Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Σάββατο 5 Αυγούστου 2023

ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ (06/08/2023) Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΙΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ

Ακούμε στην αυριανή περικοπή:

...ἰδοὺ νεφέλη φωτεινὴ ἐπεσκίασεν αὐτούς, καὶ ἰδοὺ φωνὴ ἐκ τῆς νεφέλης λέγουσα· οὗτός ἐστιν ὁ υἱός μου ὁ ἀγαπητός, ἐν ᾧ εὐδόκησα· αὐτοῦ ἀκούετε· (Ματθ. 17, 5)

ιδού, ένα φωτεινό σύννεφο τους σκέπασε, και μέσα από το σύννεφο ακούστηκε μια φωνή που έλεγε: «Αυτός είναι ο αγαπημένος μου Υιός, στον οποίο ευαρεστήθηκα· αυτόν να ακούτε»
Ο Ιησούς στο όρος Θαβώρ, μεταμορφώθηκε έχοντας δεξιά και αριστερά τον Μωυσή και τον Ηλία. Οι τρεις μαθητές που τον ακολούθησαν (Πέτρος, Ιωάννης και Ιάκωβος) βλέποντάς τους, είδαν ένα φωτεινό σύννεφο να τους σκεπάζει και άκουσαν μία φωνή να προέρχεται από αυτό το σύννεφο να τους λέει ότι ο Ιησούς είναι ο Υιός ο αγαπημένος που τον ευαρέστησε, και αυτόν να υπακούτε. Τι φοβερή εμπειρία θαύματος! Όχι, μόνο είδαν κάτι υπερφυσικό αλλά άκουσαν κιόλας! Ένα θαύμα που αποδεικνύει την θεϊκή φύση του Κυρίου. Χρειάζονταν κάτι τέτοιο; Δεν είχαν δει τα θαύματά Του για να πειστούν; Ας θυμηθούμε ότι πριν από τη μεταμόρφωση του Χριστού, ο ίδιος ο Κύριος τους είχε ρωτήσει για ποιός νομίζουν ότι είναι (Ματθ. 16, 15) και να τους προφητεύει το τι θα συμβεί με τη σταύρωση και την ανάστασή Του. Εδώ λοιπόν, ο Κύριος όχι μόνο επέτρεψε να δουν (όχι όλοι αλλά μόνο τρεις, για να μην διαρρεύσει έως την ανάστασή Του, στχ. 17, 9) αλλά και να ακούσουν. Ασφαλώς άκουσαν τη φωνή του Θεού που τους είπε το ποιός ήταν ο Ιησούς. Όχι τόσο για να μην έχουν καμία αμφιβολία, αλλά κυρίως για να έχουν την επιβεβαίωση για τον Κύριο, κάτι που μόνο ο Θεός μπορούσε να δώσει. Ο Υιός του Θεού λοιπόν ο αγαπημένος. Δεν υπάρχει άλλος, γι' αυτό και η λέξη υιός έχει άρθρο. Δεν λέει αυτός είναι υιός μου, αλλά ο Υιός μου. Αγαπητός μιας και η σχέση των τριών προσώπων είναι αγαπητική. (Εξάλλου ο Θεός είναι αγάπη και ο Χριστός την αγάπη κήρυξε). Στον οποίο «ευδόκησε» ο Θεός. Δηλαδή ευαρεστήθηκε από τον Υιό του όχι μόνο γιατί έχουν κοινή φύση, αλλά και κοινό θέλημα κάτι που τους εξισώνει με ακρίβεια. Και ως Θεός που είναι ο Υιός, αυτόν να ακούτε. Όχι απλά να τον ακολουθήσετε, αλλά να τον γνωρίσετε, να τον εμπιστευτείτε, να τον υπακούτε, όπως και το Θεό. Διότι ο Υιός και ο Πατήρ είναι ένα (Ιω. 10, 30). Συνεπώς, διδασκαλίες που υποβιβάζουν τον Χριστό σε δημιούργημα (μάρτυρες του Ιεχωβά), βρίσκονται εκτός της αλήθειας.      

Άλλα σχόλια για την αυριανή περικοπή, εδώ.