Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022

ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΜΝΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΥΜΝΟΥ (Β' ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ)

Θα ακούσουμε σήμερα σε ήχο δ' τον ειρμό της ε' ωδής:

Ἐξέστη τὰ σύμπαντα, ἐπὶ τῇ θείᾳ δόξῃ σου· σὺ γάρ, ἀπειρόγαμε Παρθένε, ἔσχες ἐν μήτρᾳ, τὸν ἐπὶ πάντων Θεόν, καὶ τέτοκας ἄχρονον Υἱόν, πᾶσι τοῖς ὑμνοῦσί σε, σωτηρίαν βραβεύοντα.

Όλος ο κόσμος εξεπλάγη με τη θεία δόξη σου, διότι εσύ απειρόγαμε Παρθένε αξιώθηκες να δεχτείς στη μήτρα σου το Θεό που εξουσιάζει όλα τα κτίσματα, και έχεις γεννήσει τον Άχρονο Υιό του Πατρός, ο οποίος χαρίζει τη σωτηρία σαν βραβείο σ' όσους σε ανυμνούν.

Όλος ο κόσμος, δηλαδή τα σύμπαντα κατά τον ιερό υμνογράφο, πέφτει σε έκσταση. Καταπλήσεται όταν βλέπει κάτι που δεν μπορεί να το εξηγήσει με τη λογική του και πόσο μάλλον όταν αυτό υπερβαίνει τους φυσικούς νόμους όπως το θαύμα της γεννήσεως του Υιού από την Παρθένο. Ήταν άξια να συλλάβει και να γεννήσει χωρίς να λειτουργήσουν σ' αυτήν οι νόμοι της φυσικής συλλήψεως και της κυήσεως. Και επιπλέον, το ότι μπόρεσε να χωρέσει μέσα της, ο αχώρητος και ακατέσχετος Θεός, ο οποίος εξουσιάζει τα πάντα και βρίσκεται έξω από τα χρονικά όρια. Όσοι εγκλωβίζονται στη λογική τους και μένουν μόνο σ' αυτήν, αυτά δεν μπορούν ούτε να τα αντιληφθούν ούτε φυσικά να τα δεχτούν. Αντίθετα όσοι πιστεύουν στο θαύμα του Θεού και αποδέχονται με ταπείνωση αυτά που αδυνατεί να δεχτεί η ανθρώπινη διάνοια, δοξάζουν την Παναγία και θα λάβουν από τον Υιό της το βραβείο της σωτηρίας.