Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Κυριακή 5 Αυγούστου 2018

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ (5/08/2018) ΚΥΡΙΑΚΗ Ι' ΜΑΤΘΑΙΟΥ


Ακούμε στη σημερινή περικοπή:

ἐὰν γὰρ μυρίους παιδαγωγοὺς ἔχητε ἐν Χριστῷ, ἀλλ᾿ οὐ πολλοὺς πατέρας· ἐν γὰρ Χριστῷ Ἰησοῦ διὰ τοῦ εὐαγγελίου ἐγὼ ὑμᾶς ἐγέννησα. (Α' Κορ. 4, 15)

Γιατί κι αν ακόμα έχετε χιλιάδες δασκάλους στη ζωή σας κατά Χριστόν, δεν έχετε πολλούς πατέρες αλλά μόνον ένα. Εγώ σαν πατέρας σας γέννησα με τον φωτισμό του Ιησού Χριστού διαμέσου του ευαγγελίου.
Ο απ. Παύλος διαχωρίζει την έννοια του «διδασκάλου» (παιδαγωγού) με εκείνη του «πατέρα» στην Εκκλησία. Πολλοί από άγνοια ίσως, να συγχέουν αυτές τις έννοιες όταν αναφέρονται σε σημαντικές μορφές που πέρασαν από την Εκκλησία και άφησαν πολύ σημαντικό έργο. Ποιοί είναι λοιπόν οι Πατέρες και ποιοί οι διδάσκαλοι; Οι μεν πατέρες είναι οι λειτουργοί που αναγεννούν και κατευθύνουν πνευματικά τους πιστούς διά του ευαγγελίου και τελούν τα μυστήρια, οι δε διδάσκαλοι είναι οι θεολόγοι που μελετούν τα ιερά κείμενα, διδάσκουν και ερμηνεύουν τις αλήθειες της Εκκλησίας στους πιστούς. Υπήρξαν μάλιστα αρκετοί άγιοι που είχαν και τις δύο αυτές ιδιότητες. Εδώ ο απ. Παύλος αναφέρεται στη δική του ιδιότητα του πατέρα. Εκείνος μετέδωσε στους Κορίνθιους το κήρυγμα του Κυρίου και εκείνος τους γέννησε ως νέους χριστιανούς φωτίζοντάς τους πνευματικά και αναγεννώντας τους στη νέα εν Χριστῷ εποχή.

Άλλα σχόλια για τη σημερινή περικοπή, εδώ, εδώ και εδώ.