Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Σάββατο 23 Μαΐου 2020

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ (24/5/2020) ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤ' ΑΠΟ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Ακούμε στην αυριανή περικοπή:

τοῦτο δὲ ἐποίει ἐπὶ πολλὰς ἡμέρας. διαπονηθεὶς δὲ ὁ Παῦλος καὶ ἐπιστρέψας τῷ πνεύματι εἶπε· παραγγέλλω σοι ἐν τῷ ὀνόματι Ἰησοῦ Χριστοῦ ἐξελθεῖν ἀπ᾿ αὐτῆς. καὶ ἐξῆλθεν αὐτῇ τῇ ὥρᾳ. (Πραξ. 16, 18)

Αυτό το έκανε πολλές μέρες. Ο Παύλος αγανάκτησε· γύρισε πίσω και είπε στο πνεύμα: «Σε διατάζω στο όνομα του Ιησού Χριστού να βγεις απ’ αυτήν». Την ίδια στιγμή βγήκε το πνεύμα. 
Για πολλές ημέρες μια νεαρή που είχε καταληφθεί από πονηρό πνεύμα, ακολουθούσε τον Παύλο και το Σίλα διαλαλώντας ότι αυτοί είναι σταλμένοι από το Θεό και κηρύττουν την οδό της σωτηρίας, με πονηρό όμως σκοπό (δες εδώ). Αυτό επέφερε από τη μεριά του Παύλου αγανάκτηση. Εύκολα κάποιος θα μπορούσε να πει, πως κακώς αγανάκτησε ο Παύλος αφού στα κόλπα που μεταχειρίζεται ο διάβολος είναι και ο εκνευρισμός. Πως θα μπορούσε να κηρύξει το ευαγγέλιο εκνευρισμένος; Εδώ πρέπει να λάβουμε υπ' όψιν τα εξής: 
Πρώτον, με την αγανάκτησή του έδειξε στον κόσμο ότι δεν συνεργάζονταν με τη δαιμονισμένη κοπέλα. Δεν είχε ανάγκη από «ρεκλάμα» ή διαφήμιση, πολλῷ δε μᾶλλον όταν αυτή προέρχεται από το πονηρό πνεύμα. 
Δεύτερον, η ανοχή στο διάβολο πρέπει να έχει όρια. Εν προκειμένῳ επειδή ο πονηρός δεν ενεργούσε αυτοπροσώπως αλλά διαμέσου της κοπέλας, η ανοχή ήταν κυρίως στην κοπέλα. Η οποία δυστυχώς δεν είχε τη δύναμη να παλέψει ώστε να ανακτήσει την αυτενέργειά της.
Τρίτον η επιμονή στο να λέει κάτι το αληθές δεν σήμαινε ότι αποδέχονταν αυτήν την αλήθεια. Δηλαδή αφού το πονηρό πνεύμα έλεγε την αλήθεια, μόλις έλαβε εντολή στο όνομα του Ιησού Χριστού, έφυγε αμέσως, ενώ θα μπορούσε να μετανοήσει (υποθετικά βέβαια).  
Τέλος, παρατηρούμε ότι παρότι αγανακτησμένος ο Παύλος, δεν παρασύρθηκε σε κάποια ενέργεια ή άσεμνη κουβέντα. Έδειξε αυτοσυγκράτηση και αποφασιστηκότητα. Επικαλέστηκε το όνομα του Κυρίου, τον μόνο μας σύμμαχο εναντίον του διαβόλου, και έδιωξε το κακό πνεύμα. 

Άλλα σχόλια για την αυριανή περικοπή, εδώ, εδώ και εδώ.