Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Τετάρτη, 4 Ιουνίου 2014

ΕΝΑΙΣΙΜΟΣ ΑΝΗΡ...

«ὦ Κίρκη, τίς γάρ κεν ἀνήρ, ὃς ἐναίσιμος εἴη,
πρὶν τλαίη πάσσασθαι ἐδητύος ἠδὲ ποτῆτος,
πρὶν λύσασθ᾿ ἑτάρους καὶ ἐν ὀφθαλμοῖσιν ἰδέσθαι;
ἀλλ᾿ εἰ δὴ πρόφρασσα πιεῖν φαγέμεν τε κελεύεις,
λῦσον, ἵν᾿ ὀφθαλμοῖσιν ἴδω ἐρίηρας ἑταίρους.»
(Οδύσσεια Κ, 383-387)

Ω Κίρκη, για πες μου, ποιός άνθρωπος τίμιος 
θα τολμούσε να βάλει στο στόμα του φαγητό ή ποτό,
πριν λυτρώσει τους συντρόφους του και να τους δει με τα μάτια του;
Αλλά αν πραγματικά επιθυμείς να πιω και να φάω, 
ελευθέρωσέ τους πιστούς συντρόφους μου, να τους δω με τα μάτια μου.

Αφοπλιστικός και ειλικρινής ο Οδυσσέας, δεν αφήνει περιθώριο στην Κίρκη να αντικρούσει την επιθυμία του. Δεν μπορεί να τρώει και να πίνει ενώ οι σύντροφοί του είναι δέσμιοι στα μάγια. Αυτό δεν αρμόζει σε κάποιον που θέλει να είναι έντιμος (ἐναίσιμος). Δεν είναι ξέχωρος από αυτούς και στενοχωριέται για τη δεινή τους θέση. «Απελευθέρωσέ τους» λέει στην Κίρκη χωρίς τεχνάσματα και κόλπα. 

(Φαντάζομαι στη θέση της Κίρκης, τη Μέρκελ, και στου Οδυσσέα, κάποιον από τους σημερινούς πολιτικάντηδες (όλοι τα ίδια χάλια έχουν οπότε όποιος και να 'ναι, ἑν και το αυτό). Θα μπορούσε κανείς τους να απαντήσει όπως ο Οδυσσέας; Θα χλαπάκιαζαν μέχρι σκασμού, και μετά θα έσκυβαν το κεφάλι για το καθιερωμένο φατούρο (παρεμπιπτόντως, αυτό ονομάζεται «σκληρή διαπραγμάτευση»)! Αισθάνεται κανείς τα δεινά των πολιτών ώστε να μην βάζει μπουκιά στο στόμα του; Όλοι τους θρεμμένοι, μέσα στις ανέσεις τους!)

Ο Οδυσσέας λοιπόν, ζητάει να δει με τα μάτια του, τους συντρόφους του. Δεν αρκείται με μια απλή διαβεβαίωση. Παρότι δεν βρίσκεται σε θέση ισχύος για να μπορεί να απαιτεί. Προτάσσει την τιμή του και δεν την διαπραγματεύεται. Μια στάση  που σήμερα δείχνει... ξεχασμένη, αν όχι παρωχημένη από την πολιτική ηγεσία! Ένα ακόμη δείγμα από τον Όμηρο για το πως αισθάνονται και πράττουν οι πραγματικοί ηγέτες, σε αντιδιαστολή με το Κ 43-46 που δείχνει την ανωριμότητα των συντρόφων του και το Κ 428-437 που δείχνει την κακομοιριά του Ευρύλοχου (με αυτά θα ασχοληθώ προσεχώς).

16 σχόλια:

 1. Καταπληκτικό. Οὐάου! Πάρα πολὺ ὡραῖο, εὔστοχο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ουάου; Την επόμενη εβδομάδα έπεται και η συνέχεια. Εκεί να δεις ουάου! Για πολλά κλάματα...

   Καλά να περνάς.

   Διαγραφή
 2. Νηστικό αρκούδι δεν χορεύει! Πως θες μετά να κοπεί η όρεξη των πολιτικών για τα όσα εκείνοι προκαλούν στον αγνώμονα κοσμάκη;;; Πήραν το 31% που σημαίνει ότι το εκλογικό σώμα δεν θέλει αρχηγούς σαν τον Οδυσσέα αλλά χαραμοφάηδες!!! Άμα αρχηγός ήτανε ο Σαμαράς αντί του Οδυσσέα, η Κίρκη θα τον είχε μεταμορφώσει σε κότα!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σωστό αυτό. Ε, όχι και να θέλουμε αρχηγούς σαν τον Οδυσσέα. Μπροστά στον τιτανομέγιστο Σαμαρά, ο Οδυσσέας χάνεται... Ζήτω το... ώριμο και υπεύθυνο 31%!

