Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2020

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ (20/9/2020) ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΨΩΣΙΝ

Ακούμε στην αυριανή περικοπή:

Χριστῷ συνεσταύρωμαι· ζῶ δὲ οὐκέτι ἐγώ, ζῇ δὲ ἐν ἐμοὶ Χριστός· ὃ δὲ νῦν ζῶ ἐν σαρκί, ἐν πίστει ζῶ τῇ τοῦ υἱοῦ τοῦ Θεοῦ τοῦ ἀγαπήσαντός με καὶ παραδόντος ἑαυτὸν ὑπὲρ ἐμοῦ. (Γαλ. 2, 20)

Έχω σταυρωθεί μαζί με τον Χριστό· ζω δε όχι πλέον εγώ, αλλά ο Xριστός ζει μέσα σε μένα· σε ό,τι, όμως, τώρα ζω μέσα στη σάρκα, ζω με την πίστη τού Yιού τού Θεού, ο οποίος με αγάπησε, και παρέδωσε τον εαυτό του για χάρη μου.
Σ' αυτό το στίχο ο απ. Παύλος μας δίνει περιεκτικά το τι σημαίνει αναγέννηση στην ἐν Χριστῷ ζωή. Πρώτα νεκρώνει τον παλιό εαυτό του, τον εαυτό της αμαρτίας και του εγωισμού, και μετά αακολουθεί το Χριστό στο πάθος του σταυρού. Εκεί που γίνεται η θυσία του Κυρίου για εμάς, θυσιάζει τον εαυτό του για Εκείνον. Θυσιάζει την αναμάρτητη φύση του ο Ιησούς, θυσιάζει ο Παύλος την αμαρτωλότητά του. Μετά το πάθος, η ανεστημένη φύση του Κυρίου δεν είναι η ίδια, διότι ενδύθηκε την αφθαρσία και την αθανασία. Ο Παύλος κατ' αντίστοιχο τρόπο, μετά τη «σταύρωσή» του, πλέον «ενδύθηκε» την δυνατότητα της αφθαρσίας και της αθανασίας (κάτι που θα γίνει στην ανάσταση μας, Α' Κορ. 15, 53) διότι τώρα τη ζωή που ζει μέσα στη σάρκα του, τη ζει με τη χάρη και τη δύναμη της πίστης στον Υιό του Θεού. Πλέον όλη του η ύπαρξη έχει ως άξονα τον Χριστό, εφόσον αυτοβούλως τον εγκατέστησε εντός του. Αυτή είναι ουσιαστικά η νέα ζωή που καλούμαστε να ζήσουμε για να οδηγηθούμε στην ουράνια βασιλεία.

Άλλα σχόλια για την αυριανή περικοπή, εδώ, εδώ, εδώ και εδώ.