Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2015

ΕΝΔΕΙΑ ΜΑΘΗΣΕΩΣ...

 οὐδ ̓ αὖ οἱ ἀμαθεῖς φιλοσοφοῦσιν οὐδ ̓  ἐπιθυμοῦσι σοφοὶ γενέσθαι·
αὐτὸ γὰρ τοῦτό ἐστι χαλεπὸν ἀμαθία, τὸ μὴ ὄντα καλὸν κἀγαθὸν μηδὲ φρόνιμον δοκεῖν αὑτῷ εἶναι ἱκανόν.
οὔκουν ἐπιθυμεῖ ὁ μὴ οἰόμενος ἐνδεὴς εἶναι οὗ ἂν μὴ οἴηται ἐπιδεῖσθαι.
(Πλάτωνος, «Συμπόσιον» 204)

(Από την άλλη, ούτε οι αμαθείς φιλοσοφούν, ούτε επιθυμούν να γίνουν σοφοί. Διότι αυτό είναι το κακό της αμάθειας, καθώς νομίζουν για τον εαυτό τους, ότι είναι ικανοποιητικό το να μην καλοί, αγαθοί και φρόνιμοι. 
Εξάλλου, αυτός που δεν έχει συναίσθηση της ένδειάς του, δεν επιθυμεί εκείνο που δεν νομίζει ότι χρειάζεται.)

Αν δεν αισθάνεσαι καλά και πονάς, δεν θα ψάξεις να βρεις γιατρειά στο πρόβλημά σου; Εννοείται. Δεν θες να συνεχίσεις τη ζωή σου με τους πόνους που ενδεχομένως να επιδεινώσουν μια άσχημη κατάσταση με ολέθριες συνέπειες για την υγεία σου. Θα άφηνες ποτέ το σώμα σου άσιτο, βρώμικο και ατημέλητο; Αυτονόητη και εδώ η απάντηση. Για το πνεύμα σου; Αν ήσουν αμαθής και δεν καταλάβαινες ότι συμβαίνει γύρω σου, θα καθόσουν να σε πιάνει κορόιδο ο κάθε επιτήδειος; Εδώ η αυτονόητη απάντηση εύκολα εκστομίται αλλά δυσκόλως πράττεται!

Τα παραπάνω λόγια της Διοτίμας στο Σωκράτη είναι διαπιστώσεις που παραμένουν πάντα εύστοχες, όσο και επίκαιρες. Οι αμαθείς, συνηθίζουν την αμάθειά τους, και αντί να τη νιώσουν ως ελάττωμα που πρέπει να διορθώσουν, (μιας και διορθώνεται) την αφήνουν να διέπει την αντίληψή και την κρίση τους με δυσάρεστα αποτελέσματα. Είναι δύσκολο το να παραδεχτούν ότι υστερούν σε αντίληψη και γνώσεις που θα τους κάνουν να προσαρμόζονται καλύτερα στο περιβάλλον τους, να αποφεύγουν κακοτοπιές και να οικοδομούν με περισσότερη ασφάλεια τη ζωή τους. Νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα, έχουν άποψη επί παντός επιστητού και εμμένουν σε αυτή και όταν αποτυγχάνουν τους φταίει η τύχη...

Το απόσπασμα δεν το έβαλα για να δείξω (ακόμη μια φορά) το βάθος της σοφίας των αρχαίων μας προγόνων. Αλλά για να τονίσω την πνευματική ένδεια που μας ταλανίζει, σαν «ευρωπαίοι» που θέλουμε να αποκαλούμαστε. Ενώ έχουμε πρόσβαση στο ίντερνετ, την αναλώνουμε είτε με ρητά / εξυπνάδες ή παιχνίδια στο facebook και καθόλου στο διάβασμα. Αντί να διαβάσουμε κανένα βιβλίο, αντί να φιλοσοφήσουμε περπατώντας στα χνάρια των φιλοσόφων, μάθαμε να συμβιώνουμε με την ένδεια σε τέτοιο βαθμό που όχι μόνο δεν μας ενοχλεί, αλλά ούτε την αντιλαμβανόμαστε καν! 
Τετριμμένες σκέψεις, αλλά όσο πιο πολύ (ξανα)διαβάζω τους αρχαίους συγγραφείς, τόσο πολύ αντιλαμβάνομαι ότι τετριμμένη κατάντησε και η συνήθεια της ένδειας μας!  

9 σχόλια:

 1. Kαλημέρα αγαπητέ φίλε, Σταμάτη.

  Ωραίο και ενδιαφέρον το σημερινό σου θέμα, η σύγκριση αν θες με το τότε και το τώρα, όμως τότε τα χρόνια ήταν εντελώς διαφορετικά και οι άνθρωποι τον ελεύθερό τους χρόνο συζητούσαν περισσότερο. Τώρα καλώς ή κακώς υπάρχουν πάρα πολλά ενδιαφέροντα πράγματα που μπορεί να κάνει κάποιος, οπότε είναι λογικό να στραφεί και σε άλλες δραστηριότητες.

  Δε θα μείνω στο γεγονός της κακής διαχείρισης του ίντερνετ διότι αυτό αφορά τον καθένα και εάν εγώ το θεωρώ κακή διαχείριση αλλά εκείνος το θεωρεί ξεκούραση ή χαλάρωση δε μπορώ να υποστηρίξω ότι έχω δίκιο, διότι αυτόματα ανήκω στην παραπάνω πρώτη κατηγορία που ανέπτυξες.