   Καλά να περνάς.

   Διαγραφή
 3. Μην το ψάχνεις. Ποιος καθεται να διαβάσει το Όμηρο; Οι πολιτικοί ούτε το μνημόνιο δεν διάβασαν πριν το ψηφίσουν και οι ψηφοφόροι βλέπουν τα τούρκικα και τις σάχλες στα χουντοκάναλα!!! Άμα ήξερε ο Οδυσσέας τι χαϊβάνια γίνανε οι νεοέλληνες, θα πάθαινε νευρική ανορεξία!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ε, όχι και νευρική ανορεξία. Άντε κανέναν εμετό και καμιά καταθλιψούλα να πάθαινε! Κι όσο για το μνημόνιο... να 'ταν μόνο αυτό...

   Καλά να περνάς.

   Διαγραφή
 4. Σιγά να μη κάτσουν νηστικοί από ευσθησία προς το λαό του που δυστυχεί...
  Εγώ θαυμάζω τα συνολάκια των βουλευτίνων στην τηλεόραση! Σα δεν ντρέπονται!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Α! Όλα κι όλα. Αφενός νηστικό αρκούδι δεν χορεύει, και αφετέρου το ντύσιμο για το βουλευταριό είναι φετίχ! Λες και τα ράσα κάνουν τον παπά. Και η ντροπή ως λέξη δεν βρίσκεται στο λεξιλόγιό τους... Εμείς να ντρεπόμαστε που τους επιλέγουμε! Με τα μυαλά που κουβαλάμε σαν λαός, χρησιμοποιούμε την ψήφο εναντίον μας!

   Καλά να περνάς.

   Διαγραφή
 5. Εξαιρετική ανάρτηση ! Θυμάμαι τη σκηνή. Τεράστιος ο θαυμασμός μου προς τον Οδυσσέα που τιμά τη φιλία και την αγάπη προς τον άνθρωπο, όσο κανείς με αυτόν τον τρόπο! ...μόνο που δεν μπορώ να φανταστώ τα σημερινά καθίκια να πράττουν ανάλογα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Διάβασε την επόμενη εβδομάδα τη συνέχεια, που αφορά τους συντρόφους του Οδυσσέα. Για να δεις μια αντιστρόφως ανάλογη κατάσταση. Και τότε θα δεις πόσο μόνος ήταν ο Οδυσσέας...

   Καλά να περνάς.

   Διαγραφή
 6. χαχαχαχα Ο παραλληλισμος σου εξαίσιος φίλε μου. Και συγχαρητήρια που θυμηθηκες την Οδυσσεια, αυτο το μοναδικό αριστουργημα από το οποιο μπορουμε να διδαχτουμε τόσα πολλα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν είναι η πρώτη φορά που ασχολούμαι με τα Ομηρικά Έπη. Που και που βάζω και από εκεί ενδιαφέροντα πραγματάκια. Ας ελπίσουμε να μην είναι μάταιος κόπος...

   Καλά να περνάς.

   Διαγραφή
 7. Ωραία η σύγκριση μεταξύ Οδυσσέα και σημερινών πολιτικών!
  Καμία σχέση φυσικά!
  Αυτούς καλέ τους φτύνεις και σου λένε πως ψιχαλίζει.
  Αλλά ούτε για φτύσιμο δεν αξίζουν, οι περισσότεροι.

  Φιλάκια:))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Και που να δεις τη σύγκριση των συντρόφων του Οδυσσέα με τους τωρινούς ψηφοφόρους! Βασικά αυτό είναι το βασικό corpus και το παραπάνω ο προλογός του και λόγῳ όγκου τα χώρισα...!

   Εγώ δεν τους φτύνω. Κρατώ το σάλιο μου για τα... γραμματόσημα! :)

   Καλά να περνάς.

   Διαγραφή
 8. Άμα ρωτήσεις τους βουλευτές ποιος ήταν ο Οδυσσέας, θα σου πουν για τον δούρειο ίππο και πάπαλα. Σιγά μην ξέρουν τι είπε στην Κίρκη.
  Πολύ κομψό το φατούρο! Κάτι άλλο τους κάνει άλλα τέλος πάντων!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ναι, πουν καιρός να ασχοληθούν με τον Όμηρο... προέχει η τσέπη τους και η καταστροφή της χώρας! Όσο για το... άλλο, πιπέρι! :))

   Καλά να περνάς.

   Διαγραφή

Το σχόλιό σου, αν δεν χλευάζει και δεν υβρίζει, είναι επιθυμητό και ευπρόσδεκτο.