Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2013

ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΗ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ...

 ἦ ῥοθίοις εἰλατίνας
δικρότοισι κώπας ἔπλευ-
σαν ἐπὶ πόντια κύματα, νά-
ιον ὄχημα λινοπόροις αὔραις,
φιλόπλουτον ἅμιλλαν
αὔξοντες μελάθροισιν;
φίλα γὰρ ἐλπίς γ᾽, ἐπί τε πήμασιν βροτῶν
ἄπληστος ἀνθρώποις, ὄλ-
βου βάρος οἳ φέρονται
πλάνητες ἐπ᾽ οἶδμα πόλεις τε βαρβάρους περῶντες,
κοινᾷ δόξᾳ·
γνώμα δ᾽ οἷς μὲν ἄκαιρος ὄλ-
βου, τοῖς δ᾽ ἐς μέσον ἥκει.
(Ιφιγένεια εν Ταύροις 407-420) 

(Με τραβήγματα διπλόκροτα
των ελάτινων κουπιών,
με πανιά λινά απ' ανέμους φουσκωμένα
ποντοπόροι ν' αρμενίσανε στα κύματα
απ' τον πόθο
σωρούς πλούτου μες στα σπίτια τους να υψώσουν;
την καρδιά γλυκαίν' η ελπίδα
κι είν' αχόρταγη - πηγή
συμφορών - για τους ανθρώπους
που τα κέρδη κυνηγούνε τα μεγάλα
ταξιδεύοντας στις χώρες των βαρβάρων·
όνειρο κοινό είναι σ' όλους,
μα του κέρδους η έγνοια σε άλλους
άμετρη είναι, σ' άλλους πάλι
με το μέτρο το σωστό.)

Ο Ευριπίδης βάζει τον χορό να λέει κάτι όχι και τόσο κολακευτικό για τους Έλληνες που  επισκέπτονταν την Ταυρίδα (σημερινή Κριμαία). Πως ο λόγος που πήγαιναν εκεί, ήταν ο πόθος για να αυξήσουν τον πλούτο τους. Κάτι που δεν θα τους εμπόδιζε να αρπάξουν και να λεηλατήσουν. Γι'  αυτό και όσους Έλληνες συλλάμβαναν, τους θυσίαζαν στη θεά Άρτεμη! Και μόνο η είσοδός τους θεωρούνταν ιεροσυλία! Καταπίεση της ευτυχίας (ὄλβου βάρος) τα κέρδη, για όσους τα κυνηγάνε σε χώρες βαρβαρικές.

Τότε κυριαρχούσαν οι Έλληνες στον τότε γνωστό κόσμο. Σήμερα, κυριαρχούν άλλοι, και οι Έλληνες περιορίστηκαν στο ρόλο των τότε βάρβαρων... Μόνο που παραχωρούν απλόχερα τη χώρα στο πλιάτσικο των ξένων! Και η Ιφιγένεια αντί να εξαγνύζει τους ξένους για τη θυσία, κατάντησε να κλαίει για τ' αδέλφια της, χωρίς σωτηρία...

Βλέποντας το πλιάτσικο των κορακιών στην Ελλάδα και στην Κύπρο, δεν έχω παρά να βάλω το τι λέει ο Ευριπίδης, δείχνοντας τη διαχρονικότητά του. Αντί να αντιπαθούμε τους ξένους, που εποφθαλμιούν τον πλούτο μας... Πως να ζητάμε βοήθεια από το Θεό, όταν γίναμε φτηνά ξόανα του εαυτού μας; Το facebook το μάθαμε απ' όξω κι ανακατωτά! Τον Ευριπίδη στην καλύτερη να ξέρουμε το όνομά του!     

10 σχόλια:

 1. Άντε στην καλύτερη να ξέρουμε τον Αριστοφάνη γιατί τον τσακίζουν κάθε χρόνο στην Επίδαυρο!

  Ξόανα του παλιού ένδοξου παρελθόντος μας.... ούτε αυτό δεν ξέραμε να εξαργυρώσουμε Σταμάτη μου! Κι αυτό λάθος το εκμεταλλευτήκαμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δύσμοιρε Αριστοφάνη... τον έφαγαν οι «καλλιτεχνικές» απόψεις του κάθε κουλτουριάρη!!!
   Πράγματι. Η (προκλητική) άγνοια, μας έκανε χειρότερους από ξόανα θα συμπλήρωνα!

