Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2024

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ (7/1/2024) ΣΥΝΑΞΙΣ ΙΩΑΝΝΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΚΑΙ ΒΑΠΤΙΣΤΟΥ

Ακούμε στην αυριανή περικοπή:

εἶπε πρὸς αὐτούς· εἰ Πνεῦμα Ἅγιον ἐλάβετε πιστεύσαντες; οἱ δὲ εἶπον πρὸς αὐτόν· ἀλλ᾿ οὐδὲ εἰ Πνεῦμα Ἅγιόν ἐστιν ἠκούσαμεν. (Πραξ. 19, 2)

και τους ρώτησε: «Όταν πιστέψατε, λάβατε το Άγιο Πνεύμα;» Αυτοί απάντησαν: «Μα εμείς ούτε καν έχουμε ακούσει ότι υπάρχει Άγιο Πνεύμα».

Ο Παύλος βρίσκει στην Έφεσσο κάποιους μαθητές, και τους ρωτάει κάτι απλό, αλλά παράξενο σε 'μας όσον αφορά στη διατύπωσή του. «Λάβατε το Άγιο Πνεύμα, όταν πιστέψατε;» Δηλαδή, βαπτιστήκατε στο όνομα της Αγίας Τριάδος ώστε να λάβετε τα χαρίσματα που παρέχει το Άγιο Πνεύμα; Το κείμενο εξάλλου, δεν τους ονομάζει πιστούς ή χριστιανούς (αν και δεν ήταν πολύ διαδεδομένη αυτή η ονομασία ακόμη) αλλά μόνο μαθητές. Είχαν λοιπόν βαπτισθεί; Και σε τι να βαπτισθούν; Στο όνομα της Αγίας Τριάδος εκ της οποίας το Άγιο Πνεύμα θα τους παρέχει χαρίσματα. Δεν αρκεί μόνο η πίστη, αλλά είναι αναγκαία και η βάπτιση στον πιστό. Διότι έτσι, γίνεται μέλος της Εκκλησίας του Χριστού, καθαρίζεται από το προπατορικό αμάρτημα και αναγεννάται πνευματικώς από το Άγιο Πνεύμα. Η αρνητική απάντησή τους ωστόσο μας παραξενεύει, διότι όχι μόνο δεν έχουν βαπτιστεί στο Άγιο Πνεύμα (πιο κάτω παραδέχονται ότι μόνο το βάπτισμα του Ιωάννη έχουν κάνει) αλλά ούτε καν το έχουν ακουστά! Την ύπαρξη του Αγίου Πνεύματος αποκλείεται να μην την γνωρίζουν, διότι αυτή αναφέρεται στην Παλ. Διαθήκη αφενός και από τον Ιωάννη τον βαπτιστή αφετέρου. Εδώ απλά εννοούν ότι δεν γνωρίζουν ότι εκχύει χαρίσματα κατά την βάπτιση, μόνο ως δύναμη το ξέρουν. (Ασφαλώς βέβαια, και δεν γνωρίζουν ότι είναι ένα εκ των τριών προσώπων του Τριαδικού Θεού, κάτι που το διεκήρυξε πολύ αργότερα η 2η Οικ. Σύνοδος το 381 μΧ). 
Και βέβαια εκείνοι δεν το γνώριζαν αλλά το έμαθαν το Άγιο Πνεύμα. Εμείς το γνωρίζουμε; Ή νομίζουμε ότι το γνωρίζουμε; Είναι η «ψυχή» της Εκκλησίας και της δίνει ζωή. Όχι μόνο επίγεια ζωή, αλλά κυρίως αιώνια. Όσο είμαστε ενεργά μέλη της Εκκλησίας, αυτή η θεία χάρις του Αγ. Πνεύματος έρχεται και σε 'μας. Αρκεί να την θέλουμε και να διατηρούμε την πίστη μας. Αν απομακρυνθούμε από την Εκκλησία, τότε κόβουμε την πνευματική μας τροφοδοσία και την ψυχική μας αναγέννηση. Με ολέθρια αποτελέσματα...