Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2011

ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΥΙΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ...


οὐαί σοι, πόλις, ἧς ὁ βασιλεύς σου νεώτερος καὶ οἱ ἄρχοντές σου πρωΐ ἐσθίουσι.
μακαρία σύ, γῆ, ἧς ὁ βασιλεύς σου υἱὸς ἐλευθέρων καὶ οἱ ἄρχοντές σου πρὸς καιρὸν φάγονται ἐν δυνάμει καὶ οὐκ αἰσχυνθήσονται. (Εκκλησιαστής 10, 16-17)

(Αλίμονο σε σένα, πόλη, που έχεις νεαρό και άπειρο βασιλιά και οι άρχοντες σου από πρωΐας κάθονται και τρώνε.
Μακάρια είσαι χώρα που έχεις βασιλιά ο οποίος είναι υιός ελευθέρων ανθρώπων και οι άρχοντες σου τρώνε με μέτρο στην κατάλληλη ώρα. Αυτοί δεν θα ντροπιαστούν ποτέ.)

Όταν ο κυβερνήτης είναι άπειρος, όταν οι έχοντες εξουσία που τον πλαισιώνουν ενδιαφέρονται μόνο για να τρώνε (όχι μόνο κυριολεκτικώς αλλά και μεταφορικώς) τότε η πορεία της χώρας οδηγεί στην καταστροφή. Αντίθετα, η χώρα είναι δυνατή και ευτυχής όταν ο κυβερνήτης είναι υιός ελευθέρων ανθρώπων, δηλαδή ευσεβών, και οι άρχοντες δεν περιορίζονται μόνο στο να αυξάνουν τον προσωπικό τους πλούτο.

Από τη μια μεριά οι κυβερνήτες με απειρία και πάθη χωρίς αιδώ και αρχές και από την άλλη οι κυβερνήτες με ευσέβεια χωρίς τη βουλιμία της εξουσίας. Οι πρώτοι διεφθαρμένοι και ανίκανοι, οι δεύτεροι σοβαροί και υπεύθυνοι. Οι πρώτοι αντικατοπτρίζουν και τη γενικότερη σήψη της χώρας, ενώ οι δεύτεροι είναι υιοί ελευθέρων ανθρώπων δηλαδή ανθρώπων με αξίες και ιδανικά.

Κάνοντας τον παραλληλισμό με σήμερα, αυτονόητη η επιλογή στο ποιούς θα θέλαμε να μας κυβερνήσουν. Κι όμως! Όταν βάζουμε να μας σώσουν αυτοί που μας βούλιαξαν τότε χρειαζόμαστε μεγάλη αυτοκριτική... Πολύ μεγάλη... Όχι μόνο για τις επιλογές μας αλλά και για τα «ήθη» που έχουμε ως κοινωνία και τέτοια «ήθη» φέρουν και οι πολιτικοί μας...

10 σχόλια:

 1. Σοφά λόγια. Μια καλή ιδέα θα ήταν τα έχουμε όλοι μαζί μας την ώρα που ψηφίζουμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. πολυ σοφο το αποσπασμα απο την αγ. γραφη.. πολυ σοφη και η αναλυση σου Apokalipsis999 .. και τελος συμφωνω απολυτα με την aigi να εχουμε ολοι μαζι μας αυτα τα λογια την ωρα που θα ψηφισουμε.. και??? ποιον να ψηφισουμε??? ποιοι ειναι απο τα κομματα που ξερουμε σοβαροι, υπευθυνοι, με αξιες και ιδανικα ? υπαρχουν ? η πρεπει να βρουμε καινουγριους πια?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. @ aigli

  Δυστυχώς στην πράξη έχει πια αποδειχτεί πως στις εκλογές μας πιάνει η αμνησία και η λήθη...!
  Ας ευχηθούμε κάποια στιγμή να συμβεί η ιδέα που προτείνεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. @ maria

  Για να βρούμε σοβαρούς και υπεύθυνους, πρέπει και η αναζήτησή μας να είναι το ίδιο σοβαρή και υπεύθυνη. Διότι άλλοι ψηφίζουν με πελατειακά κριτήρια, άλλοι με αφέλεια πιστεύουν παραμύθια, άλλοι υπό την πίεση της ανασφάλειας...!
  Και βέβαια οι όντως σοβαροί μένουν στο περιθώριο από τους πονηρούς αριβίστες!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Η εξουσία διαφθείρει τον άνθρωπο. Τώρα για τις επιλογές μας στις εκλογές φταίει η αδιαφορία για τα κοινά,η άγνοια και το προσωπικό συμφέρον.ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. @ Ρένα

  Η εξουσία διαφθείρει, και ειδικά όσους δεν έχουν ιδανικά και αξίες. Από τη στιγμή που δείχνουμε μια παθητική ανοχή σε αυτή τη διαφθορά, τότε δυστυχώς η πορεία της χωράς θα παραμένει ένας οδυνηρός κατήφορος...

  Καλό σου βράδυ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. θα συμφωνήσω με την ρένα...

  ολα τα παίρνουμε σερβιρισμένα και μετα γκρινιαζουμε γιατι μυρίζουν....και δεν ειναι νοστιμα..

  καλο βραδυ καλε μου σταματη μεε φιλια μυρωδατα..:))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Καλησπέρα!
  Και μένα αυτή η αυτοκριτική κάποιες φορές με βασανίζει αλλά αυτοί ξέρουν να κοροιδεύουν και αποδείκτηκε ότι είναι πολύ επικίνδυνοι...
  Καλή σου νύχτα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. @ σ' αγαπώ

  Καιρός είναι να σταματήσουμε να τρώμε τα σερβιρισμένα! Κάτσε να πεινάσουμε, και ίσως η πείνα μας ξυπνήσει! Και τότε...

  Καλό σου βράδυ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. @ μυστήριο κορίτσι

  Επικίνδυνοι και πολύ ικανοί σ' αυτό που κάνουν! Και βέβαια στην αυτοκριτική θα πρέπει να δούμε το ότι δεν ενημερωνόμαστε επαρκώς και με αφέλεια καθόμαστε να να μας κοροϊδεύουν!

  Καληνύχτα και σε σένα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Το σχόλιό σου, αν δεν χλευάζει και δεν υβρίζει, είναι επιθυμητό και ευπρόσδεκτο.