημεία: 

α. Χρειάζεσαι η τεχνολογία, έστω και σαν ρεκλάμα, για να διαδώσεις μια θρησκεία που ήδη έχει εκατομμύρια πιστούς και δεν είναι καινούργια; Τόσα χρόνια οι νέοι πως πήγαιναν στο Βουδισμό δηλαδή; «Κουράστηκε» το σύστημα και θέλει ανανέωση; Ερωτήσεις που θα έκανα αν έβλεπα και στο χριστιανισμό κάτι αντίστοιχο βέβαια.

β. Γιατί το ρομπότ να έλξει προς σε μια ιδέα, προς σε ένα κήρυγμα ή σε μια πίστη, και όχι ο άνθρωπος; Ένα πασίγνωστο ρητό λέει, «πείσε με το παράδειγμά σου» (το συναντάμε σε πολλές λεκτικές μορφές αλλά με το ίδιο νόημα). Έπαψαν λοιπόν οι πνευματικοί φορείς που μεταδίδουν όσα διδάσκουν, να έχουν πειστικό προσωπικό παράδειγμα; Ή μήπως πιο εμπιστεύσιμη στο σημερινό άνθρωπο, είναι η μηχανή; Λέτε να ξεπέσαμε εκεί; Πιθανόν...

Δεν ξέρω τι αποτελέσματα θα έχει αυτή η κίνηση, ούτε προδικάζω για το αν θα πετύχει ή όχι. Απλά την καταγράφω και την επισημαίνω. Επίσης καταγράφω και την προσδοκία του βουδιστή ιερέα για το εγχείρημα, του οποίου τις δηλώσεις χρωμάτησα στο παραπάνω screenshot από το in.gr. Καθώς και το ότι έμμεσα παραδέχεται ότι κάτι δεν πάει καλά δεν αποδίδουν οι παραδοσιακοί τρόποι διδασκαλίας. Σε αυτό το τελευταίο, καλά θα κάνει να το βάλει σε μεγάλη προταιρεότητα η Εκκλησία γιατί δίχως δουλειά, δεν υπάρχουν καρποί!