   Διαγραφή
 2. Ε ναι, κανονικά κι εμείς θα έπρεπε να θυσιάζουμε τους ξένους, αλλά και ντόπιους "σωτήρες" μας, στο όνομα... όποιου να 'ναι.
  Όμως έχει πέσει "έντεχνα" μπόλικη ενοχή στο λαό. Βοηθάει βλέπεις τους κυβερνώντες να κρατούν τα πλήθη υποταγμένα. Όμως το να αυτομαστιγωνόμαστε διαρκώς, επειδή αυτό μας σερβίρουν δεν είναι λύση. Ναι φταίξαμε και το πληρώνουμε (μη σου πω ότι το έχουμε χρυσοπληρώσει ήδη), αλλά μέχρι κάποιου σημείου. Και ναι, αντιπαθώ οποιονδήποτε ξένο, εποφθαλμιά τα καλά της χώρας μου, ορίζεται ως εχθρός. Για τους ντόπιους προδότες δεν θα εκφραστώ, γιατί θέλω να παραμείνω κόσμια. :)
  Καλό μεσημέρι Apokalipsis.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κοίτα, αντί του «θυσιάζουμε» θα μπορούσαμε να βάλουμε το «τιμωρούσαμε». Οι ντόπιοι προδότες είναι χειρότεροι από τους ξένους εχθρούς και αυτοί είναι που ανοίγουν την κερκόπορτα στους ξένους. Στο χέρι μας είναι να αφήσουμε τις ενοχές στην άκρη και να πράξουμε αναλόγως, αν και έτσι όπως μας κατάντησαν...
   Καλά να περνάς.

   Διαγραφή
 3. Για να διαβάσω τον Ευριπίδη δεν μου είναι εύκολο γιατί δεν ξέρω αρχαία. Καλά τα λέει πάντως. Όταν βρω ευκαιρία θα διαβάσω την Ιφιγένεια εν Ταυροις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Για να παίζεις στο facebook σου είναι όμως εύκολο, έτσι; Κοίτα να μάθεις αρχαία!!! Την Ιφιγένεια πάντως θα την βρεις με μετάφραση!

   Διαγραφή
 4. Αχ τι μου θύμισες! Είχε ανέβει από μια ερασιτεχνική ομάδα στην πόλη μου η Ιφιγένεια εν Ταύροις! Μια από τις καλύτερες παραστάσεις τους που είχα παρακολουθήσει! Κι ο τότε σύντροφός μου με είχε ακολουθήσει με επιφύλαξη...πιο πολύ να μου κάνει παρέα! Όταν φύγαμε μου είπε ότι αν και δεν κατάλαβε και πολλά μαγεύτηκε! Αχ να μπορούσαμε να σύρουμε κάποιους από τα μαλλιά να μαγευτούν από την αρχαία ελληνική παιδεία μας.... Αλλά μετά σκέφτομαι πως αυτά δεν γίνονται με το ζόρι και τη βία! Γίνονται σιγά σιγά από τα γενοφάσκια μας! Από την οικογένεια ξεκινούν! Και μετά αναζητούμε τα αίτια της κρίσης μόνο στην οικονομία.....
  Καλό βράδυ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τα αρχαία, αρκετοί τα μίσησαν από τον κακό τρόπο διδασκαλίας τους που έχει το σούπερ εκπαιδευτικό μας σύστημα! Επιπλέον έχει περ΄σει η ιδέα ότι είναι τόοοοσο δύσκολα... Και αντί να μελετάμε τους αρχαίους (που οι ξένοι τους μαθαίνουν πολύ καλά) κοκορευόμαστε γι' αυτούς, αγνοώντας τους! Τίποτα δε γίνεται με το ζόρι, αλλά είναι λίγοι που προσπαθούν να τα αναδείξουν!
   Καλά να περνάς.

   Διαγραφή
 5. ... αγανάκτηση.. ναι... κι η Ιφιγένεια... δεν πρόλαβε να αντιδράσει... ας ελπίσουμε οτι εμείς θα αντιδράσουμε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εμείς μάλλον θέλουμε μονίμως μια Ιφιγένεια για να τη θυσιάζουμε στο βωμό της άγνοιάς μας! Γι' αυτό μάλλον δεν αντιδρούμε...

   Διαγραφή

Το σχόλιό σου, αν δεν χλευάζει και δεν υβρίζει, είναι επιθυμητό και ευπρόσδεκτο.