Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου 2017

ΑΛΛΟ ΝΑ ΦΑΙΝΕΣΑΙ, ΚΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΕΙΣΑΙ...


οὐκ ἔστιν συντομωτέρα ὁδὸς ἐπὶ τό, περὶ ὧν βούλει, δοκεῖν φρόνιμος εἶναι ἢ τὸ γενέσθαι περὶ τούτων φρόνιμον (Ξεν. Κύρου Παιδεία, Α, 6, 22)

(=Ο καλύτερος τρόπος για να φαίνεται κανείς συνετός σε κάτι, δεν είναι παρά να είναι σε αυτό, πράγματι συνετός.)

Αυτήν την αυτονόητη συμβουλή, τη λέει ο βασιλιάς της Περσίας Καμβύσης στον υιό του Κύρο για να γίνει καλός ηγέτης όταν τον διαδεχθεί. Δεν χρειάζεται να το αναλύσω, παραείναι αυτονόητο το νόημά της. Αλλά μιας και είδα τις συνήθεις εξαγγελίες του πρωθυπουργού (αλλά και των εκάστοτε πρωθυπουργών σε ανάλογες περιπτώσεις) μετά την τραγωδία ένεκα της κακοκαιρίας χθες, δεν μπορούσα να μη σκεφτώ την παραπάνω συμβουλή του Καμβύση. 

Τι δήλωσε ο Τσίπρας; Ότι θα πάρει μέτρα, ότι θα αποζημιώσει τους πληγέντες και ότι θα ψάξει για τους υπεύθυνους ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη. Και για αυτά τα αυτονόητα (είναι εξάλλου στα καθήκοντά του) χρειάστηκε να συγκαλέσει συμβούλιο με υπουργούς και αρμοδίους και μετά να βγάλει και διάγγελμα από τηλεοράσεως...

Τι θα περίμενα; Όταν βγήκε για να εξαγγείλει το κοινωνικό μέρισμα, να πει ότι έκανε ελέγχους στα αποχετευτικά έργα των δήμων, ότι όπου βρήκε ατέλειες ή αδικαιολόγητες καθυστερήσεις κίνησε ήδη τις πειθαρχικές διώξεις, ότι γενικώς ελέγχει μαζί με όσους έχει ο ίδιος διορίσει γι' αυτό το σκοπό, ώστε να λειτουργεί επιτυχώς ο μηχανισμός πρόληψης για διάφορα προβλήματα που έχουν συμβεί στο παρελθόν. Μιας και δεν είναι πρώτη φορά που βλέπουμε πλημμύρες με θύματα ή υλικές καταστροφές. Το να ακούω κατόπιν εορτής εξαγγελίες, τότε όπως και οι προκάτοχοί του, έτσι κι αυτός, δεν πείθει για το ότι είναι πράγματι συνετός! 
      
Το χειρότερο είναι, ότι η συμβουλή του Καμβύση στρέφεται και σε όλους εμάς! Είμαστε πράγματι συνετοί για να έχουμε δημοκρατία ή απλά μας αρέσει να παριστάνουμε τους δημοκράτες; Ελέγχουμε αυτούς που ψηφίζουμε βάσει του έργου τους, ή όχι; Είναι εξωφρενικό να ακούμε τους υπεύθυνους της τοπικής αυτοδιοίκησης είτε να επιρρίπτουν ευθύνες σε προηγούμενους ή στην κακιά την ώρα, ή ότι είχαν κάνει μια χαρά τη δουλειά τους!

Εντέλει, άλλο το να φαίνεσαι και άλλο το να είσαι σε κάτι καλός. Προτιμούμε το δεύτερο με όποιο κόστος... 

6 σχόλια:

 1. Εδώ κυριαρχεί το ψέμα και όχι η ουσία. Φτιάξανε μια δημοκρατία που να τους βολεύει και να μην τους τιμωρεί και άσε τον κόσμο να τρώει το κουτόχορτο που του αρέσει κιόλας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μας πάψουμε επιτέλους να το τρώμε το κουτόχορτο...

   Καλά να περνάς.

   Διαγραφή
 2. Το πρόβλημα με τον Τσίπρα είναι πως, όχι δεν είναι μόνο συνετός, δεν φαίνεται έστω!
  Κωστής

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το ότι ούτε καν φαίνεται, μάλλον κάμποσοι δεν το βλέπουν! Ακόμη τουλάχιστον!

   Καλά να περνάς.

   Διαγραφή
 3. Με τέτοιους που ψηφίζουμε καλά τα παθαίνουμε!!! Ψηφίζουμε παρτάκηδες που παρουσιάζονται ως αθώες περιστερές! Αντί να πιάσει τη Δούρου από το μαλλί ο Τσίπρας που εδώ και 3 χρόνια δεν έκανε κανένα αντιπλημυρικό έργο το ρίξανε στις θεομηνίες και στην κακιά την ώρα!!! Αυτοί τρώνε καλά...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Α, έτσι είναι οι πολιτικοί στην Ελλάδα. Μόνο στους άλλους ξέρουν να ρίχνουν τις ευθύνες... η μάσα βέβαια πάνω απ' όλα!

   Καλά να περνάς.

   Διαγραφή

Το σχόλιό σου, αν δεν χλευάζει και δεν υβρίζει, είναι επιθυμητό και ευπρόσδεκτο.