Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Σάββατο 14 Αυγούστου 2021

ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ (15/8/2021) ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ


Ακούμε στην αυριανή περικοπή:

ἡ δὲ Μάρθα περιεσπᾶτο περὶ πολλὴν διακονίαν· ἐπιστᾶσα δὲ εἶπε· Κύριε, οὐ μέλει σοι ὅτι ἡ ἀδελφή μου μόνην με κατέλιπε διακονεῖν; εἰπὲ οὖν αὐτῇ ἵνα μοι συναντιλάβηται. (Λουκ. 10, 40)

Η Μάρθα είχε απορροφηθεί από την πολλή φροντίδα. Στάθηκε στον Ιησού και του είπε: «Κύριε, δε νοιάζεσαι που η αδερφή μου με άφησε μόνη να σε περιποιούμαι; Πες της, λοιπόν, να με βοηθήσει».
Ο Ιησούς επισκέφθηκε το σπίτι της Μάρθας και της Μαρίας, όπου η πρώτη είχε απορροφηθεί στην περιποίηση και την φροντίδα του καλεσμένου τους ενώ η δεύτερη προτίμησε να κάτσει να ακούσει τη διδασκαλία Του. Δραστήρια η Μάρθα, άνθρωπος της τάξης και της επιμέλειας έπραττε ότι αρμόζει να κάνουμε όταν έχουμε καλεσμένους στο σπίτι μας. Η σωστή φροντίδα είναι ασφαλώς το χρέος του οικοδεσπότη. Δεν θα ήθελε προφανώς να χαρακτηρισθεί ως οκνηρή και αμελής.  Με αυτές τις αρχές γαλουχημένη η Μάρθα, ένιωσε αδικημένη σε σχέση με την αδελφή της, η οποία δεν την ακολούθησε στις δραστηριότητες της και προτίμησε ν' ακούσει τον Κύριο. Αντί να απευθυνθεί η ίδια στην αδελφή της, απευθύνθηκε στον Ιησού να της κάνει εκείνος παρατήρηση! Προφανώς εκείνη δεν θα την άκουγε, ενώ τον Ιησού... Ζήτησε την παρέμβαση του Κυρίου σε κάτι που μεν νόμιζε σωστό, αλλά όπως της είπε παρακάτω ο Κύριος ήταν λάθος. Δεν είχε την διάκριση να αντιληφθεί πως με το να προτάσσει το πρέπον με βάσει τους τύπους, υπολείπεται στην πνευματική της καλλιέργεια. Δεν μπορούσε να καταλάβει ότι ο Ιησούς δεν πήγε σπίτι τους για να απολαύσει καλές υπηρεσίες και φροντίδες. Όπως δεν ήρθε στη γη για να γευτεί κοσμικές δόξες και αξιώματα. Πήγε για να διδάξει και όχι να κρίνει την νοικοκυροσύνη των φιλοξενούντων. Θα μπορούσε να αρκεστεί στις πολύ απαραίτητες φροντίδες και να κάτσει να ακούσει και εκείνη. Όμως είχε επικεντρωθεί στα δευτερεύοντα, χάνοντας τα πρωτεύοντα. Προέταξε το να συμβαδίσει με ότι προτάσσει ο κόσμος και όχι με ότι πραγματικά ζητάει ο Κύριος. Και με την πλανεμένη σκέψη της, ζήτησε από τον Ιησού λάθος πράγματα. Με αποτέλεσμα βέβαια να μην εισακουσθεί. Ας μην την λησμονούμε όταν ζητάμε κάτι από τον Κύριο κι ας του ζητάμε τη διάκριση να μην αιτούμαστε λάθος πράγματα.  

Άλλα σχόλια για την αυριανή περικοπή, εδώ και εδώ.
 
Το blog της Αποκαλύψεως του 999 εύχεται στους επισκέπτες, στους αναγνώστες του και σε όλον τον κόσμο υγεία και ευτυχία. 
Χρόνια Πολλά