  Εξάλλου μη ξεχνάς οτι το πνεύμα και οι ορίζοντες του ανθρώπου μπορούν να αναπτυχθούν και να διευρυνθούν με χίλιους δύο τρόπους. Σαφώς και αναγκαία είναι η ανάγνωση αλλά εγώ πιστεύω πως μπορεί καποιος μέσω πολλών συζητήσεων, ταξιδιών, ταινιών, μουσικής, ζωγραφικής, μαγειρικής και γενικότερα μέσω διάφορων δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τις τέχνες να εμπλουτίσει και να εμβαθύνει σε πάρα πολλά θέματα που ποτέ μέχρι στιγμής στη ζωή του δεν είχε διανοηθεί οτι θέλει να ενημερωθεί.

  Συνοψίζω πως όταν ο άνθρωπος αποφασίσει να φιλοσοφήσει μπορεί να το κάνει με διάφορους τρόπους, τρόπους που είναι κατα μία έννοια πιο κοντά στη προσωπικότητα και την ιδιοτροπία του.

  Το θέμα είναι πότε θα έρθει εκείνη η στιγμή, όμως εξακολουθώ να πιστεύω οτι αυτό αφορά εκείνον.

  Πάντως για να είμαι ειλικρινής, νιώθω πως υπάρχουν γύρω μας πολλοί αληθινοί και ταλαντούχοι φιλόσοφοι, όμως ειλικρινά απορώ βλέποντας πολλούς απο αυτούς να μιλάνε με τόσο θαυμάσιο τρόπο για τον Άνθρωπο μα στη ζωή τους να πράττουν τα εντελώς αντίθετα από όσα κατα καιρούς υποστηρίζουν.

  Νομίζω πως οι πραγματικοί άνθρωποι του πνεύματος είναι μόνο αυτοί που συμβαδίζουν με όσα γράφουν ή όσα κηρύσσουν στη προσωπική τους πορεία στον κόσμο μας.

  Όλοι οι άλλοι είναι άνθρωποι του "να 'χαμε να λέγαμε", τίποτε άλλο.

  Εύχομαι μια όμορφη μέρα και να περνάς πάντα όμορφα στη ζωή σου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Για να φιλοσοφήσει κανείς στα χνάρια των αρχαίων (και όχι μόνο) φιλοσόφων, η κύρια οδός είναι το διάβασμα (ουσιαστικά μελέτη). Από κει και πέρα, την έδεια την βλέπω στον να μην θέλει κανείς να βελτιώσει εαυτόν, κάτι στο οποίο συμβάλλει πολύ η κακή χρήση του διαδικτύου. Οι πνευματικοί άνθρωποι ολοένα μειώνονται και οι του «να 'χαμε να λέγαμε» αυξάνονται.

   Καλά να περνάς.

   Διαγραφή
 2. Όταν συνηθίζεις ένα κακό μετά δεν σε ενοχλεί και τόσο. Συνηθίσαμε να ζούμε με δανεικά, να τρώμε ανθυγιεινά, να ζούμε στο αγχος γιατί δεν θελουμε να βάλουμε μυαλό! Άσε που μας αρέσει να γκρινιάζουμε για όλα αυτά!!! Σκέψου ότι πια δεν μπορούμε χωρίς ένδεια. Θα τρελενόμασταν αν όλοι ανοίγαμε το κεφάλι για να μαθαίνουμε γιατί δεν θα αντεχαμε την αληθεια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αυτή η συνήθεια στο κακό θα μας φάει... Πάντως, η αλήθεια απαιτεί γερό στομάχι!

   Καλά να περνάς.

   Διαγραφή
 3. Με πάτησες εκεί που πονάω...στο διάβασμα!
  Πολύ άσχημο κουσούρι η πνευματική ένδεια.
  Συνήθως, αν κρίνω από έναν γείτονα, όσοι το έχουν δεν το καταλαβαίνουν.
  Και φυσικά δεν προσπαθούν να το βελτιώσουν.
  Ολοι θέλουμε να λεγόμαστε απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων.
  Πόσο τους μοιάζουμε όμως;...
  Στον τρόπο ζωής και σκέψης;...
  Η αποβλάκωση στην τηλεόραση, η έλλειψη κριτικού νου.
  Ακόμα και εκείνοι που κουτσοδιαβάζουν κάποιες εφημερίδες δεν καταλαβαίνουν τη γραμμή που περνά κάθε μια.
  Δεν αναφέρομαι στη βλακεία γιατί αυτή ΔΕΝ διορθώνεται!
  Μιλάω για την άγνοια, αλλά πόσο διαφέρει κι αυτή τελικά;
  Εκείνος που νομίζει πως τα ξέρει όλα, που δεν τον προβληματίζει τίποτα, δεν αλλάζει, καλέ μου φίλε.

  Φιλάκια πολλά:))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ο δρόμος της αποβλάκωσης είναι τόσο ευκολοδιάβατος και στρωμένος με χαλιά, αντίθετα από αυτόν της πνευατικής καλλιέργειας που είναι δύσβατος και θέλει κόπο. Μάλλον μας αρέσουν σαν λαός, πια τα εύκολα...

   Καλά να περνάς.

   Διαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

   Διαγραφή
  3. Τα εύκολα αρέσουν σε πολλούς λαούς...δεν είμαστε οι μόνοι.

   Διαγραφή

Το σχόλιό σου, αν δεν χλευάζει και δεν υβρίζει, είναι επιθυμητό και ευπρόσδεκτο.