Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ (Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΕΝ ΤΩ ΟΡΘΡΩ)


Ακούμε σήμερα μετά την 6η περικοπή του Ευαγγελίου τον παρακάτω μακαρισμό σε ήχο δ':

Διὰ ξύλου ὁ Ἀδάμ, Παραδείσου γέγονεν ἄποικος, διὰ ξύλου δὲ σταυροῦ, ὁ Λῃστὴς Παράδεισον ᾤκησεν. Ὁ μὲν γὰρ γευσάμενος ἐντολὴν ἠθέτησε τοῦ ποιήσαντος. Ὁ δὲ συσταυρούμενος, Θεὸν ὡμολόγησε τὸν κρυπτόμενον. Μνήσθητι καὶ ἡμῶν Σωτήρ, ἐν τῇ Βασιλείᾳ σου. 

(Διά του ξύλου (του δέντρου με τον απαγορευμένο καρπό) ο Αδάμ εκδιώχθηκε από τον Παράδεισο, διά του σταυρού ο ληστής κατοίκησε στον Παράδεισο. Διότι αυτός που γεύτηκε τον απαγορευμένο καρπό, αθέτησε την εντολή του Πλάστη του. Ο ληστής που σταυρώθηκε μαζί με το Χριστό, ομολόγησε το Θεό που κρυβόταν κάτω από τη σάρκα Του. Θυμήσου κι εμάς, Σωτήρα, όταν έλθεις στη βασιλεία σου.)

Εύστοχη η αντίθεση του ιερού υμνογράφου. Από τη μια ο Αδάμ και από την άλλη ο ληστής. Ο μεν είναι ο πρώτος που έφυγε από τον Παράδεισο, ο δε είναι ο πρώτος που εισέρχεται! Ο Αδάμ διά του ξύλου (έτσι αναφέρεται το δέντρο στη Γένεση) με τον απαγορευμένο καρπό, ο ληστής διά του ξύλινου σταυρού. Ο Αδάμ παρέβηκε την εντολή του Θεού και δεν μετενόησε αλλά έριχνε τις δικές του ευθύνες στην Εύα, ο ληστής παρότι είχε διαπράξει αξιόποινες πράξεις, επέδειξε ειλικρινή μετάνοια πάνω στο σταυρό. Από το ξύλο της Εδέμ προήλθε η κατάρα και ο θάνατος, ενώ από το ξύλο του σταυρού η ευλογία και η λύτρωση. Δεν έχουμε παρά να δείξουμε κι εμείς την μετάνοια του ληστή και να παρακαλέσουμε τον Κύριο να μας θυμηθεί όταν έλθει στη Βασιλεία του.

Άλλα τροπάρια για τη σημερινή ημέρα, εδώ, εδώ και εδώ.