Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου 2014

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ (23/2/2014) ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ


Μας λέει ο απ. Παύλος στη σημερινή περικοπή: 

βρῶμα δὲ ἡμᾶς οὐ παρίστησι τῷ Θεῷ· οὔτε γὰρ ἐὰν φάγωμεν περισσεύωμεν, οὔτε ἐὰν μὴ φάγωμεν ὑστερούμεθα.  (Α' Κορ. 8,8)

Η τροφή λοιπόν δε θα μας παρουσιάσει, για να επιδοκιμαστούμε από το Θεό. Ούτε αν δε φάμε, στερούμαστε, ούτε αν φάμε, περισσεύουμε.
Σήμερα ξεκινά η εβδομάδα της Τυρινής (δηλ. τρώγονται μόνο τα γαλακτοκομικά) και προϋπαντούμε την νηστεία της μεγάλης τεσσαρακοστής. Και εδώ η Εκκλησία μας θυμίζει αυτά τα λόγια του απ. Παύλου. Δεν είναι η τροφή που μας δίνει ηθική αξία και μας παρουσιάζει ως ενάρετους στο Θεό. Η νηστεία είναι άσκηση για την ενδυνάμωση της θέλησης ενάντια στους πειρασμούς της αμαρτίας. Δεν είναι αυτοσκοπός. Γι' αυτό, το να νηστεύει κανείς αποφεύγοντας τις αρτήσιμες τροφές, από μόνο του δεν σημαίνει τίποτα. Αυτό που θέλει να δει σε μας ο Θεός, είναι τα αποτελέσματα αυτής της άσκησης. Δηλαδή να μην ενδίδουμε στην αμαρτία. Είναι σαν την προπόνηση που είναι απαραίτητη στον αθλητή για να λάβει μέρος στους αγώνες ενώ αν δεν λάβει, του είναι άχρηστη. 
Εσφαλμένως λοιπόν, νομίζουν πολλοί ότι η νηστεία περιορίζεται μόνο στο διαιτολόγιο. Όπως λέει χαρακτηριστικά ο Παύλος, ούτε περισσεύουμε σε ηθική αξία αν φάμε, ούτε υστερούμε αν δεν φάμε.  Κάνουμε νηστεία ως άσκηση για το πνεύμα και όχι προς επίδειξη. (Περισσότερα για τη νηστεία, εδώ)

Άλλο σχόλιο για τη σημερινή περικοπή, εδώ.

6 σχόλια:

 1. Η νηστεία μερικές φορές μου θυμίζει τους μεγάλους σταυρούς που κάνουν κάποιοι για να τους δουν!
  Τι να την κάνεις αν βγάζεις κακίες και κουτσομπολιά;
  Περισσότερο είναι θέμα συμπεριφοράς παρά τροφής(κατά την ταπεινή μου γνώμη).

  Καλή Κυριακή:))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γι' αυτό τονίζω τη σημασία που έχει η νηστεία και όχι αυτήν που νομίζουν πολλοί λόγῳ άγνοιας. Αν κάνεις τον κόπο να διαβάσεις το link που δίνω για τη νηστεία, θα κατατοπιστείς πλήρως για το τι είναι κατά την Ορθόδοξη Εκκλησία.

   Καλά να περνάς.

   Διαγραφή
 2. Eιναι πολυ σωστα αυτα που λεει ο Αποστολος Παυλος, να τα κανουμε πραξη πρεπει οσο μπορουμε , φιλεναδα Κυριακατικη νασαι καλα, φιλιά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Και που να δεις τι γράφει σε όλη τη σημερινή περικοπή. Κάτι ξέρει η Εκκλησία που το βάζει σήμερα. Το θέμα είναι ποιός ασχολείται με το τι λέει ο απόστολος Παύλος..

   Καλά να περνάς.

   Διαγραφή
 3. εκπληκτική η σημερινή μέρα.. καλές απόκρηες...και έχουμε λίγο καιρό ακόμα... για την Σαρακοστή!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μια εβδομάδα απέμεινε... υπομονή! Και μετά... περισσότερη υπομονή μέχρι το Πάσχα!

   Καλά να περνάς.

   Διαγραφή

Το σχόλιό σου, αν δεν χλευάζει και δεν υβρίζει, είναι επιθυμητό και ευπρόσδεκτο.