Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Κυριακή, 3 Νοεμβρίου 2013

ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ (3/11/2013) ΚΥΡΙΑΚΗ Ε' ΛΟΥΚΑ

Ακούμε στη σημερινή περικοπή για τη δεινή θέση του φτωχού Λαζάρου: 

καὶ ἐπιθυμῶν χορτασθῆναι ἀπὸ τῶν ψιχίων τῶν πιπτόντων ἀπὸ τῆς τραπέζης τοῦ πλουσίου· ἀλλὰ καὶ οἱ κύνες ἐρχόμενοι ἀπέλειχον τὰ ἕλκη αὐτοῦ. (Λουκ. 16, 21)

και επιθυμούσε να χορτάσει από αυτά που έπεφταν από το τραπέζι του πλούσιου. Αλλά και τα σκυλιά έρχονταν και έγλειφαν πάνω στα έλκη του.
Ο φτωχός Λάζαρος της παραβολής, βρίσκονταν στην πύλη της οικίας του πλούσιου περιμένοντας να τραφεί από τα ψίχουλα που έπεφταν από το τραπέζι του πλουσίου. Γεμάτος πληγές χωρίς επαρκή ρουχισμό είναι η πλήρης αντίθεση με τον πλούσιο. Χωρίς να διαμαρτύρεται για τα βάσανά του, με ελάχιστη τροφή και με συντροφιά σκύλους που γλείφοντας τις πληγές του, τον ανακούφιζαν. Ενώ ο πλούσιος που διήγε έκλυτο βίο με πολύ φαγητό και με συντροφιά συνδαιτημόνες κόλακες, δεν έδινε λίγη ελεημοσύνη στο φτωχό που βρίσκονταν στο κατώφλι του.

Σ' αυτήν την αντίθεση κανείς δεν θα ήθελε να βρίσκεται στη θέση του Λαζάρου. Κι αν βρισκόταν θα καταριόταν και θα βλασφημούσε την τύχη του, το Θεό, τους ανθρώπους και οτιδήποτε θα του έφταιγε. Δύσκολο να έχει την σιωπή του φτωχού της παραβολής. Μόνο τα ζώα τον παρηγορούσαν, ενώ οι άνθρωποι... Αυτή η αγαθότητα του Λαζάρου ήταν αγαπητή στο Θεό, κάτι που φαίνεται στη συνέχεια της περικοπής. Την υπομονή και την αξιοπρέπεια στις δυσκολίες της εφήμερης υλικής μας ζωής, ζητά από εμάς ο Θεός. Και αυτές θα επιβραβευτούν στην επόμενη και αιώνια ζωή.     

Άλλο σχόλιο για τη σημερινή περικοπή, εδώ.

2 σχόλια:

 1. καλημερα και απο εδω!
  καλη εβδομαδα ευχομαι!

  η αγαθοτητα ειναι σημαντικο προσον για τον ανθρωπο! ειναι ελπιδα και φλογα ζεστασιας! πολλοι προσπαθουν να μας πεισουν οτι ισουτε με τι χαζομαρα. ποτε δε το δεχτηκα και δε θα το δεχτω αυτο!

  να εισαι καλα! ομορφη εβδομαδα και παλι!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ο καλός γίνεται χαζός, όταν το ιδεώδες είναι η πονηριά! Όταν π.χ. κοκορευόμαστε γιατί παρακάμψαμε πονηρά τη σειρά, ή γιατί καταφέραμε να κρύψουμε τους φόρους, ή γιατί σβήσαμε πρόστιμα, τότε το ιδεώδες δεν είναι το καλό, αλλά το πονηρό. Τότε και ο καλός απαξιώνεται στα μάτια των πονηρών. Εξυψώνεται όμως στα μάτια του Θεού!

   Καλά να περνάς.

   Διαγραφή

Το σχόλιό σου, αν δεν χλευάζει και δεν υβρίζει, είναι επιθυμητό και ευπρόσδεκτο.