Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2013

ΑΓΝΩΣΤΑΙ ΑΙ ΒΟΥΛΑΙ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ...

οὐ γάρ εἰσιν αἱ βουλαί μου ὥσπερ αἱ βουλαὶ ὑμῶν, οὐδ᾿ ὥσπερ αἱ ὁδοὶ ὑμῶν αἱ ὁδοί μου, λέγει Κύριος.
ἀλλ᾿ ὡς ἀπέχει ὁ οὐρανὸς ἀπὸ τῆς γῆς, οὕτως ἀπέχει ἡ ὁδός μου ἀπὸ τῶν ὁδῶν ὑμῶν καὶ τὰ διανοήματα ὑμῶν ἀπὸ τῆς διανοίας μου.
(Ησαΐας 55, 8 - 9) 
 (Διότι οι δικές μου βουλές (λέγει ο Θεός) δεν είναι σαν τις δικές σας βουλές· ούτε οι δικοί μου τρόποι ενεργείας και οι οδοί, είναι σαν τις δικές σας οδούς.
Αλλά, όσον απέχει ο ουρανός από την γην, τόσον απέχει και η ιδική μου οδός από τις οδούς σας, και τα ιδικά σας διανοήματα από τη δική μου διάνοιαν.)

Πολλές φορές, λόγῳ ειδικότητας, μου κάνουν ερωτήσεις τύπου «γιατί ο Θεός δεν κάνει εκείνο ή το άλλο» ή «γιατί αφήνει να συμβαίνει το τάδε».  Εύλογες απορίες. Για όσους όμως δεν έχουν μελετήσει λίγο το Θεό και πως ενεργεί... Ας δούμε λίγο το παραπάνω απόσπασμα από το βιβλίο του Ησαΐα: 
Οι δικές μου αποφάσεις, μας λέει ο Θεός, απέχουν από τις δικές σας (τις ανθρώπινες) όσο ο ουρανός από τη γη! Είναι τόσο διαφορετικές! Ο σχετικός και πεπερασμένος (=επιδέχεται θάνατο) άνθρωπος, σαφώς και δεν μπορεί να έχει το βάθος της σκέψης του Θεού. Η φύση μας είναι απείρως κατώτερη από αυτήν του Θεού. Αν γνωρίζαμε το τι σκέφτεται ο Θεός, θα ήμασταν και εμείς θεοί. Ωστόσο, εμείς θα θέλαμε να σκέφτεται και να ενεργεί όπως νομίζουμε εμείς. 

Θυμάμαι σε μια παρέα, ένας έλεγε ότι «ο Θεός πρέπει να κάνει εκείνο για να μη γίνονται πόλεμοι», ενώ ένας άλλος διαφωνούσε και έλεγε ότι «θα έπρεπε να κάνει κάτι άλλο πιο αποδοτικό»! «Αποφασίστε ρε παιδιά» τους έλεγα, «περιμένει τόσην ώρα ο Θεός»! Ασφαλώς και δεν περιμένει το τι νομίζει κάθε φορά ο άνθρωπος. Περιμένει όμως κάτι πιο ουσιώδες: 

Αντί να περιμένει από το Θεό, ο άνθρωπος, να επεμβαίνει για να λύσει προβλήματα, που δημιουργήθηκαν από τον ίδιο τον άνθρωπο, να προσπαθήσει να τα λύσει μόνος του! Δεν γίνεται από τη μια μεριά να πετάς το πετάς το φαγητό σου στα σκουπίδια και από την άλλη να θες ο Θεός να ταΐζει τους πεινασμένους. Δεν γίνεται να θες ο Θεός να σταματάει τους πολέμους όταν οι άνθρωποι τους ξεκινούν! Δεν γίνεται να καταστρέφεις το περιβάλλον και μετά να έρχεται ο Θεός να το επαναφέρει στην προτέρα κατάσταση.

Ο Θεός δεν είναι ούτε ο άμεσος τιμωρός ούτε παραβιάζει τις συμφωνίες του. Είπε στον άνθρωπο αν θέλει να γίνει κατά χάρη θεός, να αγαπάει. Του είπε επίσης, ότι θα σεβαστεί την ελευθερία του (ανθρώπου) να αποφασίσει. Το αν ο άνθρωπος προτιμά το αντίθετο με όσα δεινά αυτό επιφέρει, είναι στο χέρι του ανθρώπου να το αλλάξει. Μέχρι να αλλάξουμε μυαλά λοιπόν εμείς οι άνθρωποι, ας αφήσουμε το Θεό να έχει τη δική του βούληση.   

8 σχόλια:

 1. Σαφώς και δεν γνωρίζουμε τη βούληση του Θεού , ούτε ποτέ θα είμαστε σε θέση να την γνωρίζουμε. Συμφωνώ πώς πολλά κακά , όπως οι πόλεμοι κλπ, γίνονται εξαιτίας της απόλυτης ελευθερίας που έχει δώσει ο Θεός στον άνθρωπο να πράττει και να αποφασίζει και όχι από λάθος κρίση του Θεού. Τώρα γιατί επιτρέπει να γίνονται κάποια πράγματα..... κάτι παραπάνω θα ξέρει !!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κάτι θα ξέρει παραπάνω. Αλίμονο σ' εμάς!

   Διαγραφή
 2. Εδώ δεν ξέρουμε τι θέλουμε εμείς, θα ξέρουμε πως σκέφτεται ο Θεός; Αφού μας αρέσουν οι αμαρτίες, να μην τα φορτώνουμε όλα στο Θεό! Πάντως να βοηθήσει λίγο στις εξετάσεις...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πολύ σωστά τα λες. Όσον αφορά όμως τις εξετάσεις μπορείς εσύ να κάνεις ότι και ο Θεός: διαβάζοντας!

   Διαγραφή
 3. Αυτή η ελευθερία του ανθρώπου καταντάει πολλές φορές ασυδοσία και κοιτάμε πως να βγάλει ο ένας το μάτι του αλλουνού. Ο Θεός αν περιμένει οι άνθρωποι να αλλάξουν μυαλά, σώθηκε!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αυτήν την ασυδοσία πρέπει να περιορίσουμε. Για καλό δικό μας!

   Διαγραφή
 4. Γι' αυτό και στο "Πάτερ ημών" λέμε: Γενηθήτω το θέλημά σου...", για να έχουμε τη σιγουριά ότι θα γίνει αυτό που θέλει ο Θεός και το οποίο θα είναι σίγουρα καλύτερο για εμάς από αυτό που θέλουμε εμείς για τον εαυτό μας. Μη νομίζουμε ότι ξέρουμε σίγουρα τι μας συμφέρει περισσότερο. Ας δείξουμε και λίγη εμπιστοσύνη στο Θεό.
  Κωστής

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σωστό. Δεν ξέρουμε πάντα τι είναι πιο σωστό για εμάς. Ίσως γιατί φοβόμαστε τα δύσκολα, ίσως γιατί δεν έχουμε αυτοπεποίθηση. Δεν τον εμπιστευόμαστε και την πατάμε όπως ο μαθητευόμενος μάγος...!

   Διαγραφή

Το σχόλιό σου, αν δεν χλευάζει και δεν υβρίζει, είναι επιθυμητό και ευπρόσδεκτο.