Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Κυριακή, 1 Φεβρουαρίου 2015

ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ (1/2/2015) ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΣΤ' ΛΟΥΚΑ (ΤΕΛΩΝΟΥ & ΦΑΡΙΣΑΙΟΥ)

Ακούμε στη σημερινή ευαγγελική περικοπή:

λέγω ὑμῖν, κατέβη οὗτος δεδικαιωμένος εἰς τὸν οἶκον αὐτοῦ ἢ γὰρ ἐκεῖνος· ὅτι πᾶς ὁ ὑψῶν ἑαυτὸν ταπεινωθήσεται, ὁ δὲ ταπεινῶν ἑαυτὸν ὑψωθήσεται. (Λουκ. 18, 14) 

Σας λέω, αυτός ο τελευταίος κατέβηκε δικαιωμένος στον οίκο του παρά εκείνος. Γιατί καθένας που υψώνει τον εαυτό του θα ταπεινωθεί, όποιος όμως ταπεινώνει τον εαυτό του θα υψωθεί.
Ο Ιησούς, μας επαναλαμβάνει ότι είπε και στο Λουκ. 14, 11. Αυτός που υψώνει τον εαυτό του με έπαρση και αλαζονεία, θα κατακριθεί και θα ταπεινωθεί, ενώ αυτός που ταπεινώνεται, θα τιμηθεί. Όποιος περηφανεύεται σαν τον Φαρισαίο για τις αγαθοεργίες του, όχι μόνο δεν κάνει αγαθοεργία στον εαυτό του, αλλά αντιθέτως τον καταστρέφει με το να καλλιεργεί τον εγωισμό και την εγωπάθειά του. Δεν πράττει το αγαθό από αγάπη, αλλά για να εισπράξει την κοσμική αναγνώριση. Γι' αυτόν, το ήθος είναι μόνο για επίδειξη και βιτρίνα ενός σάπιου χαρακτήρα που αντί να εμφορείται από αγάπη πράττοντας το καλό, είναι γεμάτος από φόβο και ανασφάλεια.
Αντιθέτως, ο Τελώνης, όντας αμαρτωλός, και με συναίσθηση της αμαρτωλότητάς του, έδειξε τη στενοχώρια του και τη μετάνοιά του. Γι' αυτόν η προσευχή, δεν ήταν παρά να ζητήσει έλεος για όσα είχε κάνει. Με επίγνωση και πιο πέρα από τον αλαζόνα Φαρισαίο, μετανιωμένος ταπεινώνονταν στο Θεό. Ο Θεός με το έλεός Του, ανυψώνει στην ουράνια βασιλεία του, τους μετανοούντας και υπάκουους στο θέλημά του. Αυτούς που αφήνουν τον εγωισμό τους κατά μέρους, και ομολογούν τα λάθη τους, αυτούς που αφήνουν την αμαρτία που τους πνίγει, και προστρέχουν στην αγκαλιά της αγάπης.  

Άλλο σχόλιο για τη σημερινή ανάρτηση, εδώ και εδώ.

2 σχόλια:

 1. Αγαπημένο απόσπασμα!
  Και δεν σταματώ να το έχω κατά νου.
  Ξέρεις Σταμάτη έχω αναρωτηθεί σχετικά με αυτά που κάνουμε στη δράση Ελληνίδων και τα ανεβάζουμε στο μπλογκ , ξέρεις τις προσφορές μας για τα διάφορα φιλανθρωπικά μπαζάρ... Αλλά έτσι συμπαρασύρουμε κι άλλους μαζί μας. Κάποιες φορές είναι για καλό!
  Την καλησπέρα μου :)))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κοίτα, αν οι φιλανθρωπίες έχουν ως βαθύτερο κίνητρο την αυτοπροβολή, τότε η φιλανθρωπία εκτός από το καλό στους έχοντας ανάγκη, κάνει ταυτοχρόνως και κακό στους «φιλάνθρωπους»! Ο Χριστός λέει, «σοῦ δὲ ποιοῦντος ἐλεημοσύνην μὴ γνώτω ἡ ἀριστερά σου τί ποιεῖ ἡ δεξιά σου, ὅπως ᾖ σου ἡ ἐλεημοσύνη ἐν τῷ κρυπτῷ,» (Ματθ. 6,3-4) Βέβαια, στην εποχή μας, η φιλανθρωπία είναι ευπρόσδεκτη από όπου κι αν προέρχεται. Αν προέρχεται από εσωτερική (και όχι του φαίνεσθαι) αγάπη, τότε και οι φιλανθρωπούντες ωφελούνται.

   Καλά να περνάς.

   Διαγραφή

Το σχόλιό σου, αν δεν χλευάζει και δεν υβρίζει, είναι επιθυμητό και ευπρόσδεκτο.