Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ (11/9/2022) ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΟ ΤΗΣ ΥΨΩΣΕΩΣ

Ακούμε στην αυριανή περικοπή:

ὅσοι θέλουσιν εὐπροσωπῆσαι ἐν σαρκί, οὗτοι ἀναγκάζουσιν ὑμᾶς περιτέμνεσθαι, μόνον ἵνα μὴ τῷ σταυρῷ τοῦ Χριστοῦ διώκωνται. (Γαλ. 6, 12)

Όσοι θέλουν να αρέσουν σύμφωνα με τη σάρκα, αυτοί σας αναγκάζουν να κάνετε την περιτομή, μονάχα για να μη καταδιώκονται εξαιτίας του σταυρού τού Xριστού.
Ο απ. Παύλος αναφέρεται σ' αυτούς που επηρεάζουν αρνητικώς τους Γαλάτες ως προς την πίστη τους στο ευαγγέλιο του Χριστού. Οι Γαλάτες που ήταν προηγουμένως εθνικοί, είχαν κατηχηθεί από τον Παύλο για το ευαγγέλιο που ελευθέρωνε από τον ιουδαϊκό νόμο και τις ιουδαϊκές παραδόσεις. Μετά όμως την αναχώρηση του Παύλου, εισπήδησαν στις χριστ. κοινότητες κάποιοι ταραξίες ιουδαΐζοντες ή χριστιανοί εξ ιουδαίων, οι οποίοι έπεισαν τους Γαλάτες να δεχτούν την περιτομή, να τελούν ιουδαϊκές εορτές και γενικώς να ζουν ιουδαϊκά. Την περιτομή λοιπόν, την έκαναν μόνο και μόνο για να μη καταδιώκονται από τους ομόφυλούς τους ως άπιστοι επειδή δέχτηκαν το σταυρικό πάθος του Κυρίου. Δηλαδή από τη μια ήταν χριστιανοί αλλά απ' την άλλη παρίσταναν τους οπαδούς του μωσαϊκού νόμου. Δεν έκαναν την περιτομή λόγῳ πίστης αλλά λόγῳ σκοπιμότητας. Για να γίνονται αρεστοί και να μη διώκονται. Αυτό όμως νοθεύει το ευαγγέλιο του Κυρίου και καθιστά τους παρασυρμένους Γαλάτες έρμαια μιας ουσιαστικά άλλης αιρετικής διδασκαλίας. Οι πραγματικοί χριστιανοί δεν έχουν ανάγκη ούτε να ντρέπονται, ούτε να κρύβονται από κανέναν. Αντίθετα οφείλουν να καυχώνται που ακολουθούν τον αναστημένο Χριστό και να μην αφήνουν κανέναν να αλλοιώνει αυτήν την πίστη τους.     

Άλλα σχόλια για την αυριανή περικοπή, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ και εδώ.