Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ!

Για να περάσεις ένα μήνυμα πονηρά, ώστε να αποφύγεις να προκαλέσεις ανοιχτά, τότε επιστρατεύεις κόλπα που μεταχειρίζεται κατά κόρον η προπαγάνδα. Απλό αυτό, αρκεί να γίνεται «εντέχνως». Αν δεν είσαι δικολάβος και τεχνίτης στα λογοπαίγνια, κακά τα ψέμματα, δεν κάνεις για προπαγανδιστής. Τα δύο παρακάτω συνθήματα τα αλίευσα από το facebook όπου με μεγάλη ευκολία, αφελώς, τα κοινοποιούν διάφοροι δίχως να σκεφτούν τι ακριβώς μήνυμα θέλουν να περάσουν! Τάχα χριστουγεννιάτικο μεν, αλλά εντελώς αντιχριστιανικό! Ας τα δούμε: 
  
Και στα δύο προτάσσεται η φιλανθρωπία, μέρες που είναι... Θα πει κανείς κάτι εναντίον της φιλανθρωπίας; Ο Ιησούς αποτελεί για τους χριστιανούς το μεγαλύτερο παράδειγμα φιλανθρωπίας. Όμως στα συνθήματα βλέπουμε και κάτι άλλο, το οποίο όμως είναι αντίθετο από αυτά που λέει η Εκκλησία. Για να κάνεις τη φιλανθρωπία, μπορείς να αποφύγεις κάτι άλλο! 

Στο  πρώτο σύνθημα, αν κάνεις φιλανθρωπία, δεν χρειάζεται να νηστέψεις! Αυτό για τώρα τις γιορτές όπου υπάρχει η νηστεία. Σε περίοδο που δεν έχει θεσπίσει κάποια νηστεία η Εκκλησία, τι αντιστάθμισμα θα υπάρχει άραγε; Προφανώς τότε δεν υπάρχουν παιδιά που νοσούν, ή αναξιοπαθούντες εν γένει, μιας και δεν θα μπορεί να μην νηστέψει κάποιος για να κάνει φιλανθρωπία!!!

Στο δεύτερο, αν δώσεις από το περίσσευμά σου, να μην κάνεις κάτι για σένα. Βέβαια, υπάρχει το ενδεχόμενο να έχεις και για να κάνεις φιλανθρωπίες αλλά και για να αγοράσεις κάτι για τον εαυτό σου! Αλλά αυτό δεν συμφέρει να το αναφέρει το σύνθημα. Γιατί; Διότι αυτό που ενδιαφέρει τον πονηράκια που έφτιαξε αυτό το κειμενάκι, είναι η αποφυγή της νηστείας! Την εξομοιώνει με ακριβά υλικά αγαθά και τη θέτει σε όσα μπορεί κανείς σώνει και καλά να αποφύγει! 

Πιστεύεις κανείς, ότι αυτός που ψάχνει δικαιολογίες για να μη νηστεύει, δεν βρίσκει δικαιολογίες για να μη κάνει φιλανθρωπίες; Όσο πιο πολλά έχει, τόσο πιο αχόρταγος για πλούτο γίνεται. Και το κυριότερο, δεν έχει καθόλου ηθικές αναστολές για να μαζεύει λεφτά, όχι πάντα με το νομιμότερο τρόπο... Πλούτος με το σταυρό στο χέρι, δεν δημιουργείται. Επιπλέον, μη νομίζει κανείς αφελώς ότι όλη η έννοια των πλουσίων είναι το πως να κάνουν τη νηστεία και τους δίνεται έτσι μια ευκαιρία για να την αποφύγουν! Απλά δεν την κάνουν ούτως ή άλλως...

Επίσης, οι νηστεύοντες είναι δύο κατηγοριών. Αυτοί που το κάνουν τυπολατρικά, για να δείχνουν ότι τάχα είναι καλοί χριστιανοί, και αυτοί που κάνουν πνευματική προσπάθεια από αγάπη στον Κύριο. Οι μεν πρώτοι δεν κάνουν τίποτα περισσότερο (σε θέματα φιλανθρωπίας) εκτός κι αυτό βολεύει τη δημόσια προβολή τους. Οι δεύτεροι όσο μπορούν βοηθούν. Και οι δύο κάνοντας παράλληλα τη νηστεία χωρίς να τη διακόπτουν. Οι μεν για τη βιτρίνα, οι δε για να κοινωνήσουν καθαροί. 

Η προπαγάνδα λοιπόν εναντίον της νηστείας, με επιχειρήματα τύπου ότι αρκεί η φιλανθρωπία στους άλλους αντί της προσωπικής άσκησης, βάλλει εναντίον σε ότι δίδαξε ο Κύριος ο οποίος όχι μόνο έκανε φιλανθρωπίες αλλά νήστευσε κιόλας! Να μην τον έχουμε σαν παράδειγμα, ε; Θα θυμήσω μόνο στον πονηράκια προπαγανδιστή, αυτό που είπε ο Χριστός για τους δαίμονες, ότι το γένος των δαιμόνων, βγαίνει μόνο με προσευχή και νηστεία (Ματθ. 17, 21) και όχι με φιλανθρωπίες σε γιορτινές περιόδους... Η νηστεία έχει το δικό της νόημα στην Εκκλησία και δεν θεσπίστηκε για το θεαθήναι (περισσότερα για τη νηστεία, εδώ). Και κυρίως, δεν αντισταθμίζεται. 

Αυτά, τα ολίγα μέρες που είναι...